Club

Bordeaux

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Frankrijk
Competitie:
Locatie:
Le Haillan

Girondins de Bordeaux is één van de meest succesvolste voetbalclubs van Frankrijk. De club speelt in de Ligue 1 en het Franse bekertoernooi. Alle thuisduels van Girondins de Bordeaux worden gespeeld in het Stade Matmut Atlantique. Bekijk hier het programma, de uitslagen en de statistieken.

Programma Bordeaux

Check hier alle wedstrijden van Bordeaux die dit seizoen op het programma staan.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Bordeaux in de Ligue 1.

Uitslag Bordeaux

Alle uitslagen van Bordeaux vind je hieronder. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina.

Bordeaux selectie

Socials
@girondins
Posts
Volgers
Volgend

Over FC Girondins de Bordeaux

De Franse club staat bekend als één van de meest succesvolle clubs van het land en speelde dan ook de meeste Europese duels van alle Franse voetbalclubs. FC Girondins de Bordeaux slaagde erin om zes keer de landstitel te veroveren. De aartsrivaal van de club is FC Toulouse, maar ook de wedstrijden tegen Olympique Lyonnais, Paris Saint-Germain en Olympique Marseille zijn zeer belangrijk voor de supporters.

Het heden

Sinds het kampioenschap van 2009 is Bordeaux een club die tussen subtop en middenmoot zwerft. Het onderbroken seizoen 2019-2020 werd afgesloten met de twaalfde plek. Gemiddeld komen er toch zo’n 20.000 man opdraven voor de thuiswedstrijden. Met zo’n basis zal Bordeaux zich echt wel weer gaan mengen in de strijd aan de Franse top.

Stadion

Deze Franse voetbalclub speelt zijn thuiswedstrijden in het Nouveau Stade Bordeaux. Dit stadion biedt plaats aan ruim 42.000 bezoekers en werd in de zomer van 2015 in gebruik genomen. Naast voetbalwedstrijden worden hier ook rugbywedstrijden en concerten georganiseerd. Daarnaast werden er tijdens het EK 2016 ook vijf duels gespeeld in het stadion, waaronder een kwartfinale.

Bordeaux opent de prijzenkast in 1941

De teller staat bij FC Bordeaux op zes landstitels, waarvan er drie werden behaald in het midden van de jaren 80. Maar eerst moeten we terug naar 1941, toen de allereerste hoofdprijs werd veroverd. In mei van dat jaar werd namelijk ten koste van SC Fives, dat drie jaar later opging in Lille OSC, de Franse beker veroverd.

In 1950 kwam Bordeaux voor het eerst uit in de Ligue 1, de hoogste Franse voetbalcompetitie. Het werd een zeer memorabel debuut: direct werd de landstitel bemachtigd en ook nog eens met het grootste verschil op de nummer twee tot dan toe. In de twee seizoenen daarop werd de club tweede – een positie waar de club gedurende decennia regelmatig tegenaan bleef hikken, want ook in de Coupe de France bleef het in 1952, 1955, 1964, 1968 en 1969 bij plek twee.

De gouden jaren 80 van Les Girondins

Eind jaren 70 werd een ommekeer ingezet. Zakenman Claude Bez werd de nieuwe eigenaar en hij stelde Aimé Jacquet aan als trainer – de man die in 1998 als bondscoach van Frankrijk het wereldkampioenschap won. Met het geld van Bez werden diverse Franse internationals aangetrokken en dat leidde in 1984 tot een tweede landskampioenschap. In 1985 werd de titel geprolongeerd en drong Bordeaux door tot de halve finale van de Europa Cup I. Er kon nog een flinke schep bovenop: in 1986 en 1987 ging de Coupe de France weer naar de club uit de hoofdstad van het departement Gironde en in 1987 was Bordeaux tevens de competitiewinnaar.

Zo’n korte periode met voortdurend succes zou Bordeaux sindsdien niet meer meemaken. Toch zijn er de nodige hoogtepunten, zoals landstitels in 1999 en 2009, de beker in 2013 en de drie eindzeges in de Coupe de la Ligue (het in 1994 gelanceerde tweede bekertoernooi) in 2002, 2007 en 2009.

De bekendste spelers van Bordeaux

De bekendste voetballer die ooit het marineblauwe shirt van Bordeaux droeg is uiteraard Zinedine Zidane. Hij is de latere winnaar van de Ballon d’Or, sterspeler van het Franse team en uiterst succesvolle speler trainer van Real Madrid. Hij kwam van 1992 tot en met 1996 uit voor Bordeaux. De grootste naam uit de gouden jaren 80 is Alain Giresse, die bij Les Girondins zowel de lijstjes wat betreft meeste wedstrijden als meeste goals aanvoert. De middenvelder werd in 1982, 1983 en 1987 uitgeroepen tot beste Franse voetballer.