competitie background image competitie background image
Competitie

Beker van België Vrouwen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

De beker van België voor vrouwen volg je op deze pagina. Bekijk uitslagen, programma en standen en klik door naar wedstrijdpagina’s met statistieken!

Beker van België Vrouwen programma

Wie zijn er op weg naar de finale? Bekijk hier alle wedstrijden die op het programma staan in de Beker van België voor vrouwen.

Beker van België Vrouwen uitslagen

Wat zijn de uitslagen in de Beker van België Vrouwen? Je ziet het direct hieronder.

De bookmakers keurmerken

De Belgische vrouwencup

De vrouwencup, ook wel de beker van België in het vrouwenvoetbal genoemd, bestaat sinds 1977. Een jaar eerder werd er al een onofficieel bekertoernooi bij de vrouwen gespeeld, maar is nooit opgenomen in statistieken. Voor lange tijd werd de bekerfinale voor de vrouwen in België in het Koning Boudewijn stadion gespeeld, als voorwedstrijd van de heren bekerfinale. Het is sinds 2011 dat het vrouwenvoetbal een eigen datum voor de finale in het bekertoernooi heeft gekregen.

Opzet

Het bekertoernooi kent een knock-out systeem. Er wordt slechts één wedstrijd gespeeld en de winnaar gaat door naar de volgende ronde. De verliezer valt af. Het team dat eerst geloot wordt, speelt de wedstrijd thuis. Alleen in de finale wordt er gebruik gemaakt van neutraal terrein. De finale kent al een aantal jaren een ander stadion, waaronder het Vanroy Stadion in Denderleeuw in 2019.

Bij een gelijke stand na 90 minuten in een voorronde wordt de wedstrijd beslist met strafschoppen. Pas vanaf de achtste finale komt er eerst een verlenging aan te pas, voorafgaand aan de eventuele penalty’s.

Teams en rondes

Provinciale ploegen die zich inschrijven kunnen meedoen aan het bekertoernooi in België en uiteraard zijn de teams uit de eerste klasse en Super League automatisch gekwalificeerd.

Na kwalificatierondes, meestal gespeeld in augustus, gaat het toernooi als volgt:

  • Eerste ronde: De 16 winnaars van de tweede kwalificatieronde spelen hier tegen elkaar. Acht teams gaan door.
  • Tweede ronde: De 8 winnaars van de eerste ronde spelen in de tweede ronde, samen met 28 teams uit de 2e nationale. Er blijven 18 teams over.
  • Derde ronde: De 18 winnaars van de tweede ronde spelen in de derde ronde, samen met 14 teams uit de 1e nationale. Er blijven 16 teams over.
  • Vierde ronde: De 16 winnaars van de derde ronde nemen het tegen elkaar op. Er blijven 8 teams over.
  • Achtste finale: De 8 winnaars van de vierde ronde spelen in de achtste finale, samen met de 6 teams uit de Super League. Er worden twee teams vrijgeloot die in de volgende ronde pas weer hoeven te spelen. Er blijven 6+2 teams over. Vanaf deze ronde vindt er bij een gelijke stand eerst een verlenging alvorens eventuele penalty’s plaats.
  • Kwartfinale: De 8 overgebleven teams nemen het tegen elkaar op. Er blijven 4 teams over.
  • Halve finale: De 4 winnaars van de kwartfinale nemen het tegen elkaar op. De twee winnaars gaan door naar de finale.

Mogelijk nieuwe opzet

De Belgische voetbalbond heeft de wens om het vrouwenvoetbal in het land naar een hoger niveau te tillen. Er wordt gedacht aan uitbreiding van de Super League en een ‘Cup der Lage Landen,’ ofwel een bekertoernooi met teams uit België en Nederland. Dit zou teweeg moeten brengen dat wedstrijden van een hoger niveau worden en daarmee de kwaliteit van het vrouwenvoetbal groeit. Het oorspronkelijke plan heeft begin 2019 al geleid tot diverse onderhandelingen tussen de Belgische en Nederlandse voetbalbond. Echter is er nog niks bekend over de ingang van de nieuwe opzet.

Winnaars Beker van België vrouwenvoetbal:

Jaar
Winnaar
2011
WB Sinaai Girls
2012
Standard Liege
2013
Anderlecht
2014
Standard Liege
2015
Lierse
2016
Lierse
2017
KAA Gent
2018
Standard Liege
2019
KAA Gent