competitie background image competitie background image
Competitie

Super League Vrouwen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Super League Vrouwen programma

Bekijk in het schema alle wedstrijden die in de Super League Women op het programma staan.

Super League Vrouwen stand

Je bekijkt hieronder de volledige tussenstand in de Belgische Super League voor vrouwen.

Super League Vrouwen uitslagen

Bekijk alle uitslagen van de Belgische vrouwencompetitie. Klik door naar de wedstrijdpagina voor uitgebreide statistieken.

De bookmakers keurmerken

De Belgische voetbalcompetitie voor vrouwen

De Super League is het hoogste voetbalniveau voor vrouwen in België. Deze competitie is opgericht in 2015, nadat de BeNe League werd opgeheven. De BeNe league was een competitie, waarin clubs uit Nederland en België deelnamen.

In deze competitie zijn er twee delen:

 • Deel 1: Er spelen zes teams een dubbele competitie en komen daarmee dus uit op 20 wedstrijden.
 • Deel 2: Nummer één t/m vier van het eerste deel gaan door naar de Super League Play-offs.

Super League Play-offs

In het tweede deel van de competitie wordt er gestreden om de landstitel en een ticket in de UEFA Women’s Champions League. Om in de Super League te mogen spelen, is er een specifieke licentie met veel voorwaarden benodigd. Ondanks dat er weinig teams deelnemen op het hoogste niveau is het dus niet zo dat het Champions League ticket zomaar wordt uitgegeven.

Een makkelijk concept is anders, maar dit zijn de regels van het tweede deel van de competitie (2017-2018):

 • Nummers 1 t/m 4 spelen wederom tegen elkaar en spelen dus nog eens zes wedstrijden
 • Voor aanvang van de play-off 1 wordt het puntentotaal van de teams gehalveerd en eventueel afgerond naar boven.
 • Wie dit tweede deel als hoogste op de ranglijst eindigt, mag zich landskampioen bij de vrouwen van België benoemen.
 • Nummers 5 en 6 spelen in een heen en terugwedstrijd om lijfsbehoud in de Super League van België. De verliezer degradeert naar de 1e nationaal (eerste divisie).

Het eerste jaar van de Super League België

De nieuwe opzet van de Belgische competitie is in drie jaar nog niet erg soepel verlopen. In eerste instantie zou het eerste deel gaan bestaan uit acht ploegen, waarbij de top 4 later zou strijden om het kampioenschap en de nummers 5 t/m 8 de play-offs ingaan voor degradatie. De clubs die voor het eerste in de Super League in 2015 deelnamen, waren:

Vanuit de BeNe League

 • AA Gent
 • Anderlecht
 • Lierse
 • OHL
 • Standard Luik

Aangevuld met drie clubs uit de eerste klasse:

 • DVC Eva’s Tienen
 • DVL Zonhoven (Ladies Genk)
 • KSK Heist

Een interessant gegeven bij de drie clubs uit de eerste klasse was dat KSK oorspronkelijk de nummer 6 op de ranglijst was. Nummer 3 (B-ploeg Standard) mocht niet promoveren en nummer 4 en 5 weigerden de promotie.

Winnaars Super League België vrouwen

Seizoen
Winnaar
2015/16
Standard Luik
2016/17
Standard Luik
2017/18
Anderlecht
2018/19
Anderlecht

Wijziging van de competitie

Het was Lierse dat werd opgeheven en er daardoor nog maar zeven ploegen overbleven voor deel één van de Super League. OHL was laatste geworden in het eerste seizoen, maar bleef op het hoogste niveau, omdat niemand wilde profiteren vanuit de eerste divisie. Om toch voldoende wedstrijden op het programma te zetten, werd er voor gekozen om ieder team vier keer tegen elkaar te laten spelen. Twee keer uit en twee keer thuis tegen elkaar. In het tweede seizoen wat zich in 2016-2017 afspeelde werden er geen play-offs gespeeld.

Ook voordat seizoen 2017-2018 moest er een ploeg zich terugtrekken, ditmaal: DVC Eva’s Tienen. Nog steeds wilde geen enkele ploeg uit de eerste divisie promoveren, ondanks de versoepelde licentievoorwaarden. In dit seizoen zijn de play-offs weer ingevoerd, zodat er na deel één (20 wedstrijden) weer een tweede deel zou plaatsvinden met vier ploegen in strijd voor het kampioenschap.

Hoe de BeNe League eerst was

Van 2012 tot 2015 speelden teams van Nederland en België in één competitie tegen elkaar. De opzet was toen als volgt:

 • In België en Nederland vond beiden een aparte competitie plaats met acht teams.
  • BeNe League Red vertegenwoordigde België
  • BeNE League Orange vertegenwoordigde Nederland.
 • De beste vier van beide landen kwamen in het voorjaar in het hetzelfde seizoen tegen elkaar te spelen in de BeNe League A. Voor nummers 5 en 8 geldt hetzelfde en kwamen in de BeNe League B uit.
 • Het hoogst gekwalificeerde Belgische en Nederlandse team in de A League kwalificeerden zich voor de Champions League, namens hun eigen land.

Na het vierde seizoen is de BeNe League opgeheven, omdat Nederland haar eigen competitie wilde gaan organiseren. Deze competitie bestond in het seizoen 2018/19 uit 9 ploegen, maar zal zich in het volgende seizoen waarschijnlijk beperkten tot 8 in verband met het stoppen van Achilles ’29.