competitie background image competitie background image
Competitie

Toppserien Vrouwen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Blijf op de hoogte van de Noorse vrouwencompetitie welke bekend staat als de Toppserien.

Toppserien Vrouwen programma

Bekijk alle wedstrijden die op het programma staan in de Toppserien competitie voor vrouwen.

Toppserien Vrouwen stand

Op weg naar de top of Europese tickets? Of juist in strijd om degradatie te voorkomen? De tussenstand in de Noorse vrouwencompetitie laat het je allemaal zien.

Toppserien Vrouwen uitslagen

Check alle uitslagen in de Toppserien voor vrouwen. Klik door om de statistieken van een wedstrijd te bekijken.

De bookmakers keurmerken

Over de Noorse vrouwencompetitie

In Noorwegen is voetbal één van de grootste sporten, zowel bij de mannen als de vrouwen. Het Noorse vrouwenvoetbal behoort tot de wereldtop. De beste vrouwelijke voetbalteams in Noorwegen spelen hun wedstrijden in de Toppserien. Deze competitie bestaat al sinds 1984. De club SK Trondheims-Ørn wist al zeven landstitel te veroveren en is daarmee de meest succesvolle Noorse vrouwen voetbalclub.

Geschiedenis van Toppserien

In de eerste jaren van het Noorse vrouwenvoetbal werden er meerdere competities afgewerkt. Het ging om drie competities voor drie delen van het land. De winnaars van de drie competities stonden vervolgens tegenover elkaar in de play-offs. De winnaar van deze wedstrijden won de landstitel. In 1986 werd er nog een vierde competitie toegevoegd, namelijk voor het noorden van Noorwegen. Een jaar later werd besloten om één grote voetbalcompetitie te starten waarin de beste clubs uit de gehele land tegen elkaar uit zouden komen. De voetbalcompetitie kende tot 1995 de naam ‘ 1. Divisjon’. Tussen 1996 en 1999 werd de naam ‘Eliteserien’ verkozen, maar sinds 2000 staat de competitie te boek als de Toppserien.

Opzet

De Toppserien bestaat uit twaalf clubs. Deze deelnemende ploegen spelen twee wedstrijden tegen elkaar, zowel thuis als uit. Het gaat dus om een totaal van 22 wedstrijden per club. De Toppserien begint in april en komt in oktober alweer tot zijn eind.

Na afloop van de competitie wordt de club met de meeste punten worden gekroond tot landskampioen. Een overwinning levert drie punten op en een gelijkspel één punt. Mocht het puntentotaal geen uitsluitsel brengen, dan wordt gekeken naar het doelsaldo. Daarna kan het aantal gescoorde doelpunten het verschil maken. Is dit ook allemaal gelijk aan elkaar, dan wordt het kampioenschap beslist op basis van onderlinge resultaten in het desbetreffende voetbalseizoen.

Titels

De Noorse vrouwen voetbalclub Trondheims-Ørn wist zeven keer de landstitel te winnen, zesmaal werd het tweede en driemaal eindigde de club op de derde plaats. De club Asker won zes titels, maar ging in 2008 failliet. Lillestrøm won vier keer de hoofdprijs, gevolgd door Sprint met vier titels. Kolbotn wist drie keer het landskampioenschap te grijpen en de club Stabæk deed dit drie keer. Zowel Klepp als Nymark wonnen éénmaal de Noorse titel.

Bekende namen in de Toppserien

Oranje Leeuwin Sherida Spitse was enkele jaren actief in de Toppserien in Noorwegen. Ze speelde daar bij Valerenga (Oslo) en eerder ook al eens drie seizoenen bij LSK Kvinner FK.

Ongeveer twee derde van de Noorse selectie op het WK in Frankrijk speelt bij een club in eigen land. Diverse speelsters zijn teamgenoten van Spitse, zoals Skinnes Hansen, Fiskerstrand en Asland. Een belangrijke speelster uit het team is Isabell Herlovsen en zij speelt bij Kolbotn in Noorwegen ten tijde van het WK in 2019.