competitie background image competitie background image
Competitie

Supertaça Cândido de Oliveira (Super Cup)

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Check hier alles over de Super Cup in Portugal. De landskampioen neemt het op tegen de bekerwinnaar. Wie wint dit keer deze prijs?

Supertaça Cândido de Oliveira (Super Cup) programma

Wanneer de Supercup gespeeld wordt, zie je in het schema hieronder. Het is een ware topwedstrijd op het programma in Portugal.

Supertaça Cândido de Oliveira (Super Cup) uitslagen

Welke kampioen pakt de Portugese Super Cup? Is het de club met de landstitel of de club die de beker won? Bekijk hier de wedstrijd met live uitslagen en statistieken.

De bookmakers keurmerken

Over de Portugese Super Cup

In de meeste voetbalcompetities begint het nieuwe seizoen met de wedstrijd voor de Super Beker. In Portugal is dat ook het geval en strijden twee ploegen om de ‘Supertaça Cândido de Oliveira’. De Super Beker is een duel tussen de Portugese landskampioen van het voorgaande seizoen en de winnaar van het nationale bekertoernooi. Oftewel, de prijswinnaars maken kans op de eerste voetbalprijs van het nieuwe voetbalseizoen. Mocht de landskampioen ook de beker hebben gewonnen, dan zal de verliezend finalist zich automatisch plaatsen voor de Supercup.

Wie was Cândido de Oliveira?

Cândido de Oliveira was in een ver verleden een zeer beroemde Portugese voetballer, maar hij wist ook indruk te maken als bondscoach van het Portugese elftal. De Oliveira werd geboren in 1896 en overleed in 1958. Hij had in drie verschillende periodes de nationale ploeg onder zijn hoede. De Super Beker is dan ook naar hem vernoemd.

Geschiedenis

De Portugese Super Beker bestaat officieel pas sinds 1981, maar voor die tijd werd het duel al drie keer gespeeld. Deze wedstrijden werden op het eigen innovatief van de landskampioen en de bekerwinnaar gespeeld. In 1943 stonden Sporting Lissabon en Benfica tegenover elkaar (3-2). In 1978 won Boavista FC als bekerwinnaar de Super Beker door met 2-1 te winnen van FC Porto. Een jaar later speelde Sporting Lissabon en Benfica opnieuw tegen elkaar voor de Supercup en ditmaal wist SL Benfica wel te zegevieren (2-1, 2-2). Niet lang daarna lanceerde de Portugese voetbalbond zijn eigen Supercup, namelijk de Supertaça Cândido de Oliveira. In de seizoenen 1993/1994 en 1994/1995 werd deze wedstrijd gespeeld in Parc des Princes in Parijs.

Winnaars

In de Portugese Super Beker was FC Porto tussen 2009 en 2013 oppermachtig. De club wist vijf seizoen op rij de titel te winnen. Opmerkelijk genoeg kreeg FC Porto in die vijf duels slechts één tegendoelpunt, dat was in de 2-1 gewonnen finale tegen Vitória Guimaraes (2011). In 2014 wist Rio Ave voor een verrassing te zorgen door na strafschoppen te zegevieren tegen SL Benfica. Een jaar later ging Benfica opnieuw onderuit in de Super Beker door met 1-0 te verliezen van Sporting Lissabon. Maar in 2016 en 2017 ging de prijs wel naar de club. In 2018 wist FC Porto met 3-1 te winnen tegen Clube Desportivo das Aves.