competitie background image competitie background image
Competitie

Supercopa de España (Super Cup)

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

De Spaanse Super Cup is een gevecht tussen de landskampioen en winnaar van de Copa del Rey. Wie pakt deze prijs aan het begin van het seizoen?

Supercopa de España (Super Cup) programma

De Spaanse Super Cup is een ware topwedstrijd op het programma in Spanje. Welke club pakt deze prestigieuze prijs?

Supercopa de España (Super Cup) uitslagen

Benieuwd naar de uitslag van de Supercopa de España? Check hem hieronder. Ga naar de wedstrijdpagina als je benieuwd bent naar de statistieken het duel in de Super Cup van Spanje.

De bookmakers keurmerken

Leuk om te weten over de Supercopa

In de meeste voetbalcompetities spelen de winnaar van de competitie en de beker tegen elkaar in de Super Beker. Het is het openingsduel van het nieuwe seizoen. Daarbij is het meteen voor Spaanse voetbalclubs de eerste mogelijkheid om een prijs te pakken.

In Spanje spelen de winnaar van de Primera División en de Copa del Rey om de Supercopa, oftewel de Super Beker. In de meeste landen spelen de clubs één wedstrijd tegen elkaar, maar in Spanje is dat niet zo. De Super Beker Spanje bestaat namelijk uit een thuiswedstrijd en een uitwedstrijd.

Nieuwe opzet vanaf 2020

De opzet van de Super Beker Spanje heeft sinds 2020 een metamorfose ondergaan. Vanaf dat seizoen strijden er vier clubs mee voor de eerste prijs van het nieuwe voetbalseizoen. De halve finales worden gespeeld tussen de bekerfinalisten en de landskampioen en nummer twee van het vorige voetbalseizoen in de La Liga. De naam van het toernooi zal ook worden aangepast naar de Supercopa de España.

Mocht een bekerfinalist ook op de eerste of tweede plaats eindigen in de La Liga, dan mag de nummer drie van de competitie deelnemen aan de Super Beker.

FC Barcelona

FC Barcelona wist in de laatste elf edities maar liefst zes keer de Super Beker Spanje te winnen. In 2018 werd de Supercopa in één wedstrijd beslist. In Tanger (Marokko) wist FC Barcelona met 1-2 te winnen van Sevilla FC. Real Madrid won de prijs in 2012, 2017 en 2020. Andere winnaars in de laatste tien seizoenen waren Atlético Madrid (2014) en Athletic Bilbao (2015).

De Catalanen verloren in 2020 in de halve finale van Atlético Madrid. De Catalaanse voetbalclub won de prijs wel al dertien keer. Lionel Messi had een belangrijk aandeel in dit succes en is met dertien doelpunten topscorer aller tijden in de Supercopa.

Geschiedenis van de Supercopa

In het verleden ging de wedstrijd om de Supercopa ook tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Maar het kwam wel eens voor dat één club beide prijzen in de wacht wist te slepen. In dat geval ging de Supercopa direct naar deze club, dat gebeurde in 1984 (Athelic Bilbao) en in 1989 (Real Madrid).

Sinds enkele seizoenen wordt het bekerduel gespeeld tussen de landskampioen en de verliezer van de bekerfinale. Het kwam drie keer voor dat de verliezend bekerfinalist de Spaanse Super Beker alsnog wist te winnen.

In een ver verleden werd er in Spanje ook al gestreden om de Super Beker, alleen destijds onder andere namen. De landskampioen en de winnaar van het bekertoernooi troffen elkaar in 1940 in het duel om de Copa de Campeones. In 1945 werd er gestreden om de Copa de Oro Argentina. Tussen 1947 en 1953 werd de prijs vernoemd naar Eva Perón, maar na haar overlijden in 1952 werd deze prijs opgeheven.