Nationaal elftal

San Marino

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma San Marino

Alle wedstrijden van het nationale elftal van San Marino zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Op welke plaats staat San Marino in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslag San Marino

Iedere uitslag van San Marino zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

San Marino selectie

Van de dik tweehonderd zelfstandige naties in de wereld zijn er niet zoveel kleiner qua populatie als San Marino. Dat maakt het knap lastig voor het gehele door Italië ingesloten landje met (anno 2019) dik 30.000 inwoners om potten te breken op het voetbalfront.

Nationale voetbalbond

In 1931 zag de Federazione Sammarinese Giuoco Calcio het levenslicht, de nationale voetbalbond van San Marino. Tot in de jaren 80 was de bond verantwoordelijk voor het runnen van de nationale competitie en het bekertoernooi. San Marino waagde zich niet aan internationale wedstrijden. Daardoor konden spelers uit San Marino zich in theorie laten oproepen voor het Italiaanse elftal.

De eerste interlands van San Marino in 1990

Gaandeweg dat decennium ontstond alsnog de wens om San Marino te laten wedijveren met de rest van Europa en de wereld. In 1988 werd aansluiting gevonden bij zowel de UEFA als de FIFA, nadat in 1986 al een onofficiële interland was georganiseerd tegen Canada. In november 1990 begon de loodzware klus om te proberen kwalificatie af te dwingen voor het Europees kampioenschap 1992. De reeks begon met een 0-4 nederlaag tegen Zwitserland en eindigde met een 4-0 afstraffing door Schotland. Acht verliespartijen op rij en een doelsaldo van 1-33: de bond zal zich hebben afgevraagd of het nou wel zo’n goed idee was.

Kwalificatiewedstrijden geen succes

Ook de kwalificatie voor het WK 1994 werd een martelgang, al lukte het dit keer in één van de tien duels om een nederlaag af te wenden. Tegen Turkije werd het eerste competitieve puntje ooit binnengesleept. Maar het doelsaldo zei genoeg: 2-46. Tot en met het WK 2018 heeft San Marino nog nooit een kwalificatiewedstrijd voor het WK of EK in winst omgezet.

Nations League Divisie D

De FIFA had bij de indeling voor de allereerste Nations League geen andere keus dan om San Marino in de laatste Divisie in te schalen. In Divisie D, groep 2 kwam het land andere kleintjes tegen als Wit-Rusland, Luxemburg en Moldavië. Zelfs in dit gebrekkige gezelschap dolf San Marino keer op keer het onderspit: zes nederlagen en geen enkele goal voor.

Winst!

Hebben ‘ La Serenissima’ dan nog nooit na het laatste fluitsignaal kunnen juichen? Jawel, eenmaal: in april 2004 werd in een vriendschappelijke interland Liechtenstein met 1-0 verslagen. En viermaal werden de punten gedeeld, maar op die hoogtepuntjes na, zijn de spelers van het San Marinees voetbalelftal gewend dat ze met meestal forse cijfers worden afgedroogd. Zo staat Oranje bijvoorbeeld momenteel in onderlinge duels tegen San Marino op zes keer gewonnen, met een totaal doelsaldo van 39-9.

De bekendste spelers van San Marino

Het elftal van San Marino bestaat ook nu nog uit vrijwel alleen maar amateurs, voor wie voetballen in de nationale competitie een hobby. Als er al spelers in buitenlandse competities actief zijn, dan betreft het in regel de lagere Italiaanse divisies. Recordinternational en topscorer aller tijden is momenteel Andy Selva, die met Sassuolo in de Italiaanse Serie B speelde.

San Marino op de FIFA-ranking

We hoeven er geen doekjes om te winden: San Marino is een van de zwakste landenteams in de wereld. Regelmatig staat het land aan het eind van het jaar buiten de top 200, terwijl er niet heel veel meer landen dan dat voorkomen op de ranglijst van FIFA.