Nationaal elftal

Wit-Rusland

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Wit-Rusland zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Wat is de stand van Wit-Rusland in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Wit-Rusland staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

De kleur van het thuistenue van Wit-Rusland is natuurlijk wit. Helaas voor de voormalige Sovjetstaat is ook het palmares nog vrij blanco. Sinds het Wit-Russisch voetbalelftal begin jaren 90 bestaat wist het nog geen enkele keer zich te plaatsen voor een wereldkampioenschap of Europees kampioenschap.

De eerste interland van Wit-Rusland in 1992

Vooruitlopend op het uit elkaar brokkelen van de Sovjet-Unie werd al in 1989 de Wit-Russische voetbalbond opgericht (Biełaruskaja Fiederacyja Futboła). De BFF werd in 1992 erkend door de FIFA en de UEFA volgde in 1993. De eerste formele interland werd in oktober 1992 gehouden tegen Oekraïne.

Op weg naar een EK of WK?

Het EK van 1996 te Engeland was het eerste toernooi waarvoor de Wit-Russen zich konden proberen te plaatsen. Het nieuwe land kwam niet in de buurt van de plekken die recht geven op deelname. Opvallend genoeg werd wel thuis met 1-0 gewonnen van Nederland. Het debuut in een kwalificatiereeks richting een WK leverde veel pijnlijke momenten op. In een niet al te zware groep (met Oostenrijk als uiteindelijke winnaar) werden acht van de tien matches verloren.

Bijna in 2002…

Ook de kwalificatie voor Euro 2000 mislukte faliekant: wederom laatste in de groep. Maar richting het WK 2002 trad er een opmerkelijke verbetering op. Na negen van de tien speelronden hadden de ‘Biełyja kryły’ (witte koningen) een goede kans om zich te plaatsen. Een nederlaag uit tegen Wales gooide roet in het eten.

Geen EK in 2012

Het was een van de weinige keren dat een kwalificatiecyclus werd afgesloten met een positief doelsaldo. Dat lukte ook in de gestrande poging om het WK 2010 te bereiken, vooral dankzij de indeling bij schietschijf Andorra. En dat lukte in de kwalificatiegroep voor Euro 2012, maar daar had Wit-Rusland weinig aan, want de tweede plek die recht gaf op de play-offs werd op liefst zeven punten gemist.

Nations League

De Wit-Russen kwamen bij de eerste uitvoering van de Nations League in de laagste klasse terecht. Dat bleek niet helemaal terecht, want met groot gemak promoveerde het land naar Divisie C: na zes duels was het doelsaldo 10-0.

Oranje kruist opvallend vaak het pad met Wit-Rusland, dat alleen vaker speelde tegen Luxemburg. Tweemaal wist Wit-Rusland te winnen, de eerste keer dus in 1995 en de tweede keer in de kwalificatie voor Euro 2008.

De bekendste spelers van Wit-Rusland

Bekijk je het lijstje van toptransfers waarbij een Wit-Rus is betrokken, dan duikt de naam van Aleksandr Hleb viermaal op in de top tien. De verdediger werd onder meer voor 15 miljoen Euro verkocht aan Arsenal (2005) en voor 17 miljoen aan Barcelona (2008). Het lukte hem niet om meest gecapte speler van de witte koningen ooit te worden. Dat is momenteel Alyaksandr Kulchy. Sergei Gurenko kwam uit voor AS Roma, Sergey Alejnikov speelde een seizoen voor Juventus en Vitali Kutuzov maakte goals voor de Italiaanse clubs AC Milan, Sampdoria en Parma.

Wit-Rusland op de FIFA-ranking

Van medio jaren 90 tot 2010 stonden de Wit-Russen vooral tussen de plekken 60 en 100, tot enkele fraaie resultaten ‘Belarus’ opstuwden naar plek 38 eind 2010. Dat bleek onhoudbaar en de jaren daarop daalde het land geleidelijk terug richting de oude vertrouwde plek.