competitie background image competitie background image
Competitie

Proximus League

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Welke Belgische club wordt er kampioen van de Eerste klasse B/Proximus League in 2022/2023? Je houdt het via deze pagina in de gaten.

Proximus League programma

Alle wedstrijden van de Proximus League vind je in het programma hieronder. Bekijk dus snel en makkelijk welke duels er allemaal gespeeld gaan worden en wanneer.

Proximus League stand

In de tussenstand van de Proximus League zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie. Wij bieden je de volledige tussenstanden én meer!

Proximus League uitslagen

Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de Proximus League? Ben je benieuwd naar de statistieken van een wedstrijd, ga dan naar de wedstrijdpagina.

De bookmakers keurmerken

Alles over de Proximus League

De tweede divisie in België heeft verschillende namen en dat geeft nog wel eens onduidelijkheid. Officieel heet de competitie Profvoetbal 1B, maar veel mensen gebruiken de naam Eerste Klasse B om te verwijzen naar het tweede niveau in het Belgische profvoetbal.

Proximus is de sponsornaam van de divisie. De competitie bestaat sinds 1909, maar heeft in de tussentijd enkele grote veranderingen ondergaan. De laatste wijziging dateert uit het seizoen 2016/2017. Tot het seizoen 2015/2016 speelden acht profteams op het tweede niveau, aangevuld met negen amateurploegen. Vanaf het seizoen 2016/2017 doen de amateurploegen niet meer mee.

Hierdoor zijn er nog maar acht teams die uitkomen op het tweede niveau. Om deze reden was het noodzakelijk om een alternatieve aanpak te verzinnen, om het voor de teams mogelijk te maken op het tweede niveau nog het hele seizoen door te kunnen voetballen.

Opzet

Omdat er nog maar acht teams over zijn in het Profvoetbal 1B, is er een systeem bedacht dat ertoe moet leiden dat de divisie toch nog het hele jaar door spannend is voor de toeschouwers.

In België is ervoor gekozen om het seizoen op te delen in twee fases. In deze identieke fases spelen alle teams twee keer tegen elkaar, waarna één team zich tot periodekampioen kroont.

De winnaars van deze twee losse competities spelen vervolgens tegen voor het kampioenschap. Dit gebeurt in een play-off die gespeeld wordt over twee wedstrijden. De kampioen promoveert naar het hoogste niveau, de Eerste klasse A.

Het laagst geëindigde team degradeert in principe niet, mits de amateurkampioen kan voldoen aan de licentie-eisen voor een professionele ploeg.

Play-offs

Wanneer de kampioen van de beide competities hetzelfde team is, vindt er geen play-off wedstrijd plaats en promoveert dat team automatisch naar de Eerste Klasse A. Van de teams die geen kampioen zijn geworden, worden de punten van beide periodes bij elkaar opgeteld.

De drie ploegen met het hoogste aantal punten na de kampioen komen samen met de nummers zeven tot en met vijftien van het hoogste niveau in de play-off 2 terecht. Hier spelen zij in twee groepen van zes teams. Wederom worden er twee duels tegen iedere ploeg gespeeld.

De twee groepswinnaars spelen een tweeluik, waarbij de winnaar het opneemt tegen de nummer vier van play-off 1 (kampioensschapsplay-offs Eerste Klasse). De winnaar plaatst zich voor Europees voetbal. In theorie kan een ploeg van het tweede niveau dus Europees voetbal behalen. Promotie is daarentegen niet mogelijk.