competitie background image competitie background image
Competitie

Primera División Vrouwen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Check alles over de Primera Division voor vrouwen. Wij bieden je op deze pagina het volledige programma, alle uitslagen en de stand in de Spaanse dames competitie.

Primera División Vrouwen programma

Zie hieronder direct alle wedstrijden die op het programma staan in de Spaanse competitie voor vrouwen. Kijk zelfs tot aan de laatste speelronde wie er tegen elkaar spelen.

Primera División Vrouwen stand

Check de volledige tussenstand in de Primera División Femenina.

Primera División Vrouwen uitslagen

Kijk hier naar de uitslagen in de Spaanse competitie voor vrouwen.

De bookmakers keurmerken

De Spaanse vrouwencompetitie

De landelijke vrouwenvoetbalcompetitie van Spanje staat bekend als de Primera División Femenina. In deze competitie doen achttien teams mee, waarbij de laatste vier degraderen naar de Segunda División (tweede divisie). De kampioen van Spanje plaatst zich voor de Champions League. Bovendien plaatsen de nummers 1 t/m 4 zich voor de Copa de la Reina.

De Spaande vrouwencompetitie staat op een derde plek in het seizoen 2018/2019 op de coëfficiënten lijst van de UEFA. Dit betekent dat de Primera División Femenina gezien wordt als één van de sterkste competities in Europa. De Franse competitie staat op de eerste plek gevolgd door de Bundesliga in Duitsland.

Atlético Madrid, Athletic Club en FC Barcelona vormen de top drie

Het damesteam Athletic Club is verbonden aan de club van Athletic Bilbao. Zij werd al vijf keer landskampioen, driemaal een tweede plek en ook zes derde plekken. FC Barcelona Femení doet goede zaken sinds 2011. In dat seizoen én de drie opvolgende jaren won de vrouwenploeg uit Barcelona de landstitel. In die vier jaar die daarna geschieden, werd continu de tweede plaats veilig gesteld.

De top 3 in het Spaanse vrouwenvoetbal wordt compleet gemaakt met de vrouwen van Atlético Madrid. Dit team heeft vooral sinds 2014 haar opmars gemaakt. Waar het in 2014 en 2016 een derde plek behaalde en in 2015 een tweede plek, werd het vanaf 2017 drie maal op rij landskampioen.

Madrid en Barcelona, ook bij de vrouwen een clash

Niet het grote Real Madrid, maar wel Atlético Madrid dat tegen FC Barcelona speelt, trekt veel bekijks. In maart 2019 werd er een toeschouwer wereldrecord gebroken met maar liefst 60.739 toeschouwers die in het stadion zaten voor de wedstrijd.

Nederlandse speelsters in de Primera División

Één van de meest bekende speelsters in Nederland is natuurlijk Lieke Martens. Zij maakte na het gewonnen EK in 2017 een droomtransfer naar het grote FC Barcelona Feminí. Stefanie van der Gragt is ook een Oranje Leeuwin die daar in 2019/2020 heeft gespeeld. Verder speelt ook Merel van Dongen in Spanje, namelijk bij Real Betis.

Lieke Martens is de best betaalde speelster bij haar team. Ze is het meer dan waard volgens velen, want ze is ook niet voor niets verkozen tot beste speelster van de wereld. Ook is er een transfersom voor haar betaald die vergelijkbaar is met een mannelijke speler die vanuit de Eerste Divisie naar de Eredivisie overstapt.

Historie

De vrouwelijke voetbalcompetitie in Spanje heeft al een aantal ontwikkelingen gekend, waaronder diverse naamswijzigingen. In 1988 werd de competitie opgericht en droeg de naam Liga Nacional. Er waren negen clubs die competitie hadden opgericht en hieraan deelnamen. Vervolgens werd in 2001 de naam verandert in de Superliga Femenina met veertien deelnemende teams. Zeven jaar later, in 2008 werd er uitgebreid naar zestien clubs in de competitie.

Weer een jaar later veranderde de hele opzet de Superliga Femenina. Er werden 24 clubs verdeeld over drie groepen op basis van geografie, waarbij de beste geklasseerde teams kans maakten op het kampioenschap. 2011 was het jaar dat de competitie voor het laatst veranderd is, namelijk in de naam die we nu kennen: Primera División voor vrouwen (femenina). Achttien clubs doen mee in een reguliere competitie zoals we die overal kennen.