Nationaal elftal

Oekraïne

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Oekraïne zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Dit doe je door op de desbetreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Wat is de stand van Oekraïne in een toernooi? Je checkt het in onderstaand schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Oekraïne check je in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Alles over Oekraïne

Het Oekraïens voetbalelftal staat pas sinds de vroege jaren 90 op het grasveld. Daarvoor was het grondgebied van Oekraïne onderdeel van Sovjet-Unie. De eerste keer dat Oekraïne als onafhankelijkheid zich probeerde te plaatsen voor een eindronde is richting het Europees kampioenschap 1996. Dat mislukte, maar sinds het WK in 2006 is het land regelmatig present op een groot toernooi. Hedendaags staat het land er goed voor in de kwalificatie voor het EK 2020.

De eerste interland van Oekraïne in 1992

Sinds 1991 beschikt het land over een nationale voetbalbond, eerst onder de afgekorte naam FFU, later als UAF. De mondiale bond FIFA accepteerde het land in 1992 als lid. 29 april 1992 is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het team: op die dag vond de eerste interland plaats, een oefenpartij tegen Hongarije. Zo overzichtelijk als hierboven geschetst ligt het echter niet. Tussen 1925 en 1935 was er ook een Oekraïens voetbalelftal. Het gebied genoot onder de naam Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek een bepaalde mate van autonomie en kon daardoor een eigen nationaal elftal formeren.

Spelers uit Oekraïne hebben altijd een grote rol gespeeld in het Russische voetbal: in de finale van het EK 1988 (tegen Nederland) kwamen zeven van de elf basisspelers uit Oekraïne. Maar het nieuwe land kon niet over al zijn toppers beschikken, want na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verkozen enkele sterke Oekraïense spelers een switch naar het Russische team, zoals Andrei Kanchelskis, Viktor Onopko, Sergei Yuran en Yuriy Nikiforov (later van PSV).

De kwalificatiecyclus richting het EK 1996 eindigde op plek vier met dertien punten uit tien duels. Het WK 1998 werd bijna bereikt: Kroatie was in de play-offs sterker. Euro 2000 werd op een haar na gemist: in de play-offs won Slovenië met een totaalscore van 2-3. Het ging voor een derde keer op rij in de beslissingswedstrijden mis toen de Duitsers richting het WK 2002 in de weg stonden. Dat leed van verloren play-offs bleef het land bespaard: in de kwalificatiegroep voor het EK 2004 werd het derde.

Zo duurde het tot 2006 voordat ‘Geel-Blauw’ debuteerde op een eindronde. Het gebeurde in stijl: Oekraïne won zijn kwalificatiegroep, overleefde met gemak de groepsfase en versloeg in de achtste finale Zwitserland na strafschoppen. Italië stuitte de opmars. Daarna dook het land regelmatig terug op het hoogste podium: als organisator (samen met Polen) van Euro 2012 (groepsfase) en op het WK 2016 (groepsfase). De miserabele reeks in play-offs werd ondertussen doorgezet: ook het WK 2010 en WK 2014 werden gemist doordat de laatste horde te hoog bleek.

De bekendste spelers van Oekraïne

Het Oekraïens elftal werd van 1995 tot 2012 gedragen door Andrij Sjevtsjenko, de topscorer aller tijden van het land. De spits speelde voor Dynamo Kiev, AC Milan en Chelsea, ging daarna de politiek in en werd in 2016 bondscoach van zijn moederland. In het nationale team vormde hij met Serhij Rebrov een gevreesd koppel. Dmytro Chyhrynskyi speelde kort voor Barcelona.

Oekraïne op de FIFA-ranking

Nadat de FIFA-ranking in 1993 werd ingevoerd klom Oekraïne gestaag op van plek 90 naar de top 30. Na 2000 ging het wat minder en viel het land uit de top 40, sinds 2006 eindigt het jaar meestal tussen de plekken 15 en 35.