Nationaal elftal

Slovenië

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Slovenië zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Wat is de stand van Slovenië in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen Sloveense elftal

Elke uitslag van Slovenië staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Selectie

Begin jaren 90 kreeg Europa er door de desintegratie van Sovjet-Unie en Joegoslavië een hoop landen bij. Een daarvan was Slovenië, dat zich in 1992 losmaakte van Joegoslavië. De eerste keer dat het Sloveense elftal een eindronde meemaakte was bij Euro 2000. De vraag is natuurlijk of het ze ook lukt om in 2020 weer op het EK te staan.

De eerste interland van Slovenië in 1992

De voetbalbond van Slovenië heet Nogometna zveza Slovenije en werd in 1992 toegelaten tot de mondiale bond FIFA. De voorloper van de NZS is de Ljubljana Football Subassociation, die in 1920 werd opgericht. In juni 1992 werd de eerste interland gespeeld, een uitduel tegen Estland.

In september 1994 stond de eerste competitieve wedstrijd voor de deur: een thuiswedstrijd tegen Italië in kwalificatiegroep 4 voor het Europees kampioenschap 1996. De Slovenen begonnen bemoedigend met een 1-1 gelijkspel, maar na tien duels waren er slechts elf punten vergaard. Slovenië werd voorlaatste in de groep. Richting het WK 1998 ging alles fout en leverden acht speelronden slechts één punt op.

EK en WK deelname in de 21 eeuw

Het herstel volgde snel. Het Sloveense elftal plaatste zich voor Euro 2000 via play-offs tegen Oekraïne. In België en Nederland pakte het team twee punten en eindigde het onderin groep C. Er kwam snel een tweede kans. Wederom via play-offs, ditmaal versus Roemenië, werd een ticket voor het WK 2002 geboekt. Daar stelde Slovenië teleur, want in een groep met naast Spanje ook Paraguay en Zuid-Afrika was er meer mogelijk geweest dan nul punten.

Geen successen op de internationale toernooien

Richting Euro 2004 moesten er weer play-offs aan te pas komen, maar ditmaal stond Kroatië in de weg. In de daaropvolgende kwalificatiereeksen kwam het team dat als een van de weinigen ter wereld geen breed geaccepteerde bijnaam heeft niet meer in de buurt van directe plaatsing of play-offs. Richting het WK 2010 lukte dat wel weer en werd in de barrage Rusland uitgeschakeld. In groep C werden de Slovenen derde met vier punten, wat vrij vaak genoeg is om de groepsfase te overleven, maar ditmaal dus niet.

De pogingen om kwalificatie af te dwingen voor de EK’s en WK’s eindigden vervolgens op plek drie of vier. Normaliter niet goed genoeg, maar richting Euro 2016 mocht nog wel als nummer drie aan de play-offs worden deelgenomen. Oekraïne won het tweeluik. In de inaugurele editie van de Nations League degradeerde het Sloveense team uit Divisie C.

De bekendste spelers van Slovenië

Topscorer aller tijden van de Slovenen is Zlatko Zahovič en zijn clubcarrière leidde hem langs onder meer Porto, Valencia en Benfica. Op het WK 2002 werd hij in de openingsmatch gewisseld, waarna commentaar op zijn bondscoach ertoe leidde dat hij naar huis werd gestuurd. Keeper Jan Oblak won met Atletico Madrid de Europa League (2018) en Kevin Kampl speelde voor de Duitse topclubs Borussia Dortmund en RB Leipzig. Tim Matavz is inmiddels een halve Nederlander na periodes bij Groningen, Emmen, PSV en Vitesse.

Slovenië op de FIFA-ranking

Vanaf de invoering van de FIFA-ranglijst in 1993 kropen de Slovenen omhoog van 134 naar plek 25 eind 2001. Geleidelijk ging het decrescendo, maar tegen het einde van de jaren 00 werd naar een nieuwe piek toegewerkt: 17e eind 2010. Daarna viel het land weer uit de top 50.