Nationaal elftal

Litouwen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Litouwen zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Wat is de stand van Litouwen in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Litouwen zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Litouwen heeft het met zijn Baltische broertjes Estland en Letland gemeen dat het tussen 1940 en begin jaren 1991 tot Sovjet-Unie behoorde. Zowel daarvoor als daarna beschikte het land over een eigen nationaal elftal. Een andere overeenkomst met die andere twee is dat het keer op keer een te zware opgave blijkt om een eindronde te bereiken (al lukte dat Letland wel eenmaal).

De eerste competitieve zege van Litouwen

In 1930 sloeg Litouwen de mogelijkheid af om deel te nemen aan het eerste wereldkampioenschap voetbal ooit. Uruguay lag simpelweg veel te ver weg. De pogingen om er wel bij te zijn op het WK 1934 en WK 1938 strandden in de (zeer korte) kwalificatiefase, waarin geen enkele maal werd gewonnen.

In de jaren 90 stond Litouwen versie 2.0 klaar om het weer te proberen. In de kwalificatiegroep voor het WK 1994 in de Verenigde Staten werd de eerste kwalificatiezege ooit geboekt: 0-2 tegen Letland. Litouwen eindigde als vijfde van de zeven in zijn groep. Richting het EK 1996 ging het een stukje beter: derde, maar wel met grote achterstand op Italië en Kroatië. Ook de campagne richting het WK 1998 werd besloten op plek drie, slechts en punt achter op Ierland, dat de play-offs inging.

Mindere periode

Maar allengs werden de resultaten zwakker en in de cyclus richting het WK 2002 vielen de Litouwers ver terug. Uit acht speelronden werden maar twee punten gepeurd. Het land krabbelde enigszins op en bewoon weer richting de middenmoot van zijn daaropvolgende kwalificatiegroepen, om richting Euro 2012 wederom te verzaken: vijf puntjes uit acht duels. De pogingen daarna strandden ook achterin de kwalificatiegroep. Ook ten tijde van de kwalificatie voor het EK 2020 is het een moeilijke zaak voor het land.

Nations League

De Nations League biedt kleinere landen als Litouwen de kans om een reeks duels te spelen tegen opponenten van ongeveer hetzelfde niveau. Litouwen werd echter ingedeeld in divisie C, de op een na laagste klasse, terwijl divisie D wellicht beter bij de status van het land zou passen. In groep 4 van Divisie C verloren de Litouwers al hun zes speelronden, met alsnog een afdaling naar de laagste divisie als gevolg.

Toch valt er voor fans van het Litouwse elftal wel degelijk regelmatig wat te genieten. De Baltic Cup is hun toevluchtsoord. Litouwen doet sinds 1928 aan elke editie van het mini-toernooi tussen de drie Baltische staten mee en was tienmaal de sterkste.

Meestal is een Litouwer de bondscoach van het nationale team. De keren dat er een buitenlander werd aangetrokken (de Portugees José Couceiro en de Hongaar Csaba László) konden ze vrij snel hun biezen pakken.

De bekendste spelers van Litouwen

De duurste Litouwse voetballer tot zover is Edgaras Cesnauskis, waar Dinamo Moskou in 2009 4,2 miljoen euro voor over had. Zo af en toe duiken er Litouwers op bij grote clubs, zoals Tomas Danilevicius bij Arsenal, Edgaras Jankauskas bij FC Porto, Marius Stankevicius bij Sevilla en Lazio Roma en Vykintas Slivka bij Juventus, al kwam hij daar niet aan spelen toe en werd hij verhuurd aan onder meer Den Bosch.

Litouwen op de FIFA-ranking

Van 1993 tot 2010 golfde Litouwen op en neer tussen plekken 50 en 100, daarna eindigde het de meeste jaren ver buiten de top 100. De gemiddelde positie sinds de ranking in het leven werd geroepen is plek 83.