Nationaal elftal

Kosovo

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Kosovo zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Op welke plaats staat Kosovo in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Kosovo zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Over het elftal van Kosovo

Kosovo is een van de nieuwste leden van de FIFA. Het grondgebied behoorde tot begin jaren 90 toe aan Joegoslavië en was daarna een onderdeel van Servië. In 1999 verloor de Servische overheid zijn gezag en daarna volgde het traject richting onafhankelijkheid. Per 17 februari 2008 is Kosovo een autonoom land.

De eerste officiële interland van Kosovo in 2014

Na het uiteenvallen van Joegoslavië zagen de inwoners van Kosovo de kans schoon om een nationaal elftal op te richten. Onofficieel, dat wel, maar toch verscheen er in februari 1993 een Kosovaars elftal op de grasmat voor een interland tegen Albanië. Dat zou een favoriete tegenstander blijven, want ook de eerste match na de onafhankelijkheid was tegen het buurland.

In mei 2008 verzocht Kosovo om lid te worden van de mondiale voetbalbond FIFA. Aanvankelijk weigerde FIFA om Kosovo toe te laten en als gevolg daarvan mochten ook geen friendlies worden georganiseerd. Het juridische steekspel dat vervolgens ontstond werd verder gecompliceerd, de Serviche bond probeerde de toelating te dwarsbomen. In 2012 kreeg Kosovo toestemming om tegen andere FIFA-landen te spelen, maar al snel werd dat besluit teruggedraaid. Begin 2014 volgde een nieuwe positieve uitspraak, ditmaal definitief.

De eerste officiële interland was tegen een verrassende opponent: Haïti. Het idee daarachter was vast om te beginnen met een zegen, maar helaas bleef het 0-0. In 2016 kwam er weer goed nieuws: Kosovo was toegelaten tot de UEFA en mocht zich ook proberen te kwalificeren voor Europese kampioenschappen. Niet veel later volgde ook de formele toetreding tot de FIFA.

In september 2016 speelden ‘Dardanët’ (een verwijzing naar een oud koninkrijk op de Balkan) zijn eerste competitieve match. In het kader van de kwalificaties voor het WK 2018 was Finland de eerste opponent; het werd 1-1. Om conflicten te voorkomen was bij de loting bepaald dat Kosovo niet ingedeeld kan worden bij Servië en Bosnië en Herzegovina. Een succes was de eerste kwalificatiecampagne niet. Kosovo haalde uit tien matches slechts één puntje. Thuis werd met grote cijfers van Kroatië verloren (0-6), met als verzachtende omstandigheid dat de Kroaten de finale van het WK 2018 zouden halen.

In de Nations League kon Kosovo zijn potentie laten zien. Het land werd ingedeeld in de laagste divisie, D, maar bleef in Groep 3 daarvan ongeslagen en promoveerde dus naar divisie C. De 2-0 tegen de Faeröer eilanden in september 2018 was de eerste competitieve zege ooit.

De bekendste spelers van Kosovo

De eerste goal van Kosovo in een competitieve interland kwam van de voet van Valon Berisha. Hij is ook de man die tot nu toe voor het grootste transferbedrag voor een Kosovaarse speler zorgden. In 2018 kocht Lazio Roma hem voor 7,6 miljoen euro van Salzburg. Volgers van de Eredivisie kennen Milot Rashica van zijn drie jaar (2015-2018) bij Vitesse en Arbër Zeneli van zijn jaren (2016-2019) bij Heerenveen.

Kosovo op de FIFA-ranking

In 2016 vergaarde Kosovo zijn eerste puntjes voor de FIFA-ranking en sindsdien is de gestage klim richting de top honderd begonnen.