Club

1. FC Köln

Land:
Duitsland
Opgericht:
1948
Competitie:
Coach:
Markus Gisdol
Locatie:
Köln
Stadion:
RheinEnergieStadion
Veld:
Gras
Capaciteit:
50.374

Blijf te allen tijden op de hoogte van de prestaties van 1. FC Köln. Volg op deze pagina de Duitse voetbalclub op de voet en mis helemaal niets meer. Ontdek het programma, de uitslagen en de statistieken van De Geitenbokken.

Programma 1. FC Köln

Bekijk hier de duels van 1. FC Köln die op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Uitslag 1. FC Köln

Elke wedstrijduitslag van 1. FC Köln vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van 1. FC Köln in de Bundesliga. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin 1. FC Köln actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken 1. FC Köln

1. FC Köln selectie

Socials
@fckoeln
Posts
Volgers
Volgend

1. FC Köln is een subtopper uit de Duitse Bundesliga. De club speelt de thuiswedstrijden in Keulen in het RheinEnergieStadion dat plaatsbiedt aan 51.000 toeschouwers. De officiële volledige naam van de club luidt: 1. Football Club Köln 01/07 eV. De Duitse voetbalclub 1. FC Köln komt natuurlijk uit de stad Keulen. Deze club speelt sinds het seizoen 2019/2020 weer in de Bundesliga.

De Duitse voetbalclub 1. FC Köln komt natuurlijk uit de stad Keulen. Deze club speelt sinds het seizoen 2018/2019 weer in de Bundesliga.

In februari 1948 werd de voetbalclub opgericht uit een fusie tussen Kölner BC 01 en SpVgg Sülz 07. De grootste successen boekte de club in de jaren zestig, waaronder twee landstitels en de nationale beker. Maar in de jaren tachtig ging het alweer een stuk minder met de club, ondanks het feit dat in 1986 nog een Europese finale werd bereikt. In 1998 degradeerde de Duitse voetbalclub voor de eerste keer naar de 2. Bundesliga.

RheinEnergieStadion

Alle thuisduels van 1. FC Köln worden gespeeld in het RheinEnergieStadion. Dit voetbalstadion biedt plaats aan rondom de vijftigduizend bezoekers. Het stadion is vernoemd naar de grote sponsor RheinEnergie AG. De supporters van de Keulse club noemen het stadion anders, namelijk het Müngersdorfer Stadion. Dit was overigens vroeger ook gewoon de officiële naam van het voetbalstadion.

Mascotte

Slechts enkele Europese voetbalclubs beschikken over een levende mascotte en 1. FC Köln is er daar eentje van. Bok Hennes is namelijk de mascotte van de Duitse club, hij staat bij ieder thuisduel dan ook aan de kant van het voetbalveld. In het logo van de club staat ook een bok, wat natuurlijk geen toeval is. Er is ook een bok aanwezig bij de uitduels van 1. FC Köln, maar bij een grote afstand zal er een andere bok langs het veld staan.

Historie FC Köln

FC Köln is voortgekomen uit de fusie van twee lokale clubs: Kölner Ballspiel-Club 1901 en SpVgg Sülz 07. Anders dan bij veel andere Duitse clubs die zijn voortgekomen uit een fusie, wordt voor de oprichting niet het oprichtingsjaar van één van beide clubs aangehouden.

Direct na de fusie van FC Köln een betrekkelijk succesvolle club. De ploeg promoveerde al na een paar seizoen naar de Oberliga West, wat op dat moment het hoogste voetbalniveau in Duitsland was. Ook was het een mede-oprichter van de Bundesliga in 1963.

FC Köln was de eerste kampioen van de Bundesliga in het seizoen 1963/1964. In de decennia hierna gold FC Köln veelal als subtopper en werd het in 1978 nog eens kampioen, terwijl het meermaals nog eens op de tweede plaats eindigde.

De beste prestatie in Europese competities behaalde de club in 1965, toen het tot de kwartfinales van de Europa Cup 1 reikte, de voorloper van de Champions League.
Vanaf eind jaren zeventig kwam de klad er echter in bij FC Köln. Het ging steeds minder goed lopen en er werd steeds slechter gepresteerd. Dat leidde tot de eerste degradatie van de club in 1998. In de jaren die daarop volgden speelde FC Köln erg wisselvallig, waardoor het soms in de eerste en soms in de tweede Bundesliga uitkwam.

In recente jaren is de club bezig met een bescheiden opmars en meldt het zich zo nu en dan in de subtop van de Bundesliga.

Fans en clubiconen

FC Köln kent een sterke clubcultuur met fanatieke en loyale fans. Opvallend is de clubmascotte, een bok. Deze is voor voetbalwedstrijden regelmatig te zien op het veld.

Voor de fans van de club is met name het duel met Borussia Mönchengladbach beladen. De twee streekgenoten ken een lange geschiedenis van spectaculaire duels, soms met hoge eindklasseringen op het spel. Naast Münchengladback, kent de club ook een vrij sterke rivaliteit met Bayer Leverkusen en Fortuna Düsseldorf, eveneens streekgenoten.

Door de jaren heen hebben enkele grote namen het shirt van FC Köln gedragen. Eén van hen is Lukas Podolski. De Duitse spits van Poolse komaf doorliep de jeugdopleiding van de club en kwam in twee periodes tot 169 competitieduels, waarin hij 79 keer doel trof.

Andere grote namen van de club zijn onder meer Toni Schumacher (meer dan vijfhonderd duels), Pierre Littbarski (meer dan 450 duels) en Dieter Müller (meer dan tweehonderd doelpunten).

Aartsrivalen

Twee grote Duitse clubs komen uit de Niederrhein, namelijk 1. FC Köln en Borussia Mönchengladbach. De duels tussen deze twee voetbalclubs mogen dan ook als een derby worden bestempeld. Traditiegetrouw zijn de wedstrijd heetgebakerd en staat er vooral voor de supporters veel op het spel. Overigens wist 1. FC Köln slechts 28 van de laatste 95 duels van de streekgenoot te winnen, negentien keer eindigde de derby in een gelijkspel. Andere rivalen van 1. FC Köln zijn Fortuna Düsseldorf en Bayer 04 Leverkusen.

Prijzenkast

1. FC Köln wist in het verleden driemaal de landstitel te veroveren in Duitsland, dat deed de club in 1962, 1964 en 1978. De DFB-Pokal werd gewonnen in 1968, 1977, 1978 en 1983. Vier keer wist 1. FC Köln kampioen te worden op het tweede niveau in Duitsland, namelijk in 2000, 2005, 2014 en 2019. Daarnaast won de club ook vijfmaal het Kampioenschap West-Duitsland (1954, 1960, 1961 en 1962), de DFB Hallen Pokal (1993) en tweemaal de Trofue Joan Gamper (1978 en 1981).

Promotie in 2019

In het seizoen 2017/2018 begon 1. FC Köln dramatisch aan de competitie. In de Bundesliga wist de ploeg na zeven competitieduels slechts één punt te behalen, waardoor de club stijf onderaan op de ranglijst stond. En ook de komst van de veteraan Claudio Pizarro kon niet voor een ommekeer zorgen. 1. FC Köln degradeerde uit het hoogste niveau. Al vroeg in het seizoen kon degradatie niet meer worden voorkomen. Maar in het seizoen 2018/2019 wist 1. FC Köln al direct het kampioenschap te grijpen in de 2. Bundesliga, waardoor de club in het nieuwe seizoen weer aanwezig zal zijn in de Bundesliga.