Club

1. FC Köln

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Duitsland
Locatie:
Köln

Blijf te allen tijden op de hoogte van de prestaties van 1. FC Köln. Volg op deze pagina de Duitse voetbalclub op de voet en mis helemaal niets meer. Ontdek het programma, de uitslagen en de statistieken van De Geitenbokken.

Programma 1. FC Köln

Bekijk hier de duels van 1. FC Köln die op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van 1. FC Köln in de Bundesliga.

Uitslag 1. FC Köln

Elke wedstrijduitslag van 1. FC Köln vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij tonen jou hier alles.

1. FC Köln selectie

Socials
@fckoeln
Posts
Volgers
Volgend

Over het Duitse FC Köln

1. FC Köln is een subtopper uit de Duitse Bundesliga. De club speelt de thuiswedstrijden in Keulen in het RheinEnergieStadion dat plaats heeft voor 51.000 toeschouwers. De officiële volledige naam van de club luidt: 1. Football Club Köln 01/07 eV. De Duitse voetbalclub 1. FC Köln komt natuurlijk uit de stad Keulen. Deze club speelt sinds het seizoen 2019/2020 weer in de Bundesliga.

RheinEnergieStadion

Alle thuisduels van 1. FC Köln worden gespeeld in het RheinEnergieStadion. Dit voetbalstadion biedt plaats aan rondom de vijftigduizend bezoekers. Het stadion is vernoemd naar de grote sponsor RheinEnergie AG. De supporters van de Keulse club noemen het stadion anders, namelijk het Müngersdorfer Stadion. Dit was overigens vroeger ook gewoon de officiële naam van het voetbalstadion.

Mascotte

Slechts enkele Europese voetbalclubs beschikken over een levende mascotte en 1. FC Köln is er daar eentje van. Bok Hennes is namelijk de mascotte van de Duitse club, hij staat bij ieder thuisduel dan ook aan de kant van het voetbalveld. In het logo van de club staat ook een bok, wat natuurlijk geen toeval is. Er is ook een bok aanwezig bij de uitduels van 1. FC Köln, maar bij een grote afstand zal er een andere bok langs het veld staan.

Historie FC Köln

FC Köln is voortgekomen uit de fusie van twee lokale clubs: Kölner Ballspiel-Club 1901 en SpVgg Sülz 07. Anders dan bij veel andere Duitse clubs die zijn voortgekomen uit een fusie, wordt voor de oprichting niet het oprichtingsjaar van één van beide clubs aangehouden. De oprichting van de nieuwe club gebeurde in februari 1948.

Direct na de fusie van FC Köln een betrekkelijk succesvolle club. De ploeg promoveerde al na een paar seizoen naar de Oberliga West, wat op dat moment het hoogste voetbalniveau in Duitsland was. Ook was het een mede-oprichter van de Bundesliga in 1963.

FC Köln was de eerste kampioen van de Bundesliga in het seizoen 1963/1964. In de decennia hierna gold FC Köln veelal als subtopper en werd het in 1978 nog eens kampioen, terwijl het meermaals nog eens op de tweede plaats eindigde.

De beste prestatie in Europese competities behaalde de club in 1965, toen het tot de kwartfinales van de Europa Cup 1 reikte, de voorloper van de Champions League. Vanaf eind jaren zeventig kwam de klad er echter in bij FC Köln. Het ging steeds minder goed lopen en er werd steeds slechter gepresteerd. Dat leidde tot de eerste degradatie van de club in 1998. In de jaren die daarop volgden speelde FC Köln erg wisselvallig, waardoor het soms in de eerste en soms in de tweede Bundesliga uitkwam.

In recente jaren is de club bezig met een bescheiden opmars en meldt het zich zo nu en dan in de subtop van de Bundesliga.

Fans en clubiconen

FC Köln kent een sterke clubcultuur met fanatieke en loyale fans. Opvallend is de mascotte, een bok. Deze is voorafgaand aan de voetbalwedstrijden regelmatig te zien op het veld.

Voor de fans van de club is met name het duel met Borussia Mönchengladbach beladen. De twee streekgenoten kennen een lange geschiedenis van spectaculaire duels, soms met hoge eindklasseringen op het spel. Naast Münchengladbach, kent de club ook een vrij sterke rivaliteit met Bayer Leverkusen en Fortuna Düsseldorf, eveneens streekgenoten.

Door de jaren heen hebben enkele grote namen het shirt van FC Köln gedragen. Een van hen is Lukas Podolski. De Duitse spits van Poolse komaf doorliep de jeugdopleiding van de club en kwam in twee periodes tot 169 competitieduels, waarin hij 79 keer doel trof.

Andere grote namen van de club zijn onder meer Toni Schumacher (meer dan vijfhonderd duels), Pierre Littbarski (meer dan 450 duels) en Dieter Müller (meer dan tweehonderd doelpunten).

Aartsrivalen

Twee grote Duitse clubs komen uit de regio Niederrhein, namelijk 1. FC Köln en Borussia Mönchengladbach. De duels tussen deze twee voetbalclubs mogen dan ook als een derby worden bestempeld. Traditiegetrouw is de wedstrijd heetgebakerd en staat er vooral voor de supporters veel op het spel. Overigens wist 1. FC Köln slechts een derde van de duels van de streekgenoot te winnen.. Andere rivalen van 1. FC Köln zijn Fortuna Düsseldorf en Bayer 04 Leverkusen.

Prijzenkast

1. FC Köln wist in het verleden driemaal de landstitel te veroveren in Duitsland, dat deed de club in 1962, 1964 en 1978. De DFB-Pokal werd gewonnen in 1968, 1977, 1978 en 1983. Vier keer wist 1. FC Köln kampioen te worden op het tweede niveau in Duitsland, namelijk in 2000, 2005, 2014 en 2019. Daarnaast won de club ook vijfmaal het Kampioenschap West-Duitsland (1954, 1960, 1961 en 1962), de DFB Hallen Pokal (1993) en tweemaal de Trofue Joan Gamper (1978 en 1981).

Promotie in 2019

In het seizoen 2017/2018 begon 1. FC Köln dramatisch aan de competitie. In de Bundesliga wist de ploeg na zeven competitieduels slechts één punt te behalen, waardoor de club stijf onderaan op de ranglijst stond. En ook de komst van de veteraan Claudio Pizarro kon niet voor een ommekeer zorgen. 1. FC Köln degradeerde uit het hoogste niveau. Al vroeg in het seizoen kon degradatie niet meer worden voorkomen. Maar in het seizoen 2018/2019 wist 1. FC Köln al direct het kampioenschap te grijpen in de 2. Bundesliga. Hierdoor komt de club per 2019/2020 weer uit op het hoogste niveau.