1. FC Köln

Country |
Active in |

1. FC Köln

1. FC Köln is een subtopper uit de Duitse Bundesliga. De club speelt de thuiswedstrijden in Keulen in het RheinEnergieStadion dat plaatsbiedt aan 51.000 toeschouwers. De officiële volledige naam van de club luidt: 1. Football Club Köln 01/07 eV. Geschiedenis van 1. FC Köln Op 13 februari 1948 ontstond 1. FC Köln door een fusie van Kölner BC 01 en SpVgg Sülz 07. Net als vele andere clubs was ook 1. FC Köln onderdeel van een omnivereniging die bestond uit meerdere sporten. In de jaren 60’ bleek 1. FC Köln zeer succesvol. De club won in 1962 de landstitel enRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

1. FC Köln

1. FC Köln is een subtopper uit de Duitse Bundesliga. De club speelt de thuiswedstrijden in Keulen in het RheinEnergieStadion dat plaatsbiedt aan 51.000 toeschouwers. De officiële volledige naam van de club luidt: 1. Football Club Köln 01/07 eV.

Geschiedenis van 1. FC Köln

Op 13 februari 1948 ontstond 1. FC Köln door een fusie van Kölner BC 01 en SpVgg Sülz 07. Net als vele andere clubs was ook 1. FC Köln onderdeel van een omnivereniging die bestond uit meerdere sporten. In de jaren 60’ bleek 1. FC Köln zeer succesvol. De club won in 1962 de landstitel en was één van de gelukkige clubs die deel mochten nemen aan de net opgerichte Bundesliga. De club werd wederom kampioen en in het seizoen 1977/78 pakte 1. FC Köln de dubbel.

In de jaren 80’ kelderde de prestaties van 1. FC Köln, met als enig hoogtepunt het bereiken van de finale van de UEFA Cup in 1986. Na het seizoen 1977/78 degradeerde de Duitsers voor het eerst in de geschiedenis naar de 2. Bundesliga. In de 21e eeuw herhaalde dit zich nog vier keer en sinds het seizoen 2014/15 speelt 1. FC Köln weer op het hoogste Duitse niveau.

Mascotte van 1. FC Köln

1. FC Köln is één van de weinige clubs in Europa met een levende mascotte. Bok Hennes is deze mascotte en hij staat elk thuiswedstrijd langs de lijn om zijn club te supporten. Het symbool van de bok is ook terug te vinden in het logo van 1. FC Köln.

Ook bij elke uitwedstrijd is er een bok aanwezig, maar bij clubs die heel ver weg ligt, regelt de club met de andere club een andere bok. In 1951 werd er tijdens een carnavalviering een bok gegeven aan trainer Hennes Weisweiler. Het dier plaste door alle commotie in de hand van de trainer en sindsdien is er bij elke wedstrijd een bok aanwezig, en het liefst Hennes. Bij elke bok die er sinds de eerste Hennes geweest is, krijgt een nieuwe bok een nummer. Nu heeft 1. FC Köln Hennes VIII in de gelederen.

Historie FC Köln

FC Köln is voortgekomen uit de fusie van twee lokale clubs: Kölner Ballspiel-Club 1901 en SpVgg Sülz 07. Anders dan bij veel andere Duitse clubs die zijn voortgekomen uit een fusie, wordt voor de oprichting niet het oprichtingsjaar van één van beide clubs aangehouden.

Direct na de fusie van FC Köln een betrekkelijk succesvolle club. De ploeg promoveerde al na een paar seizoen naar de Oberliga West, wat op dat moment het hoogste voetbalniveau in Duitsland was. Ook was het een mede-oprichter van de Bundesliga in 1963.

FC Köln was de eerste kampioen van de Bundesliga in het seizoen 1963/1964. In de decennia hierna gold FC Köln veelal als subtopper en werd het in 1978 nog eens kampioen, terwijl het meermaals nog eens op de tweede plaats eindigde.

De beste prestatie in Europese competities behaalde de club in 1965, toen het tot de kwartfinales van de Europa Cup 1 reikte, de voorloper van de Champions League.
Vanaf eind jaren zeventig kwam de klad er echter in bij FC Köln. Het ging steeds minder goed lopen en er werd steeds slechter gepresteerd. Dat leidde tot de eerste degradatie van de club in 1998. In de jaren die daarop volgden speelde FC Köln erg wisselvallig, waardoor het soms in de eerste en soms in de tweede Bundesliga uitkwam.

In recente jaren is de club bezig met een bescheiden opmars en meldt het zich zo nu en dan in de subtop van de Bundesliga.

Fans en clubiconen

FC Köln kent een sterke clubcultuur met fanatieke en loyale fans. Opvallend is de clubmascotte, een bok. Deze is voor voetbalwedstrijden regelmatig te zien op het veld.

Voor de fans van de club is met name het duel met Borussia Mönchengladbach beladen. De twee streekgenoten ken een lange geschiedenis van spectaculaire duels, soms met hoge eindklasseringen op het spel. Naast Münchengladback, kent de club ook een vrij sterke rivaliteit met Bayer Leverkusen en Fortuna Düsseldorf, eveneens streekgenoten.

Door de jaren heen hebben enkele grote namen het shirt van FC Köln gedragen. Eén van hen is Lukas Podolski. De Duitse spits van Poolse komaf doorliep de jeugdopleiding van de club en kwam in twee periodes tot 169 competitieduels, waarin hij 79 keer doel trof.

Andere grote namen van de club zijn onder meer Toni Schumacher (meer dan vijfhonderd duels), Pierre Littbarski (meer dan 450 duels) en Dieter Müller (meer dan tweehonderd doelpunten).