Club

Excelsior Virton

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
België
Competitie:
Locatie:
Virton

Programma Excelsior Virton

Check hier alle wedstrijden van Excelsior Virton die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Excelsior Virton in de Proximus League. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Excelsior Virton

Alle uitslagen van Excelsior Virton vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken?Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Excelsior Virton selectie

Socials
@excelsiorvirton
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Excelsior Virton

Op de grens van België en Frankrijk, in de Gaumestreek, bevindt zich Excelsior Virton. De club is opgericht in 1920 en verkreeg in 1922 van de Belgische voetbalbond het stamnummer 200.

De geleidelijke gang van Virton naar de hogere klassen

Alhoewel 1920 dus het formele startpunt is van Excelsior Virton, begon de geschiedenis van de club al in 1913. Football Club Saint-Laurent – de voorloper van Virton – werd uit de grond gestampt. In 1927 werd vanuit de provinciale klasse het laagste nationale niveau bereikt, de nationale bevorderingsreeks. Tot de Tweede Wereldoorlog werden er drie seizoenen op dat niveau gespeeld, de andere jaren moest Virton zijn geluk beproeven op provinciaal niveau.

Pas begin jaren 60 keerde Excelsior Virton terug in de bevorderingsklasse, destijds het vierde hoogste Belgische niveau. Vervolgens ging het op en neer tussen nationaal en provinciaal niveau: in 1971 was er een degradatie, in 1975 een promotie en in 1986 was er zelfs een volgende stap omhoog, naar de derde klasse. Begin jaren 90 ging het bergafwaarts en belandde Virton pardoes weer in de provinciale competitie. Het herstel kwam snel en na twee promoties in korte tijd trad ‘l’Excel’ in 1995 aan in de derde klasse.

De grootste mijlpaal tot dan toe kwam in 2001. Via het kampioenschap werd een opmars naar de tweede klasse gerealiseerd. Daarin deed Virton acht seizoenen op rij niet mee om de top klasseringen en in 2009 ging het uiteindelijk mis. Na vier jaar op het vierde niveau kwam er een tweede periode in de derde klasse. In 2016 werd de Belgische competitie op een andere manier opgezet, waarna Virton in 2016 uitkwam in de Eerste klasse amateurs, per saldo het derde niveau van het land. In 2018-2019 werd Virton derde in de reguliere competitie. In de play-offs (de eindronde geheten) greep de club aan het langste eind: promotie naar de tweede klasse.

Dat succes kan niet los worden gezien van de bemoeienis van de Luxemburgse miljonair Flavio Becca. Hij werd de nieuwe eigenaar van de club uit de provincie Luxemburg. Becca is tevens de grote man bij het Luxemburgse F91 Dudelange. In tegenstelling tot veel andere rijke clubeigenaren die hun fortuin in het zakenleven verdienden is Becca vrij teruggetrokken en mediaschuw. Zijn maatregelen zijn wel heel zichtbaar: de clubkleuren werden veranderd zodat ze bij de sponsor passen (een energiedrankje).

Bekende spelers

Voordat hij doorbrak bij Club Brugge en glorieuze tijden beleefde bij Paris Saint-Germain en bij de Rode Duivels, maakte Thomas Meunier zijn eerste profstappen bij Virton. Hij speelde 49 matches voor de Luxemburgers en is met 200.000 euro nu nog de grootste verkoop ooit van de club. Een van de productiefste spitsen in de recente geschiedenis van de club is Moussa Koita. De Franse aanvaller maakte van 2007 tot 2009 dik dertig treffers en verdiende een transfer naar Racing Genk.

De toekomst van Virton

Hoeveel geduld en geld heeft de clubeigenaar? Komt er meer stadioncapaciteit? Zullen spelers graag naar het zuiden komen? Die factoren beslissen of Virton zijn opmars doorzet, of dat het terugzakt naar de amateurklasses.