Club

Boavista

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Portugal
Competitie:
Locatie:
Porto

De voetbalclub Boavista FC komt uit de Portugese stad Porto. De club werd in 1903 opgericht en speelt in de Primeira Liga. Boavista FC is ook een vaste deelnemer van de Taça de Portugal. Blijf op de hoogte van de voetbalclub en check hier alle voetbaluitslagen.

Programma Boavista

Check hier alle wedstrijden van Boavista die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Boavista in de Primeira Liga. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Boavista

Elke wedstrijduitslag van Boavista zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Boavista selectie

Socials
@boavistafutebolclube
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Boavista

Weinig clubs hebben in de prille 21e eeuw zoveel meegemaakt als Boavista. De vereniging uit Porto werd in 2001 voor het eerst kampioen van Portugal maar vond zichzelf binnen tien jaar ineens terug op het derde niveau. Ook in de eerste 90 jaar van het bestaan gebeurde er het een en ander. Je leest het hieronder.

1903: het begin van Boavista Futebol Clube

Op 1 augustus 1903 was Portugal een voetbalvereniging rijker. Boavista Futebol Clube werd opgericht door een groep Portugese textielwerkers en Britse ondernemers. Dat laatste verklaart waarom ‘FC’ achter de hoofdnaam is geplakt, terwijl het in het Portugees vooraan zou horen te staan. De Britse invloed verdween na 1910, toen er een dispuut was over de speeldag. De Anglicaanse Britten verkozen zaterdag, de katholieke Portugezen zondag.

Nadat de Portugese voetbalbond een nationale competitie had opgericht, in 1934, werd Boavista ingedeeld in de tweede divisie. Direct wist de club naar de hoogste klasse te promoveren, om daar ook weer meteen uit te verdwijnen. Tot 1945 verbleef het op een seizoen na op het tweede niveau van Portugal. Vervolgens draaide die situatie om: Boavista was tot 1955 grotendeels actief in de topklasse. Weer volgden er magere jaren, in afwachting van een ommekeer eind jaren 60.

De successen van As Panteras

Vanaf 1969 racete Boavista met twee promoties achter elkaar van de derde naar de hoogste divisie. Daardoor keerden As Panteras (de panthers) in 1969 terug in de Primeira Liga, waar het zich tot 2008 zou handhaven. Geleidelijk ontwikkelde Boavista zich tot een stabiele subtopper met handenvol vierde en vijfde plekken. Hoogtepunten waren de tweede plekken in 1976 en 1999 – tot Boavista in het seizoen 2000-2001 zelfs de sterkste van heel Portugal bleek.

Toegegeven, Boavista profiteerde die jaargang van een zwakkere periode van Benfica (zesde) en Sporting (derde met maar 62 punten uit 34 matches). Maar de club moest ook afrekenen met een wel prima presterend Porto, dat slechts één puntje minder behaalde dan Boavista. Het jaar daarop was er een fraaie tweede plaats en in 2002-2003 bereikte Boavista de halve finale van de Eufa Cup.

Door een combinatie van te grote uitgaven, valse sponsorbeloftes en fraude viel Boavista vanaf 2008 snel en ver terug, zelfs naar het derde Portugese niveau. Via slepende rechtszaken dwong de club in 2014 terugplaatsing in de Primeira Liga af.

Bekendste spelers

Het kampioensteam van 2001 bevatte geen echte blikvangers, zo drong bijvoorbeeld niemand door tot de top tien topscorers. Jimmy Floyd Hasselbaink maakte die periode al niet meer mee. De Nederlandse aanvoerder was in 1997 verkocht aan Leeds United en is nu nog de grootste uitgaande transfer ooit van Boavista. Ook de grote João Pinto droeg ooit het shirt met de zwart-witte blokken, waaronder in 1991-1992, toen hij werd uitgeroepen tot Portugees voetballer van het jaar.

Het heden

Door alle turbulentie eerder deze eeuw is Boavista vermoedelijk al lang blij dat het een paar jaar op rij in de middenmoot van de hoogste klasse eindigde. Historisch gezien is Boavista de vierde club van Portugal en het streven zal zijn om die plek (minstens) weer in te nemen.