Club

Viktoria Plzeň

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Tsjechië
Competitie:
Czech Liga
Locatie:
Plzeň

Programma Viktoria Plzeň

Standen

Uitslag Viktoria Plzeň

Viktoria Plzeň selectie

Alles over Viktoria Plzeň

De Tsjechische voetbalclub Viktoria Plzeň werd opgericht in 1911. De club kende destijds nog de naam ‘SV Viktoria Pilsen’. Twintig jaar na de oprichting debuteerde de club op het hoogste niveau in de Tsjecho-Slowaakse competitie. In 1933 wist Viktoria Plzeň zelfs op de 3e plaats te eindigen in de voetbalcompetitie. In het seizoen 1937/1938 degradeerde de club uit het hoogste voetbalniveau.

Deelname aan de Europacup II

De naam van de club werd in de historie meermaals gewijzigd. In het seizoen 1970/1971 boekte de voetbalclub succes onder de naam ‘Skoda Plzeň’, vanzelfsprekend verwijzend naar de autofabrikant. De bekerfinale werd bereikt, waarin Spartak Trnava te sterk bleek te zijn. Desondanks mocht de club als beloning wel deelnemen aan de Europacup II. In de 1e ronde van het Europese toernooi won de ploeg in eigen huis van het grote Bayern München. Echter ging de return met 6-1 verloren en was het avontuur direct ten einde. In 1980 degradeerde Viktoria Plzeň wederom uit het hoogste niveau.

Eerste Tsjechische voetbalseizoen

In 1993 was Viktoria Plzeň één van de deelnemende clubs aan de allereerste Tsjechische voetbalcompetitie. Het land was net onafhankelijk geworden en Viktoria Plzeň was een seizoen eerder op de 3e plaats geëindigd op het tweede niveau. In de jaren die volgde bleek Viktoria Plzeň een liftploeg, dat steeds promoveerde en degradeerde.

Grote successen sinds 2010

Tegenwoordig staat Viktoria Plzeň bekend als één van de grootste clubs van Tsjechië. De club won tussen 2010 en 2018 diverse prijzen. De ploeg werd vijfmaal landskampioen (2011, 2013, 2015, 2016 en 2018) en won éénmaal het nationale bekertoernooi in 2010. In 2014 ging de bekerfinale verloren. In 2011 en 2015 won Viktoria Plzeň de Supercup in Tsjechië.

Debuut in de UEFA Champions League

In seizoen 2010/2011 werd Viktoria Plzeň voor de eerste keer landskampioen. Dit leverde de club een ticket op voor de play-offs van de UEFA Champions League. FC Kopenhagen werd over twee wedstrijden met 5-2 verslagen en plaatsing voor de groepsfase was een feit. In de groepsfase eindigde Viktoria Plzeň op de 3e plaats achter FC Barcelona en AC Milan. In de eerste knock-out wedstrijd in de Europa League werd er met 4-2 verloren van FC Schalke 04.

Stadion města Plzně

De thuishaven van Viktoria Plzeň is het Stadion města Plzně. Het voetbalstadion biedt momenteel plaats aan 11.700 toeschouwers en werd gebouwd in 1953. In 1997 werd besloten om een hardloopbaan in het stadion te plaatsen. Door deze toevoeging kan het stadion ook gebruikt worden voor atletiekevenementen. Het stadion had op dat moment een capaciteit van 35.000 toeschouwers. Echter werd het Stadion města Plzně getroffen door een overstroming. De schade was immens en de capaciteit daalde naar 7500 toeschouwers.

In 2011 werd besloten om de hardloopbaan per direct te verwijderen, aangezien het stadion niet voldeed aan de eisen van de UEFA. De lokale club kende veel successen en zou daardoor ook Europese wedstrijden gaan spelen. In 2012 werd het stadion goedgekeurd door de voetbalbond. In het verleden werden er ook diverse interlands afgewerkt in het Stadion města Plzně, waaronder het WK-kwalificatieduel tussen Tsjechië en Malta in 2012.