Torino FC

Country |
Active in |

Torino FC

Torino FC, simpelweg Torino, is de tweede voetbalclub in Turijn. De club komt uit in de Serie A en speelt de thuiswedstrijden in het Stadio Grande Torino. Het stadion heeft een capaciteit van 27.994 plaatsen. Geschiedenis van Torino FC Torino werd in 1936 opgericht na de fusie van enkele regionale clubs uit Turijn. In 1936 wordt de naamgeving veranderd onder de druk van het fascistische regime. Onder de naam AC Torino speelde de club tot 1970, wanneer de naam wederom gewijzigd werd. Torino Calcio is de nieuwe naam van de club. Deze naam hield de club tot 2005 wanneer erRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Torino FC

Torino FC, simpelweg Torino, is de tweede voetbalclub in Turijn. De club komt uit in de Serie A en speelt de thuiswedstrijden in het Stadio Grande Torino. Het stadion heeft een capaciteit van 27.994 plaatsen.

Geschiedenis van Torino FC

Torino werd in 1936 opgericht na de fusie van enkele regionale clubs uit Turijn. In 1936 wordt de naamgeving veranderd onder de druk van het fascistische regime. Onder de naam AC Torino speelde de club tot 1970, wanneer de naam wederom gewijzigd werd. Torino Calcio is de nieuwe naam van de club. Deze naam hield de club tot 2005 wanneer er financiële problemen aan het licht kwamen.

De glorietijd van Torino FC was in de jaren veertig. Tussen 1942 en 1949 won de club liefst vijf landstitels. Het team waarmee Torino vijf keer kampioen werd wordt nog steeds beschouwd als één van de beste elftallen in de Serie A ooit. In 1949 slaat echter het noodlot toe voor de club en de selectie. De spelers komen om bij een vliegtuigongeluk nabij Turijn. Alleen Sauro Tomå overleeft de crash omdat hij geblesseerd achterbleef.

Vanaf het seizoen 1996/97 schommelen de prestaties van Torino. De club degradeert en promoveert enkele keren en pas in het seizoen 2013/14 krijgt de club alle neuzen weer dezelfde kant op. De Turijnse club wordt zevende in de Serie A, een prestatie die de club sinds 1994 niets wist te behalen. Sindsdien draait Torino goed mee in de Serie A.

Prijzenkast Torino FC

In totaal bleek Torino FC zeven keer de beste club in het Italiaanse voetbal. De landtitels van 1943, 1946, 1947, 1948, 1949 zijn het opvallendst. In deze jaren bleek Torino oppermachtig en in 1943 werd ook nog eens de Italiaanse beker (Coppa Italia) gewonnen. De Coppa Italia werd daarnaast nog vier keer gewonnen door Torino FC. In 1936, 1968, 1971 en 1993 bleek de Turijnse club de sterkste in de strijd om de beker.

In 1991 won Torino FC de Mitropacup. Dit voetbalevenement was het eerste Europese voetbaltoernooi. Een jaar nadat Torino deze cup won werd het toernooi opgeheven. De laatste club die de Mitropacup won was Borac Banja Luka, een Joegoslavische club.