Club

Tondela

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Portugal
Competitie:
Locatie:
Tondela

Portugese voetbalclub CD Tondela komt uit in de Primeira Liga en de Taça de Portugal. Alle thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in het Estádio Joao Cardoso. Ontdek hier de recente uitslagen, het speelprogramma en de handige clubstatistieken van CD Tondela.

Programma Tondela

Check hier alle wedstrijden van Tondela die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Tondela in de Primeira Liga. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Tondela

Alle uitslagen van Tondela zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Tondela selectie

Socials
@cdtondela
Posts
Volgers
Volgend

Alles over CD Tondela

Weinig clubs hebben zoveel promoties in korte tijd geboekt als CD Tondela tussen 2004 en 2015. Dat was de tijd die de club uit het district Viseu nodig had om op te klimmen van de vijfde klasse naar de topdivisie, de Liga NOS.

Begonnen met een fusie

Zo snel als het begin deze eeuw ging, zo langzaam en gestaag was de weg daarnaartoe. In 1932 besloten twee verenigingen uit de gemeente Tondela te fuseren: Tondela Football Club uit 1925 en Operário Atlético Clube, dat pas een jaar bestond. Groen en geel werden de clubkleuren, als eerbetoon aan de stadsvlag.

Gedurende decennia hield Tondela zich onledig met regionale competities en toernooitjes. In 2004-2005 kwam de club, op amateurbasis, uit op het vijfde niveau van Portugal, de zogeheten 1ª Divisão da AF Viseu. Het seizoen daarvoor was Tondela vijfde geworden en weinig wees erop dat er grote ontwikkelingen voor de deur stonden. De competitie werd gewonnen en Tondela rukte op naar het vierde niveau, de 3ª Divisão Nacional. In de eerste drie seizoenen daarin eindigde de club als zevende, zevende en negende. Iedereen vond het prima, de verwachtingen waren niet hoog- of overspannen.

Toen in 2009 via de eerste plek ook promotie naar de 2ª Divisão Nacional werd afgedwongen, de derde klasse, begonnen de Auriverdes (goudgroenen) toch wel te dromen van wat er verder nog mogelijk zou zijn. De vierde plek in het debuutjaar gaf de erkenning dat het niveau niet te hoog gegrepen was, en na de derde plek in 2011 werd in 2012 promotie naar de Segunda Liga gerealiseerd. Plots speelde Tondela na decennia als amateurs in een profliga.

Na twee aanpassingsjaren, waarin Tondela tiende en negende werd, volgde ook in de Segunda Liga het kampioenschap. En zo maakte Tondela in 2015-2016 zijn opwachting in de Primeira Liga, oftewel de Liga NOS. CDT eindigde weliswaar in het rechterrijtje, maar in het derde seizoen op het hoogste niveau (in 2017/2018), werd beslag gelegd op de elfde plek.  Voor een club met zo’n geringe geschiedenis in de hogere klassen en met erg beperkte middelen zijn deze prestaties een klein wonder.

De opmars kan niet los worden gezien van de aanpassingen aan het stadion, het Estádio João Cardoso. In 2004 werd het stadion gerenoveerd, in 2008 was er een nieuwe opknapbeurt en in 2015 werd de capaciteit verruimd. Dat leidde tot betere trainingsfaciliteiten en meer inkomsten. Anno 2009 was de club groot genoeg om een supportersvereniging op te wekken, de Febre Amarela (gele koorts).

De bekendste spelers van Tondela

Een paar spelers waren present in de jaren dat vanuit de derde divisie de Liga NOS werd bereikt. Bijvoorbeeld keeper Cláudio Ramos, die inmiddels 217 duels voor Tondela speelde. Tozé Marreco is deze eeuw tot nu toe de clubtopscorer. De Portugees is echter niet het loyale type: hij kwam al voor een kleine twintig clubs uit, waaronder PEC Zwolle.

Het heden

Het is verbazingwekkend wat CD Tondela in zo’n korte tijd voor elkaar heeft gekregen. En dat zonder buitenissige uitgaven, te grote risico’s of enorm opvallende spelers. Wel zal Tondela meer inkomsten moeten genereren om vooruit te blijven gaan. In het stadion zitten gemiddeld 2.700 man per thuismatch.