Nationaal elftal

Slowakije

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Slowakije zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Wat is de stand van Slowakije in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Elke uitslag van Slowakije staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Van 1920 tot in de vroege jaren 90 was Tsjecho-Slowakije één land met dus ook één nationaal voetbalelftal. Daarna scheidden de wegen en kregen we er een Tsjechisch en Slowaaks team bij. Slowakije is (tot nu toe) de minst succesvolle van de twee.

De eerste interland van Slowakije in 1994

Tsjecho-Slowakije bereikte tweemaal de finale van een wereldkampioenschap en werd Europees kampioen in 1976. Met die erfenis moest de Slowaakse voetbalbond in de jaren 90 aan de slag in een poging om de gloriejaren van weleer te benaderen. De bond bestond al in 1938, maar werd na de WOII opgeheven, nadat de Tsjechische en Slowaakse competities bijeen werden gevoegd. In 1994 werd de Slowaakse bond opnieuw toegelaten tot de FIFA.

In februari 1994 beleefde het Slowaakse elftal zijn eerste interland. Saudi-Arabië werd uitgekozen als tegenstander. Belangrijker was de match in september van dat jaar thuis tegen Frankrijk. Het was de eerste competitieve match en gelijk werd een puntje afgesnoept van de Franse haantjes. In kwalificatiegroep 1 voor het EK 1996 eindigden de Slowaken als derde, niet genoeg om naar het toernooi in Engeland te mogen.

De net niet plek 3

Die plek zou nog hinderlijk vaak voorkomen. Het WK 1998, Euro 2000, WK 2002 en EK 2004 werden allemaal misgelopen nadat de kwalificatiefase werd besloten op plek drie. Richting het WK 2006 werden eindelijk via plek twee de play-offs bereikt, maar Spanje was daarin veel sterker. Het WK 2010 in Zuid-Afrika werd wel bereikt. Niet alleen rondde Slowakije zijn kwalificatiegroep af als koploper, ook werden daarin vier punten afgesnoept van de voormalige broeder Tsjechië.

In groep F van het WK stroomde Slowakije mede door een 3-2 zege op titelverdediger Italië door naar de tweede ronde. Daar zou het bij blijven: Oranje won dankzij goals van Arjen Robben en Wesley Sneijder met 2-1. Zes jaar later dook ‘Repre’ (ons team) op bij het EK in Frankrijk. Weer kwam Slowakije door de groepsfase heen, weer was de tegenstander in de achtste finale zwaar: Duitsland. De Slowaken dropen met een 3-0 nederlaag af.

Het WK 2018 werd op een zure manier gemist. Slowakije werd tweede bij de kwalificaties, maar mocht als slechtste nummer twee niet deelnemen aan de play-offs. In de Nations League mondde het debuutjaar uit in degradatie uit Divisie B.

De bekendste spelers uit Slowakije

Marek Hamšík is niet alleen opmerkelijk vanwege zijn hanenkam. De aanvallende middenvelder heeft de meeste interlands gespeeld en meeste goals gescoord voor Slowakije en speelde liefst 12 seizoenen voor Napoli. Martin Škrtel was zijn club ook erg trouw: hij kwam acht jaar uit voor Liverpool. Centrale verdediger Milan Skriniar is de duurst Slowaak ooit. Hij verhuisde in 2017 voor 34 miljoen euro van Sampdoria naar Inter Milan. Met spits Peter Dubovský (Real Madrid)  liep het tragisch af. Hij kwam in 2000 om het leven toen hij in Thailand van een rots stortte.

Slowakije op de FIFA-ranking

In de jaren 90 stond Slowakije op de FIFA-ranking tussen de 20 en 40, in de jaren nul verschoof dat naar tussen 30 en 50. Vanaf 2014 eindigt Slowakije het jaar vaak tussen de 20 en 30.