competitie background image
Competitie
Land:
Portugal
Aantal teams:
18

De Ledman Liga Pro is ook wel het tweede voetbalniveau van Portugal. Clubs in de Tweede Divisie maken elk seizoen kans om te promoveren naar de Primeira Liga, oftewel het hoogste niveau van het Zuid-Europese land. Achttien teams strijden om de titel op dit niveau, waaronder enkele B-teams van de grotere Portugese clubs. In 1990 werd de Tweede Divisie in het leven geroepen, daarvoor kende deze competitie de naam ‘Segunda Divisao’.

Segunda Liga (Tweede Divisie) uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Segunda Liga? Zie hier per speelronde alle uitslagen terug van de wedstrijden. Ben je benieuwd naar de statistieken van een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Op de wedstrijdpagina zie je meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd in de Segunda Liga.

Segunda Liga (Tweede Divisie) stand

Op weg naar de top of Europese tickets? Of juist in strijd om degradatie te voorkomen? De tussenstand in de Segunda Liga laat het je allemaal zien. In het overzicht hieronder zie je direct het aantal gespeelde wedstrijden en het aantal behaalde punten van ieder team. Het is ook nog eens mogelijk om de statistieken op te splitsen tussen thuis en uit resultaten in de Segunda Liga. Dit doe je met de HF/FT functie. Kortom, wij bieden je de volledige tussenstanden én meer!

Segunda Liga (Tweede Divisie) programma

Welke wedstrijden er op het programma staan in de Segunda Liga zie je hieronder. Met dit overzicht kun je snel zien wanneer jouw favoriete club speelt of wanneer de topwedstrijden zijn. De speelronde die hier wordt weergegeven, is altijd de eerstvolgende in de Segunda Liga. Zo ben je voor het weekend altijd goed voorbereid. Je kunt ook naar wedstrijden later in het seizoen kijken.

Competitienamen

In de seizoenen tussen 2002 en 2006 was de naam van de competitie wederom anders, destijds namelijk Liga de Honra. Maar sinds de start van de Tweede Divisie is de naam al menig keren aangepast, vaak heeft dat te maken met sponsoren. Tussen 2006 en 2010 was dat bijvoorbeeld Liga Vitalis en de twee seizoenen die daarop volgde Liga Orangina. Sinds 2016 heet de competitie Ledman Liga Pro.

Aanpassingen

Vanaf het seizoen 2013/2014 werden er enkele aanpassingen gedaan aan de opzet van de Tweede Divisie in Portugal. Het aantal deelnemende teams werd uitgebreid, maar ook de tweede teams van grote Portugese voetbalclubs mochten deelnemen aan deze competitie. Het is net zoals in Nederland voor de belofteploegen uitgesloten om te promoveren naar het hoogste niveau. De nummers één en twee van de Tweede Divisie promoveren direct naar de Primeira Liga. De twee laagste ploegen degraderen naar de Campeonato de Portugal, het derde niveau van het Portugese voetbal.

Topscorers aller tijden

De Ledman Liga Pro is een competitie die al sinds 1990 jaarlijks wordt afgewerkt. Diverse spelers spelen al vele seizoenen in deze voetbalcompetitie en kwamen daarin ontzettend vaak tot scoren. Centrumspits Clemente kwam bijvoorbeeld in 314 wedstrijden maar liefst 59 keer tot scoren. Maar vooral de prestaties van spits Pires zijn opzienbarend. De aanvaller speelde in zijn carriere al 305 wedstrijden op het tweede niveau van Portugal, dit deed hij voor zes verschillende clubs. In 23.672 minuten scoorde Pires 110 doelpunten, oftewel één doelpunt per 215 speelminuten. Pires speelde onder andere voor Moreirense, Portimonense en Penafiel.

Opstapje richting de top

De Tweede Divisie Portugal heeft slechts voor enkele spelers als opstapje gediend naar de wereldtop. De meest recente topspelers die ooit in actie kwam in deze competitie was Victor Lindelöf. De verdediger maakte in 2012 de overstap van Västerås SK naar Benfica B. Destijds betaalde de Portugese topclub een bedrag van ruim drie miljoen euro voor het talent. Na drie jaar maakte de Zweed de overstap naar het eerste van Benfica, waar hij slechts twee seizoenen speelde. Want in de zomer van 2017 werd de verdediger verkocht aan Manchester United voor een bedrag van 35 miljoen euro.