competitie background image competitie background image
Competitie

Segunda Liga (Tweede Divisie)

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Volg de Portugese Segunda Liga op de voet! Wie is er op weg naar het kampioenschap en dus de Primeira Liga? Check de stand, uitslagen en wedstrijden.

Segunda Liga (Tweede Divisie) programma

Welke wedstrijden er op het programma staan in de Segunda Liga zie je hieronder.

Segunda Liga (Tweede Divisie) stand

Bekijk de volledige tussenstand in de Segunda Liga!

Segunda Liga (Tweede Divisie) uitslagen

Check de uitslagen van de meest recente speelronde in de Segunda Liga!

De bookmakers keurmerken

Over de Segunda Liga

Het tweede voetbalniveau van Portugal is de Segunda Liga, maar staat ook bekend als Ledman Liga Pro. Clubs in de Tweede Divisie maken elk seizoen kans om te promoveren naar de Primeira Liga, het hoogste niveau in Portugal. Achttien teams strijden om de titel op dit niveau, waaronder enkele B-teams van de grotere Portugese clubs.

Competitienamen

Sinds de start van de Tweede Divisie is de naam al menig keren aangepast, vaak had dat te maken met sponsoren. In de seizoenen tussen 2002 en 2006 luidde de naam van de competitie Liga de Honra. Tussen 2006 en 2010 was dat Liga Vitalis en de twee seizoenen die daarop volgde Liga Orangina. Sinds 2016 heet de competitie Ledman Liga Pro.

Aanpassingen in de opzet

Vanaf het seizoen 2013/2014 werden er enkele aanpassingen gedaan aan de opzet van de Tweede Divisie in Portugal. Het aantal deelnemende teams werd uitgebreid, maar ook de tweede teams van grote Portugese voetbalclubs mochten deelnemen aan deze competitie.

Het is net zoals in Nederland voor de belofteploegen uitgesloten om te promoveren naar het hoogste niveau. De nummers één en twee van de Tweede Divisie promoveren direct naar de Primeira Liga. De twee laagste ploegen degraderen naar de Campeonato de Portugal, het derde niveau van het Portugese voetbal.

Topscorers aller tijden

De Ledman Liga Pro is een competitie die al sinds 1990 jaarlijks wordt afgewerkt. Diverse spelers spelen al vele seizoenen in deze voetbalcompetitie en kwamen daarin ontzettend vaak tot scoren. Centrumspits Clemente kwam bijvoorbeeld in 314 wedstrijden maar liefst 59 keer tot scoren.

Vooral de prestaties van spits Pires zijn opzienbarend. De aanvaller speelde in zijn carrière al 305 wedstrijden op het tweede niveau van Portugal Dit deed hij voor zes verschillende clubs. In 23.672 minuten scoorde Pires 110 doelpunten, oftewel één doelpunt per 215 speelminuten. Pires speelde onder andere voor Moreirense, Portimonense en Penafiel.

Opstapje richting de top

De Tweede Divisie Portugal heeft slechts voor enkele spelers als opstapje gediend naar de wereldtop. De meest recente topspeler die ooit in actie kwam in deze competitie was Victor Lindelöf. De verdediger maakte in 2012 de overstap van Västerås SK naar Benfica B. Destijds betaalde de Portugese topclub een bedrag van ruim drie miljoen euro voor het talent. Na drie jaar maakte de Zweed de overstap naar het eerste van Benfica, waar hij slechts twee seizoenen speelde. In de zomer van 2017 werd de verdediger verkocht aan Manchester United voor een bedrag van 35 miljoen euro.