competitie background image
Competitie
Land:
Nederland
Aantal teams:
20

In het Nederlandse betaalde voetbal spelen de beste clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Deze ploegen beschikken allemaal ook over een belofteteam. De beloften van clubs als Ajax, AZ, FC Utrecht en PSV spelen momenteel in de Keuken Kampioen Divisie. Echter waren er ook tal van schaduwelftallen die deze stap niet wilde of konden maken en moesten afzien van de voetbalpiramide van de KNVB. Deze belofteploegen spelen in de Reservecompetitie.

Reservecompetitie uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Reservecompetitie? Bekijk per speelronde de uitslagen terug van alle wedstrijden. Ga naar de wedstrijdpagina als je benieuwd bent naar de statistieken van een specifieke wedstrijd. Op de wedstrijdpagina zie je meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd in de Reservecompetitie.

Reservecompetitie stand

In de tussenstand van de Reservecompetitie zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie. Hieronder zie je precies hoeveel wedstrijden ieder team al heeft gespeeld en hoeveel punten het heeft behaald. Het is ook nog eens mogelijk om de statistieken op te splitsen tussen thuis en uit resultaten in de Nederlandse Reservecompetitie Dit doe je met de HF/FT functie. Kortom, wij bieden je de volledige tussenstanden én meer!

Reservecompetitie programma

Welke wedstrijden er op het programma staan in de Reservecompetitie zie je hieronder. Met dit overzicht kun je snel zien wanneer jouw favoriete club speelt of wanneer de topwedstrijden zijn. De speelronde die hier wordt weergegeven, is altijd de eerstvolgende in de Nederlandse Reservecompetitie. Zo ben je voor het weekend altijd goed voorbereid. Je kunt ook naar wedstrijden later in het seizoen kijken.

Geschiedenis

In 1992 werd de Reserve Teams Eredivisie competitie voor de eerste keer afgetrapt. De beloftes van de professionele voetbalclubs speelde voor die tijd nog mee in de amateurcompetities. Maar in 2001 werd de opzet opnieuw aangepast en speelde de clubs voortaan in de Beloften Eredivisie. De clubs moesten vanaf dat moment aan strenge leeftijdseisen voldoen, voor die tijd waren daar nog amper regels over.

Begin maart 2015 werd bekend welke betaalde voetbalclubs hun beloftes wilden laten instromen in de splinternieuwe voetbalpiramide van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Het zou vanaf het seizoen 2016/2017 namelijk mogelijk worden om in te stromen in de landelijke divisies. In totaal schreven elf betaalde voetbalclubs hun belofteploeg in. Alle andere clubs gingen verder in de Reservecompetitie. Er werd dan ook wederom besloten om een schaduwelftallen competitie op te zetten, wat bijvoorbeeld ook het geval is in landen als Engeland, Amerika en Schotland.

Jong sc Heerenveen

Het is voor de clubs in de Nederlandse Reservecompetitie niet mogelijk om te promoveren of te degraderen. Er worden twee poules afgewerkt, namelijk een competitie voor de beloften uit de Eredivisie en eentje voor de beloften uit de Keuken Kampioen Divisie. In april 2016 wist Jong sc Heerenveen als eerste het kampioenschap te pakken in de Reservecompetitie. Een jaar later en in 2018 veroverde de beloften van de Friese club wederom de titel.

Play-offs

De ploegen uit de twee competities in de Reservecompetitie kunnen zich aan het einde van het seizoen plaatsen voor de play-offs. Er worden op vier verschillende niveaus play-offs gespeeld. In de play-offs I spelen de beste vier clubs uit beide poules tegen elkaar, zowel thuis als uit. De winnaar van deze play-offs mag zichzelf kampioen van de Reservecompetitie noemen.

Topscorers

De Reservecompetitie is voor menig topspeler een opstapje gebleken voor het professionele niveau. In het seizoen 2015/2016 wist spits Paul Gladon de topscorerstitel te winnen met zestien treffers. Een seizoen later moesten twee spelers van sc Heerenveen de titel delen, Henk Veerman en Michel Vlap kwamen beide zes keer tot scoren. In het seizoen 2017/2018 wist Jizz Hornkamp topscorer te worden met negen treffers.