competitie background image competitie background image
Competitie

Reservecompetitie

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Benieuwd naar de belofteteams van Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie clubs? Blijf met deze pagina op de hoogte van alle wedstrijden, standen en uitslagen.

Reservecompetitie programma

Zie wanneer welke belofteteams het tegen elkaar opnemen. Houd je telefoon bij de hand tijdens de wedstrijd en je volgt de live stand en samenvatting.

Reservecompetitie stand

Bekijk de stand van de belofteteams in de Reservecompetitie van Nederland.

Reservecompetitie uitslagen

Check de uitslagen van wedstrijden in de Reservecompetitie. Benieuwd naar de opstelling? Klik dan door naar de wedstrijdpagina.

De bookmakers keurmerken

Over de reservecompetitie

In het Nederlandse betaalde voetbal spelen de beste clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Deze ploegen beschikken vaak over een belofteteam. De beloften van clubs als Ajax, AZ, FC Utrecht en PSV spelen momenteel in de Keuken Kampioen Divisie. Echter waren er ook tal van schaduwelftallen die deze stap niet wilde of konden maken en moesten afzien van de voetbalpiramide van de KNVB. Deze belofteploegen komen uit in de Reservecompetitie.

Geschiedenis

In 1992 werd de Reserve Teams Eredivisie competitie voor de eerste keer afgetrapt. De beloftes van de professionele voetbalclubs speelden voor die tijd nog mee in de amateurcompetities. Later, in 2001, werd de opzet opnieuw aangepast en kwamen clubs voortaan uit in de Beloften Eredivisie. De clubs moesten vanaf dat moment aan strenge leeftijdseisen voldoen, voor die tijd waren daar nog amper regels over.

Begin maart 2015 werd bekend welke betaalde voetbalclubs hun beloftes wilden laten instromen in de splinternieuwe voetbalpiramide van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Het zou vanaf het seizoen 2016/2017 namelijk mogelijk worden om in te stromen in de landelijke divisies. In totaal schreven elf betaalde voetbalclubs hun belofteploeg in. Alle andere clubs gingen verder in de Reservecompetitie. Er werd dan ook wederom besloten om een schaduwelftallen competitie op te zetten.

Jong sc Heerenveen

Het is voor de clubs in de Nederlandse Reservecompetitie niet mogelijk om te promoveren of te degraderen. Er worden twee poules afgewerkt, namelijk een competitie voor de beloften uit de Eredivisie en eentje voor de beloften uit de Keuken Kampioen Divisie. In april 2016 wist Jong sc Heerenveen als eerste het kampioenschap te pakken in de Reservecompetitie. Een jaar later en in 2018 veroverde de beloften van de Friese club wederom de titel.

Play-offs

De ploegen uit de twee competities in de Reservecompetitie kunnen zich aan het einde van het seizoen plaatsen voor de play-offs. Er worden op vier verschillende niveaus play-offs gespeeld. In de play-offs I spelen de beste vier clubs uit beide poules tegen elkaar, zowel thuis als uit. De winnaar van deze play-offs mag zichzelf kampioen van de Reservecompetitie noemen.

Topscorers

De Reservecompetitie is voor menig topspeler een opstapje gebleken voor het professionele niveau. In het seizoen 2015/2016 wist spits Paul Gladon de topscorerstitel te winnen met zestien treffers. Een seizoen later moesten twee spelers van sc Heerenveen de titel delen, Henk Veerman en Michel Vlap kwamen beide zes keer tot scoren. In het seizoen 2017/2018 wist Jizz Hornkamp topscorer te worden met negen treffers.