Nationaal elftal

Noorwegen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Noorwegen zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Dit doe je door op de desbetreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Wat is de stand van Noorwegen in een toernooi? Je checkt het in onderstaand schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Noorwegen check je in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Alles over Noorwegen

Op een opleving in de jaren 90 na kan het Noorse voetbalteam op weinig puike prestaties bogen. Viermaal was Noorwegen present op een EK of WK, waarvan er drie plaatsvonden in dat decennium. Daarmee staat Noorwegen in de schaduw van zijn Scandinavische buren. Althans, als we naar de mannen kijken. In het vrouwenvoetbal is Noorwegen juist een succesvolle trendsetter.

De eerste interland van Noorwegen in 1908

Noorwegen behoort tot een van de eerste landen met een nationale voetbalbond. In 1902 werd de Norges Fotballforbund opgericht en in 1908 werd het land als lid geaccepteerd door de mondiale bond FIFA. In dat jaar werd ook de eerste officiële interland georganiseerd, tegen Zweden. De uitslag liet zien dat de Noren nog veel werk te verzetten hadden: een 11-3 nederlaag. De eerste deelname aan een groot toernooi gebeurde bij de Olympische Spelen van 1920, waar de kwartfinale werd bereikt.

Eerste succes

Het eerste succes van het Noorse voetbalelftal gebeurde ook op de Zomerspelen. In 1936 werd tijdens de zogeheten nazispelen in Berlijn in de kwartfinale van het gastland gewonnen. Het was vervolgens Italië dat te sterk was, waarna er tegen Polen nog wel brons werd veroverd. En toen? Toen was er een grote, lange leegte waarin Noorwegen op alle grote toernooien ontbrak. Tussen 1952 en 1990 ondernamen de Noren zeventien pogingen om een EK of WK te halen. Dertien keer vond Noorwegen zichzelf terug op de bodem van een kwalificatiegroep of werd direct de eerste (knock-out) kwalificatiematch verloren.

Een nieuwe speelstijl lijkt succesvol

In de jaren 90 kwam er onder leiding van bondscoach Egil Olsen een verandering. Hij ontwierp een herkenbare speelstijl: reactionair, defensief, gebaseerd op fysieke kracht en discipline in de taakuitvoering. Het aantal tegengoals werd drastisch omlaag gebracht en zo werd het WK 1994 gehaald met na tien kwalificatieduels een fraai doelsaldo van 25-5 (en een zege op Nederland).

Het doelsaldo zit Noorwegen dwars

Dat WK verliep zeer onfortuinlijk: Mexico, Ierland, Italië en Noorwegen behaalden allemaal vier punten, maar de Noren vielen op basis van doelsaldo af. Datzelfde saldo zat de Noren ook dwars in de poging om het EK 1996 te bereiken. Nederland werd op basis daarvan tweede in de kwalificatiegroep. Vervolgens gingen de ‘Løvene’ (leeuwen) ongeslagen naar het WK 1998 en versloegen ze in de groepsfase Brazilië. In de tweede ronde waren de Italianen te sterk.

Ook de kwalificatie voor Euro 2000 verliep probleemloos. Maar een oud euvel trad op: het doelsaldo was te zwak om Spanje van de tweede plek af te houden. Het was de keerzijde van de defensieve speelstijl. In die drie groepsduels kreeg Noorwegen geen enkele tegengoal, maar wist het zelf ook maar eenmaal te scoren. Daarna waren de Noren nog een paar keer vlakbij plaatsing, zoals richting het WK 2006. De play-offs werden toen verloren van Tsjechië.

De bekendste spelers van Noorwegen

De recordinternational van Noorwegen is John Arne Riise (110 caps), de topscorer Jørgen Juve. Op clubniveau behoren Ole Gunnar Solskjær (Manchester United), Tore André Flo (Rangers) en John Carew (Valencia, AS Roma) tot de succesvolste Noren.

Noorwegen op de FIFA-ranking

De Noren hebben heel hoog en heel laag gestaan: vierde eind 1993 en 83e eind 2016. De gemiddelde positie sinds 1993 is plek 32.

Vrouwenvoetbal in Noorwegen

Het Noorse vrouwenelftal heeft alle grote prijzen binnen: Europees kampioen in 1987 en 1993, wereldkampioen in 1995 en Olympisch kampioen in 2000. De ‘Gresshoppene’ (grasshoppers) zijn sinds 1987 bovendien op elke EK en WK present.