Club

Nîmes

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Frankrijk
Competitie:
Locatie:
Nîmes

Je kan op deze pagina het programma van het eerste elftal van Nimes Olympique bekijken. Check ook de uitslagen en de clubstatistieken van Nîmes Olympique.

Programma Nîmes

Check hier alle wedstrijden van Nimes die op het programma staan.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Nimes in de Ligue 1.

Uitslag Nîmes

Alle uitslagen van Nimes vind je hieronder.

Nîmes selectie

Van Sporting Club Nîmois naar Nîmes Olympique

Formeel gezien is Nîmes Olympique opgericht in 1937, maar zo eenvoudig is het niet. De basis voor de huidige vereniging werd gelegd in 1901, toen Sporting Club Nîmois werd gesticht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er geen team op de been gebracht en in 1922 werd besloten tot een fusie met stadgenoten F.A. Nîmois. In 1927 kwam de club uit in de hoogste competitie van die tijd, de Division d’Honneur.

In de jaren 30 raakte de vereniging in de financiële problemen en de enige manier om die op te lossen bleek een faillissement. Daarop volgde een doorstart onder de naam Nîmes Olympique. Na enkele jaren in regionale divisies volgde in 1946 promotie naar de landelijke Division 2. Met een kampioenschap op het tweede niveau op zak werd in 1950 gedebuteerd in de Division 1. Tot 1981 zou Nîmes slechts een jaargang ontbreken op het hoogste Franse profniveau.

Sindsdien is SCN een typische jojo-club: degradaties en promoties volgen elkaar op. Begin deze eeuw raakte Nîmes zelfs verzeild in de Championnat National, het derde niveau.

De successen van Les Crocos

In de jaren 50, 60 en 70 legde Nîmes Olympique regelmatig beslag op fraaie eindposities in de Franse competitie. Hoogtepunt is de drieklapper van 1958 tot en met 1960, toen drie keer op rij de tweede plek werd bezet. Ook in 1972 waren de Crocos het beste van de rest. Op lagere niveaus was de club wel regelmatig de beste: het won de Division 2 in 1950 en een subdivisie van Division 2 in 1991. Dit was een kunststukje dat in 1996 werd herhaald. In 2012 werd met een eerste plek promotie van de derde naar de tweede divisie (Ligue 2) afgedwongen.

De beste prestaties in het bekertoernooi Coupe de France vonden niet heel verrassend plaats in de jaren dat Nîmes ook in de competitie met de top meekon. De eerste finaleplaats werd behaald in 1958, maar helaas bleek Stade de Reims te sterk. Drie jaar later werd verloren van UA Sedan-Torcy. Verrassender is de opmars naar de eindstrijd in 1996, het jaar nadat de club uit Division 2 was gedegradeerd. In die finale werd gebogen voor Auxerre.

Bekende spelers uit het verleden

Laurent Blanc was in 1992-1993 een speler van Nîmes Olympique en destijds was hij al een Frans international. Het zou nog tot 1998 duren voordat die generatie prijzen ging pakken (WK 1998, EK 2000). Éric Cantona beleefde bij Nîmes een van zijn vele aanvaringen met autoriteiten. De toen van Marseille gehuurde explosieve aanvaller gooide een bal naar de scheids, waarna hij voor een commissie van de bond moest verschijnen. De latere ster van Manchester United noemde daar iedereen een idioot en zag zijn schorsing verdubbeld worden.

Nîmes was in 1984 de eerste buitenlandse club voor Jan Poortvliet, die toen al de WK-finale in 1978 achter de rug had. En het was de plek waar Didier Martel zijn profloopbaan begon, voordat hij bij FC Utrecht en Vitesse uitgroeide tot cultheld.