Club

Nantes

Land:
Frankrijk
Opgericht:
1943
Competitie:
Coach:
Christian Gourcuff
Locatie:
La Chapelle-sur-Erdre
Stadion:
Stade de la Beaujoire
Veld:
Gras
Capaciteit:
38.285

Nantes FC won in het verleden acht keer de Franse landstitel. De voetbalclub speelt momenteel in de Ligue 1 en komt uit in de Coupe de France. Alle thuisduels van Nantes FC worden gespeeld in het Stade de la Beaujoire. Bekijk hier het programma en de voetbaluitslagen.

Programma Nantes

Bekijk hier de duels van Nantes die op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Uitslag Nantes

Alle uitslagen van Nantes zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Standen

Zie in de tabel hieronder de actuele stand van Nantes in de Ligue 1. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin Nantes actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken Nantes

Nantes selectie

Socials
@fcnantes
Posts
Volgers
Volgend

De Franse club FC Nantes werd opgericht in 1943 en speelt zijn wedstrijden in de Franse Ligue 1. Alle thuiswedstrijden worden afgewerkt in het La Beaujoire-Louis Fonteneau. In 1963 slaagde de voetbalclub erin om zich te plaatsen voor de hoogste voetbalklasse, waarin het zich tot 2007 in wist te handhaven. In deze 44 voetbalseizoenen kwam het maar zeven keer voor dat FC Nantes niet bij de tien beste clubs eindigde.

Na 2007 volgde er mindere seizoenen, waarin de club twee keer degradeerde. Maar sinds het seizoen 2013/2014 speelt de club weer onafgebroken op het hoogste niveau.

FC Nantes is een absolute grootmacht binnen het Franse voetbal: de club uit het departement Loire-Atlantique behaalde een of meer landstitels in de jaren 60, 70, 80, 90 en ook in deze eeuw. De teller staat momenteel op acht stuks. Niet gek voor een vereniging die in zeer turbulente tijden werd opgericht: in 1943, midden in de Tweede Wereldoorlog. De offensieve speelstijl geldt als voorbeeld voor andere clubs en heet ‘jeu à la nantaise’: spelen zoals Nantes.

Gefuseerde voetbalclubs uit Nantes

In de Franse plaats Nantes speelde er in 1943 vijf verschillende voetbalclubs, waaronder Stade Nantais U.C. en Mellinet. De voorzitter van de laatstgenoemde club bedacht dat deze clubs gezamenlijk zouden moeten fuseren en dit gebeurde dan ook. In 1945 wist de club te promoveren naar de Division 2 en werd het officieel een professionele vereniging. In dat seizoen eindigde FC Nantes op de vijfde plaats en uiteindelijk speelde de voetbalclub tot 1963 in deze competitie.

De wortels van FC Nantes

De kuststad Nantes telde in 1943 vijf voetbalclubs, waaronder Mellinet. De directeur daarvan stelde aan de vier anderen (Saint-Pierre, Stade Nantais U.C., A.C. Batignolles en A.S.O. Nantaise) voor om de krachten te bundelen. Zo ontstond een fusieclub die kon beschikken over de beste spelers uit de regio. Promotie naar Division 2 was het min of meer logische gevolg, waarna FC Nantes in 1945 zich omvormde van amateur- naar profclub.

Het bleek echter nog niet zo eenvoudig om vanuit de op een na hoogste divisie de stap naar de allerhoogste tree te zetten. In 1963 was het met de tweede plek in D2 dan toch raak, zodat in dat jaar het debuut in de Division 1 werd gemaakt. Nantes zou liefst 44 seizoenen op rij niet uit de topcompetitie wegvallen en maakte in 2002 dus ook de naamsverandering van Division 1 naar Ligue 1 mee. In die 44 jaar werd slechts zevenmaal buiten de top tien gefinisht.

De successen van Les Canaris

Les Canaris, zo genoemd vanwege de knalgele kleur van het thuistenue, werden in pas het tweede seizoen op het hoogste niveau al kampioen. Die titel uit 1965 werd het seizoen daarop succesvol verdedigd. De andere keren dat Nantes toesloeg waren in 1973, 1977, 1980, 1983, 1995 en 2001. Vooral de periode 1972-1986 was buitengewoon succesvol: in die jaren was de club tienmaal de nummer een of twee.

Ook het bekertoernooi Coupe de Franse is regelmatig een prooi voor La Maison Jaune (het Gele Huis). Na drie verloren finales lukte het in 1979 wel en in 1999 en 2000 werd zelfs tweemaal na elkaar toegeslagen. Daarnaast nam Nantes regelmatig mee aan de Europese bekertoernooien, met de halve finale in de Europa Cup II van 1980 en de halve finale in de Champions League van 1996 als hoogtepunten.

De bekendste spelers van Nantes

Het beste team dat Nantes ooit op de been bracht was dat van het seizoen 1994-1995. Daarin realiseerde Nantes het record voor de langste reeks zonder nederlagen in de Ligue 1: 32 speelronden. Enkele sterkhouders van dat wonderteam waren Christian Karembeu (later Real Madrid en wereldkampioen met Frankrijk in 1998), Claude Makelele en goalgetter Patrice Loko.

Daarnaast bestiert Nantes een uitstekende jeugdacademie, die onder meer Marcel Desailly en Didier Deschamps (de bondscoach van Frankrijk op het gewonnen WK 2018) voortbracht. Ook Emiliano Sala zal nooit worden vergeten. De Argentijnse aanvaller werd begin 2019 verkocht aan Cardiff, boekte een privévliegtuigje om naar Wales te vliegen en maakte een fatale crash.

Het heden

Nantes heeft deze eeuw sinds het kampioenschap in 2001 de aansluiting met de Franse top verloren. De aantrekkingskracht van Les Canaris blijft echter groot, het stadion Stade de la Beaujoire zit aardig vol (gemiddeld 25.000 per thuismatch) en de jeugdopleiding is veelgeprezen. Nieuwe successen lijken onvermijdelijk.