Nationaal elftal

Montenegro

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Montenegro zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Wat is de stand van Montenegro in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Montenegro staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Selectie

Montenegro is een van de nieuwste takken aan de internationale voetbalboom. Het Balkanland maakte eerst onderdeel uit van Joegoslavië en vervolgens van Servië en Montenegro voordat het op eigen benen kwam te staan. Tot en met het WK 2018 ontbrak Montenegro op een grote eindronde.

Oprichting van de bond

Het startschot van Montenegro weerklonk in 2007, maar de voetbalgeschiedenis van het land heeft zoals hierboven al bleek veel diepere wortels. Zo werd de Montenegrijnse voetbalbond Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) reeds in 1931 opgericht, onder de organisatie van de Joegoslavische vereniging. In 2007 werd FSCG toegelaten door zowel de FIFA als de UEFA.

De eerste interland van Montenegro in 2007

In maart 2007 kon de eerste interland van het kersverse land worden georganiseerd. Als tegenstander werd Hongarije vastgelegd en Mirko Vučinić maakte in de 62e minuut de eerste goal ooit voor de Montenegrijnen. Anderhalf jaar later was het tijd voor het echte werk: de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal 2010 ging van start. Het was Servië en Montenegro gelukt om op het WK 2006 present te zijn, maar Montenegro redde het in zijn uppie niet. Van de tien speelronden werd er slechts één gewonnen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

De tweede kwalificatiepoging, ditmaal voor Euro 2012, betekende een grote sprong voorwaarts. Montenegro werd tweede in een groep met vijf landen en bleef in het tweeluik met groepswinnaar Engeland ongeslagen. In de play-offs gingen ‘Hrabri Sokoli’ (de moedige valken) tweemaal onderuit tegen Tsjechië.

In de kwalificatiereeks voor het WK 2014 eindigde Montenegro als derde van de zes en hield het onder meer Polen achter zich, maar het gat richting de top twee was fors. Dat zou ook zo zijn bij de kwalificatie voor Euro 2016: in groep G had nummer drie Zweden liefst zeven punten meer dan Montenegro. De nadelige marge werd richting het WK 2018 verkleind: in groep E bleef nummer twee Denemarken de Montenegrijnen vier punten voor.

Nations League deelname

Gezien deze plekken in de middenmoot van de kwalificatiegroepen lag het voor de hand dat Montenegro bij de eerste incarnatie van de Nations League ingedeeld zou worden in de derde van de vier divisies. In Divisie C, groep 4 wist Montenegro zich te handhaven (plek drie).

De bekendste spelers van Montenegro

De lijst met Europese topclubs op het cv van Stevan Jovetic is imposant. De spits uit Titograd stond onder contract bij onder meer Fiorentina, Manchester City (winnaar Premier League in 2014), Sevilla en Inter Milan. Met zijn overgang naar Man City was in 2013 26 miljoen euro gemoeid, tot op heden het transferrecord voor een speler uit Montenegro. Voor zo’n klein land (tegen de 700.000 inwoners) zijn er opvallend veel spelers bij grote clubs terecht gekomen: Stefan Savic bij Atletico Madrid, Mirko Vucinic bij AS Roma, Adam Marušić bij Lazio. De klinkendste naam is echter die van Predrag Mijatović. De topschutter van onder meer Real Madrid speelde weliswaar voor het Joegoslavische elftal, maar is geboren in de huidige hoofdstad van Montenegro, Podgorica.

Montenegro op de FIFA-ranking

In 2007 debuteerde Montenegro op de ranglijst van de FIFA en al in 2010 werd het jaar afgesloten als 25e. De jaren daarna golfde het op en neer tussen plekken 40 en 80.