Nationaal elftal

Kazachstan

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Kazachstan zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Wat is de stand van Kazachstan in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Kazachstan zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Eind 1991 maakte Kazachstan zich lost van Sovjet-Unie en werd de factor ook het Kazachs voetbalelftal geboren. De nationale voetbalbond besloot zich aanvankelijk aan te sluiten bij de AFC, de bond voor Azië, maar kwam daar in 2002 op terug en behoort sindsdien tot de UEFA en is daardoor gerechtigd om deel te nemen aan (kwalificaties voor) het EK.

Eerste interland van Kazachstan in 1992

Op 1 juni 1992 debuteerde het nationale team van Kazachstan tegen Turkmenistan. In dat eerste jaar verloor Kazachstan geen enkele wedstrijd. Dat veelbelovende begin leidde helaas voor de Kazakken niet tot plaatsing voor de Azië Cup van 1996. Daarna werd de hoop gevestigd op het Wereldkampioenschap voetbal van 1998 in Frankrijk. Die poging begon voortvarend met vier zeges op rij (tegen Irak en Pakistan), maar in de tweede groepsfase eindigde het land onderaan.

Ook de Asia Cup van 2000 moest het stellen zonder Kazachstan, dat wel zeer dichtbij plaatsing kwam. In de kwalificatiegroep bleef Irak het land net voor op doelsaldo. Ondanks dat het dus al in Azië niet lukte om een eindronde te behalen, besloot de voetbalbond om naar de Europese zone over te stappen – waar kwalificatie toch bepaald niet makkelijker zou worden.

Lukt het in Europa dan wel?

Wellicht kregen de bestuurders direct spijt van hun keus. In het kader van de kwalificaties voor het WK 2006 kreeg Kazachstan in zijn twaalf duels flink op zijn donder. Toen de stofwolken waren opgetrokken stonden er nul zeges, een gelijkspel en elf nederlagen op het rapport. Vervolgens werd Arno Pijpers aangesteld als bondscoach en zijn doel was om Euro 2008 te halen. Eindelijk werden er wat zeges behaald, tegen Armenië en Servië, maar plek zes in de kwalificatiegroep was absoluut niet afdoende om kans te maken op het EK. Met 36 interlands is Pijpers tot op heden de bondscoach van Kazachstan met de meeste duels in de dug-out op zijn naam.

Ook de daaropvolgende pogingen om present te zijn op een WK of EK eindigden in de onderste regionen van de kwalificatiegroepen. Ook viel er weinig progressie in de mislukte campagnes te signaleren: zo werd in de cyclus richting het WK 2018 geen enkele match gewonnen. In de eerste editie van de Nations League werden de Kazakken ingedeeld in de laagste divisie (D). In groep 1 werd het achter Georgië tweede. Van de zes duels werd alleen de thuismatch tegen Andorra gewonnen.

De bekendste spelers van Kazachstan

Alexander Merkel is de Kazakse speler met het grootste prijskaartje om de kicksen. Hij werd in 2011 door AC Milan voor 6,5 miljoen euro verkocht aan Genoa. Hij kwam vanwege zijn Duitse ouders aanvankelijk uit voor Duitse jeugdteams, maar debuteerde in 2015 voor Kazachstan. In 2018 dook hij op bij Heracles. Spits Viktor Zubarev had een ijzersterk moyenne in het Kazakse shirt: twaalf goals in achttien duels. Hij overleed al op 31-jarige leeftijd.

Kazachstan op de FIFA-ranking

Sinds Kazachstan op de FIFA-ranking voorkomt, 1994, wist het land tweemaal het jaar te besluiten binnen de top honderd. De gemiddelde positie in al die jaren is plek 128.