Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Gibraltar zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.
Standen
Op welke plaats staat Gibraltar in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.
Uitslagen
Elke uitslag van Gibraltar zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
Selectie
Bestaan er geen kleintjes meer in het moderne voetbal? Toch wel. Gibraltar is daar één van: het minilandje dat vastplakt aan het zuiden van Spanje heeft amper 30.000 inwoners. De voetbalbonden UEFA en FIFA hebben Gibraltar pas in respectievelijk in 2013 en 2016 toegelaten. De geschiedenis van Gibraltarees voetbalelftal is dus nog niet zo omvangrijk.
Eerste interland van Gibraltar in 2013
Gibraltar is een Brits overzees gebied, al zou Spanje het gebiedje van zes vierkante kilometer graag inlijven. Vanwege die Britse link werd er al snel een nationale voetbalbond opgericht: in 1895 was de Gibraltar Football Association een feit. In het begin van de 20e eeuw weren vriendschappelijke duels gespeeld tussen het Gibraltarese team en Britse militairen die daar waren gestationeerd. Later volgden ook oefenduels tegen Spaanse clubs, waaronder Sevilla en Real Madrid.
Geen EK’s of WK’s mogelijk
Aangezien Gibraltar niet was aangesloten bij de UEFA en FIFA, kon het land zich ook niet inschrijven voor de kwalificaties voor een EK of WK. In 1993 nam Gibraltar wel deel aan de Island Games, een toernooi voor Britse eilanden – alhoewel Gibraltar geen eiland is. In 1995 werd Gibraltar tweede en in 2007 werd het goud veroverd.
In 1997 klopte Gibraltar weer eens aan bij de FIFA met het verzoek om te worden geaccepteerd. De FIFA schoof de casus door naar de UEFA en die oordeelde dat het lidmaatschap alleen is weggelegd voor landen die door de Verenigde Naties zijn erkend als onafhankelijke staat. Een slepende zaak begon en ook het sporttribunaal CAS werd ingeschakeld. Bovendien ging Spanje zich er ook nog eens flink tegenaan bemoeien. Uiteindelijk trok de bond van Gibraltar dus aan het langste eind.
Een zwaar debuut
Op 7 september 2014 maakte het landje zijn eerste echte competitieve interland mee. De campagne voor een ticket voor Euro 2016 begon tegen Polen. Het werd een ontnuchterende vuurdoop: een 7-0 nederlaag. De cyclus leidde uiteindelijk tot zeven verliezen op rij en een doelsaldo van 2-56.
Ook het pad richting het wereldkampioenschap 2018 te Rusland was veel, maar dan ook veel te zwaar voor Gibraltar. Deze tien kwalificatieduels leverden eveneens nul punten op. Het doelsaldo was ietsjes beter: 3-47.
Verliest Gibraltar dan echt altijd en overal? Nee, zo heel af en toe wordt tegen andere Europese dwergen een heroïsche zege behaald. Zo gingen onder meer Malta, Liechtenstein en Letland onderuit tegen ‘Team 54’: het 54e team dat door UEFA werd geaccepteerd. In de Nations League wist Gibraltar de laatste plek in Divisie D, groep 4 te ontwijken: die ging naar Liechtenstein.
De bekendste spelers van Gibraltar
Na de acceptatie door FIFA en UEFA verruimde de bond van Gibraltar de criteria om uit te mogen komen voor het land. Het was bijvoorbeeld voldoende om een opa of oma te hebben die geboren is in Gibraltar. Zo werd Danny Higginbotham gestrikt voor het nationale team, die kort voor Manchester United speelde en daarna diverse Premier League-clubs aandeed. Hij is tot op heden de enige speler uit Gibraltar waarvoor een transfervergoeding is betaald.
Gibraltar op de FIFA-ranking
Gibraltar debuteerde in 2016 in de FIFA-ranking en bungelt rond plek 200.