actueel background image

EK 2000

Het EK 2000 was de elfde editie van het Europese kampioenschap. Het toernooi werd gehouden in Nederland en België. Voor de eerste keer in de geschiedenis werd het toernooi in twee landen georganiseerd. De geplaatste landen speelde de wedstrijden in acht verschillende stadions.

Frankrijk was de winnaar van het EK doordat het wist te winnen van Italië. Tijdens het EK 2020 zullen er voor de tweede keer in de geschiedenis van het kampioenschap wedstrijden in Nederland gespeeld worden.

Deelnemende landen

De kwalificatie wedstrijden van het Europees kampioenschap werden gespeeld in 1998 en 1999. In totaal werden er 49 landen opgedeeld in kwalificatiegroepen. Nederland en België waren als gastlanden automatisch gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi.

Grote verrassingen waren er niet. De landen waarvan plaatsing van het hoofdtoernooi verwacht werd wisten dit alle te realiseren.

Speelsteden

De acht stadions werden eerlijk opgedeeld tussen de twee gastlanden. In Nederland werden de wedstrijden afgewerkt in de destijds hetende Amsterdam Arena, De Kuip,  het Phillips Stadion en in het GelreDome. De wedstrijden in België werden gespeeld in Luik, Charleroi, Brugge en Brussel.

Spektakel wedstrijd

De meest bizarre wedstrijd van het toernooi was de wedstrijd tussen Spanje en Oostenrijk. Op 27 maart 1999 troffen Spanje en Oostenrijk elkaar voor een kwalificatiewedstrijd. Spanje verloor de eerste wedstrijd in de groep van Cyprus waardoor Oostenrijk een voorsprong op Spanje van twee punten had. De wedstrijd eindigde in een catastrofale 9-0 nederlaag voor Oostenrijk. Na wederom een zware verliespartij van 5-0 tegen Israël wist Oostenrijk zich uiteindelijk niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi van 2000.

Opstelling EK 2000

Statistieken ek 2000