competitie background image
Competitie

Eerste Klasse Amateurs

Land:
België
Aantal teams:
16

In het Belgische voetbal spelen de beste amateurclubs in de Eerste Klasse amateurs. Dit is ook wel het derde voetbalniveau van het land. Na enkele veranderingen binnen de Belgische competitie hiërarchie werd deze voetbalcompetitie in het seizoen 2016/2017 voor de eerste keer gespeeld. Zowel de VFV als de ACFF zijn de organisatoren achter deze competitie. Er spelen jaarlijks zestien clubs mee in de Eerste Klasse amateurs, deze moeten allemaal beschikken over een officiële licentie nationale amateurclub.

Eerste Klasse Amateurs uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Eerste Klasse Amateurs? Bekijk per speelronde de uitslagen terug van alle wedstrijden. Ga naar de wedstrijdpagina als je benieuwd bent naar de statistieken van een specifieke wedstrijd. Daar zie je meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd in de Eerste Klasse Amateurs.

Eerste Klasse Amateurs stand

In de tussenstand van de Eerste Klasse Amateurs zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie. Hieronder zie je precies hoeveel wedstrijden ieder team al heeft gespeeld en hoeveel punten het heeft behaald. Het is ook nog eens mogelijk om de statistieken op te splitsen tussen thuis en uit resultaten in de Eerste Klasse Amateurs. Dit doe je met de HF/FT functie. Kortom, wij bieden je de volledige tussenstanden én meer!

Eerste Klasse Amateurs programma

Alle wedstrijden van de Eerste Klasse Amateurs vind je in het programma hieronder. Met dit overzicht kun je snel zien wanneer jouw favoriete club speelt of wanneer de topwedstrijden zijn. De speelronde die hier wordt weergegeven, is altijd de eerstvolgende in de Eerste Klasse Amateurs. Zo ben je voor het weekend altijd goed voorbereid. Je kunt ook naar wedstrijden later in het seizoen kijken.

Opzet

In de Eerste Klasse amateurs worden er dertig wedstrijden per club afgewerkt. Alle clubs spelen tweemaal tegen elkaar, zowel thuis als uit. Na het reguliere seizoen moeten de beste vier clubs nog uitkomen in de play-offs, waarin de clubs strijden voor het kampioenschap binnen het Belgische amateurvoetbal. Bij de start van de play-offs worden de punten van deze vier voetbalclubs gehalveerd.

De drie clubs die op de laagste drie posities eindigen degraderen naar de Tweede Klasse amateurs. Hierbij zal worden gekeken bij welke voetbalbond deze clubs zijn aangesloten. De nummer dertien op de ranglijst is nog niet zeker van lijfsbehoud. Dit team zal namelijk nog play-offs promotie/degradatie moeten spelen tegen twee clubs uit de Tweede Klasse amateurs van de VFV en één club uit de Tweede Klasse amateurs van de ACFF. In deze play-offs worden er twee rondes gespeeld, een halve finale en een finale. In deze spannende duels spelen de clubs een thuisduel en een uitwedstrijd. De verliezend halve finalisten spelen nog twee duels voor de derde plaats.

Eerste seizoen

In het eerste seizoen van de Eerste Klasse amateurs (2016/2017) speelde de clubs die een seizoen eerder op de negende tot en met de zeventiende plaats eindigde in de Tweede Klasse amateurs. Daarnaast werden ook de beste twee ploegen uit de Derde Klasse van beide bonden toegevoegd. De laatste plaatsen werden vergeven aan de clubs die de play-offs wisten te winnen in de Derde Klasse amateurs. In het eerste voetbalseizoen wist KFCO Beerschot Wilrijk er met de titel vandoor te gaan.

Grootste overwinningen

In de meeste voetbalcompetities zijn er wel eens duel geëindigd in een enorme uitslag. Echter bestaat de Eerste Klasse amateurs nog niet zolang. De hoogste eindstand werd bereikt in vier verschillende wedstrijden. KSK Heist wist begin 2018 met 6-0 te winnen van Patro Eisden Maasmechelen. Datzelfde deden de thuisploegen ook in de wedstrijden: Lommel SK – Royal Excelsior Virton, Royal Excelsior Virton – KSK Hasselt en KMSK Deinze – White Star Brussel.

Topscorer 2018/2019

In het seizoen 2018/2019 in de Eerste Klasse amateurs in België ging spits Kevin Oris er met de topscorerstitel vandoor. De 34-jarige centrumspits wist 21 keer tot scoren te komen in 29 competitiewedstrijden. De aanvaller deed dit in het shirt van Thes Sport. De Belgische amateurclub wist de spits transfervrij te contracteren in februari 2019. Na zijn succesvolle seizoen maakte Oris de overstap naar KVV Berg en Dal.

Oris speelde in zijn carrière voor enkele Belgische ploegen, waaronder KSV Roeselare, Royal Antwerp en RAEC Mons. Daarnaast speelde hij ook in diverse Aziatische landen, bijvoorbeeld voor Jeonbuk Motors en Incheon United (Zuid-Korea), Liaoning FC (China) en Kyoto Sanga (Japan).