Club

Cercle Brugge

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
België
Locatie:
Brugge

De Belgische club Cercle Brugge KSV is een vaste waarde in de Jupiler Pro League en de Croky Cup. Het elftal uit Brugge speelt al zijn thuiswedstrijden in het Jan Breydelstadion. Het stadion is ook de thuishaven van Club Brugge. Bekijk hier alle uitslagen, het programma en de clubstatistieken van Cercle Brugge.

Programma Cercle Brugge

Check hier alle wedstrijden van Cercle Brugge die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Cercle Brugge in de Jupiler Pro League. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Cercle Brugge

Elke wedstrijduitslag van Cercle Brugge vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Cercle Brugge selectie

Socials
@cercleofficial
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Cercle Brugge

Op de valreep van de 21e eeuw – in 1899 – werd Cercle Brugge Koninklijke Sportvereniging opgericht, al was dat destijds onder de naam Cercle Sportif Brugeois. In 1924 werd de club gedecoreerd met een koninklijke titel, waardoor het zich ook Royal Cercle Sportif Brugeois noemde. Tegenwoordig heet de club in de volksmond simpelweg Cercle, al vinden de fans het ook prima als naar de clubkleuren wordt verwezen met Groen-Zwart. Een nog chiquere bijnaam is ‘de Vereniging’.

De eerste Vlaamse kampioen

‘Cerkeltje’ is opgericht door de Vereniging der Oudleerlingen Broeders Xaverianen, een katholieke congregatie die nog steeds bestaat en wereldwijd een netwerk van scholen onderhoudt. Van 1896 – het eerste jaar van de Belgische voetbalcompetitie – tot 1911 gingen telkens Waalse clubs met de landstitel aan de haal, bovendien ook allen afkomstig uit de hoofdstad Brussel. Tot Cercle Brugge die hegemonie doorbrak.

De gloriejaren van Cercle

Drie jaartallen staan in het geheugen van de huidige Cercle-fans geprent, ook al was vrijwel niemand van hen toen al geboren: 1911, 1927 en 1930. Dat zijn de jaren waarin de club zich de beste van België mocht noemen. In 1927 was het zelfs dubbel feest, in dat jaar werd ook de nationale beker in de prijzenkast bijgezet. In 1985 volgde een tweede beker – tot op heden de laatste prijs in de clubgeschiedenis. Dat wil niet zeggen dat het de laatste decennia enkel grauwheid, kommer en kwel is. Cercle Brugge was ook nog vijfmaal de verliezend finalist in het bekertoernooi, waaronder in de seizoenen 2009-2010 en 2012-2013.

Bekendste spelers van Groen-Zwart

Bij Cercle hebben diverse hondstrouwe spelers hun ziel en zaligheid aan de club gegeven. Aan de top van het lijstje met meest loyale krachten staat Jules Verriest, die gedurende zestien jaar liefst 492 maal voor Cercle uitkwam. Ook Robert Braet mag niet onvermeld blijven. De doelman was in 1927, als zeventienjarige, lid van het kampioensteam en maakte vervolgens ook de donkere dagen van Cercle mee die, die leidden tot een degradatie.

In een recenter verleden was Josip Weber de grote blikvanger van Cercle. Hij werd in 1992, 1993 en 1994 topscorer van de Belgische competitie en koos er destijds voor om van nationaliteit te veranderen, waarna hij de spits van de Rode Duivels was op het WK Voetbal van 1994 in de Verenigde Staten.

Het heden van De Vereniging

Cercle Brugge staat in de top tien wat betreft het totale aantal seizoenen in de hoogste divisie van de Belgische voetbalcompetitie. De beste klassering in deze eeuw is de vierde plek (seizoen 2007-2008), maar van 2015 tot en met 2018 acteerde de club een treetje lager in de op een na hoogste divisie. In 2018/2019 keerde de club weer terug in de Jupiler Pro League en in het seizoen 2019/2020 werd met de veertiende plek handhaving in diezelfde competitie veilig gesteld. Cercle, die het Jan Breydelstadion deelt met Club Brugge, zal proberen geleidelijk terug te keren aan de top. Of dat lukt is uiteraard onzeker, want niets is zeker in de topsport, maar wel zal Cercle Brugge vasthouden aan zijn vier kernwaarden: Brugs verankerd, sociaal bewogen, familiaal en fairplay.