Club

Brighton & Hove Albion

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Engeland
Competitie:
Locatie:
Brighton, East Sussex

Brighton & Hove Albion speelt zijn wedstrijden in de Premier League en de verschillende Engelse bekertoernooien. De ploeg met Alireza Jahanbakhsh in de gelederen kan je op deze pagina volgen. Bekijk hier het programma, de uitslagen en de statistieken van The Seagulls.

Programma Brighton & Hove Albion

Check hier alle wedstrijden van Brighton & Hove Albion die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

.Bekijk hier de huidige stand van Brighton & Hove Albion in de Premier League. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Uitslag Brighton & Hove Albion

Elke wedstrijduitslag van Brighton & Hove Albion zie je in dit schema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Brighton & Hove Albion selectie

Socials
@officialbhafc
Posts
Volgers
Volgend

Oprichting en geschiedenis

Brighton & Hove Albion FC is een voetbalclub afkomstig uit Brighton and Hove, een stad aan de Engelse zuidkust. De club werd opgericht in 1901 en kwam in eerste instantie uit in de Southern League, één van de lagere semi-professionele niveaus in het Engelse voetbal. Vanaf 1920 mocht de club meedoen in de derde divisie, waar het vervolgens tientallen jaren gold als stabiele middenmoter. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Falmer stadion, dat plek biedt aan zo’n 31.000 toeschouwers. De grootste rivaal van de ploeg is Crystal Palace.

Een behoorlijk dieptepunt voor de club

Na de Tweede Wereldoorlog begon Brighton & Hove Albion zich te profileren als subtopper met uiteindelijk een kampioenschap tot gevolg in 1958. De ploeg begint in het volgende seizoen voortvarend met een plek in de middenmoot, maar zou in 1962 alweer degraderen. De club kwam in een vrije val terecht en degradeerde ook al snel naar het vierde niveau. Deze vrije val zou de clubhistorie gaan kenmerken: een verrassend sterk seizoen afgewisseld met tegenvallende resultaten snel hierna. Gedurende de jaren zeventig herstelde Brighton & Hove Albion zich, waarna in 1979 uiteindelijk promotie naar het hoogste niveau volgde. Na enkele seizoenen viel de club weer terug.

Ver weg van de Premier League

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis begon in 1992, toen de club na wederom een sterk seizoen hiervoor hard terugviel. Binnen enkele jaren viel Brighton terug naar het vierde niveau, waar het in 1997 en 1998 bijna onderaan de competitie eindigde. De problemen kwamen voort uit mismanagement in de top van de club en het eerste team. In 2000 werd Bobby Zamora aangetrokken. Onder leiding van de Engelse spits keerde Brighton in enkele seizoenen terug naar het tweede niveau. Hoewel de club na zijn vertrek nog kort terugkeerde op het derde niveau, werd hierna een nieuwe opmars gestart. Sinds 2017 speelt Brighton in de Premier League.

Fans en clubiconen van Brighton & Hove Albion FC

In het zuiden van Engeland is Brighton & Hove Albion een relatief populaire club. Het stadion was in de lagere divisies één van de grootste en de fans zijn vrij loyaal. Voor de fans is het duel met Crystal Palace het meest beladen. Hoewel Crystal Palace zich ruim zestig kilometer verderop bevindt, staat de wedstrijd toch te boek als een streekderby.

Eerdergenoemde Bobby Zamora wordt gezien als clubicoon. Hoewel Zamora slechts 3,5 seizoenen zou uitkomen voor de club, wordt hij gezien als de persoon die de uiteindelijke opmars van Brighton in gang zette. Andere bekende (voormalige) spelers zijn Adam El-Abd, Gordon Greer, Gary Hart en Glenn Murray.