Club

Brest

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Frankrijk
Competitie:
Locatie:
Brest

De Franse voetbalclub Stade Brestois speelt zijn thuisduels in het Stade Francis-Le Blé. Bekijk hier het programma, de uitslagen en clubstatistieken van Brest.

Programma Brest

Check hier alle wedstrijden van Brest die dit seizoen op het programma staan.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Brest in de Ligue 1.

Uitslag Brest

Iedere wedstrijduitslag van Brest vind je hieronder.

Brest selectie

Socials
@stadebrestois29
Posts
Volgers
Volgend

Over de club uit Brest

De Franse voetbalclub Stade Brestois komt vanzelfsprekend uit de stad Brest. Het team speelt al zijn thuisduels in de traditionele rode en witte kleuren. Alle thuiswedstrijden van Brest worden afgewerkt in het Francis-Le Blé stadion.

In de zomer van 1950 werd Stade Brestois opgericht uit een fusie tussen maar liefst vijf voetbalclubs. De naam van de club werd door de jaren heen meerdere malen aangepast. Zo ging de voetbalclub ook door het leven als ‘Brest Armorique Football Club’ en ‘Stade Brestois 29’.

Stade Francis-Le Blé

Het Stade Francis-Le Blé is de thuishaven van de voetbalclub Stade Brestois. Het voetbalstadion is te vinden in de Franse stad Brest. Er worden ook regelmatig concerten en andere evenementen georganiseerd in het stadion. Bij de voetbalwedstrijden van Brest kunnen ruim 15.000 toeschouwers aanwezig zijn. Het stadion is overigens vernoemd naar de voormalig burgemeester van de stad.

Promoties en degradaties

Stade Brestois wist zich nooit echt in de Franse top te mengen. De voetbalclub speelde tussen 1979 en 1991 wel vele seizoenen op het hoogste niveau. Maar in 1991 degradeerde de ploeg uit de eerste klasse, waarna het een seizoen later opnieuw degradeerde. In het seizoen 2002/2003 eindigde Brest zelfs op de tiende plaats in de Championnat National, maar een jaar later werd het tweede en wist Brest te promoveren naar de Ligue 2.

Ups en downs

In het seizoen 2004/2005 kwam Brest niet verder dan een negende plaats in de Ligue 2. In de daaropvolgende seizoenen was het ook geen spektakel voor de supporters. Zo werd in 2006 nipt degradatie voorkomen en eindigde de club op de zeventiende plaats. In het seizoen 2009/2010 was het wel raak en eindigde Brest op de tweede plaats, waardoor het promoveerde naar de Ligue 1. Na drie seizoenen op het hoogste niveau eindigde Stade Brestois op de laatste plaats en degradeerde het wederom naar de Ligue 2. In de jaren op het hoogste niveau kwamen er ongeveer zesduizend toeschouwers meer op de thuiswedstrijden van de club af.

Subtop en supporters

Tussen 2013 en 2018 greep Stade Brestois steeds net naast promotie en eindigde het keer op keer in de subtop. In 2017 en 2018 werd de vijfde plaats bereikt op het tweede voetbalniveau van Frankrijk. Maar in het seizoen 2018/2019 werd de tweede plek veiliggesteld en promoveerde Brest naar de Ligue 1. De club won 21 van de 38 competitieduels en verloor slechts zes wedstrijden in het hele seizoen. In het succesvolle voetbalseizoen waren er gemiddeld negenduizend toeschouwers aanwezig bij de thuisduels.

Willem Letemahulu

Er speelden in het verleden weinig Nederlanders bij Stade Brest, maar eentje daarvan was Willem Letemahulu. De voetballer werd geboren in Bergen en startte zijn loopbaan bij JVC’31. In Nijmegen wist de aanvaller echter nooit door te breken. Na een succesvolle stage bij Stade Brest werd de voetballer in Frankrijk gecontracteerd. Hij speelde 71 duels voor Brest, waarin hij achttien keer tot scoren kwam. Letemahulu degradeerde met Brest uit de Ligue 1, maar wist ook het kampioenschap te pakken met de club in de Ligue 2. Na zijn periode bij Stade Brestois kwam Letemahulu uit voor EA Guingamp, FC Valence, FC Lorient en RKC Waalwijk.