Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Azerbeidzjan zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.
Standen
Wat is de stand van Azerbeidzjan in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.
Uitslagen Azerbeidzjaans elftal
Iedere uitslag van Azerbeidzjan staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
Selectie
Begin jaren 90 werd Europa verrijkt met een groot aantal nieuwe naties en Azerbeidzjan was er één van. Het territorium maakte tot 1991 deel uit van de Sovjet-Unie. Tot op heden wist het Azerbeidzjaans voetbalelftal nog niet de weg naar een grote eindronde te vinden.
De eerste interland van Azerbeidzjan in 1992
Al toen Azerbeidzjan nog tot het Russische Rijk behoorde, werden er toch matches gespeeld door een afvaardiging van Azerbeidzjan en in 1914 kwam er zelfs een Azerbeidzjaanse voetbalbond. Ook in de decennia als Azerbeidzjaanse Socialistische Sovjetrepubliek was dat het geval, bijvoorbeeld om mee te doen aan het Trans-Kaukasische kampioenschap. Maar de moderne geschiedenis van Azerbeidzjan als voetbalnatie begint in 1992, met de oprichting van de bond AFFA en de eerste (oefen)interland tegen Georgië.
Op weg naar een groot toernooi?
Aangezien de mondiale bond FIFA de AFFA in 1994 accepteerde kon Azerbeidzjan vanaf dat moment een poging wagen om op een Europees of Wereldkampioenschap te schitteren. De eerste competitieve match was in september 1994. Uit tegen Roemenië kreeg ‘Milli’ (het nationale team) met 3-0 op de broek. Het zou niet bij die zeperd blijven: na tien speelronden stond er één schamel puntje op de teller.
De campagne om het WK 1998 te bereiken begon met een opsteker, want thuis werd Zwitserland met 1-0 verslagen. De zeven andere matches leverden helaas nul punten op. In alle kwalificatiecampagnes daarna werd tot 2012 nooit vaker dan eenmaal gewonnen, zodat plaatsing voor een eindronde iets zou blijven waar fans van Azerbeidzjan niet eens van durfden te dromen. De enige keer dat in de kwalificatiegroep niet de voorlaatste of laatste plek werd bezet was in de cyclus voor het WK 2014. Toen eindigde Milli als vierde van de zes.
Goals in de kwalificatieduels
Is er dan op geen enkele manier progressie aan te wijzen in de ontwikkeling van het Azerbeidzjaanse elftal? Een beetje: het aantal goals voor per kwalificatieduel is in de jaren 10 iets gestegen, het aantal goals tegen leek te dalen van dik twee per match naar ruim één. Maar het bleek geen stabiele trend, want de tien kwalificatieduels voor bijvoorbeeld Euro 2016 leverden maar zes punten op en een saldo van 7-18.
De enige logische plek voor Azerbeidzjan in de eerste editie van de Nations League was dan ook op de bodem van de piramide, Divisie D. In groep 3 daarvan eindigde het land achter Kosovo als tweede.
De bekendste spelers van Azerbeidzjan
Doordat Azerbeidzjan nog niet zo lang bestaat, zich niet voor eindrondes weet te plaatsen en ook in kwalificatieduels weinig scoort, zijn er niet zo heel veel goals nodig om je tot topscorer van het nationale elftal te kronen. Momenteel staat Gurban Gurbanov bovenaan dat lijstje met veertien goals. De meest gecapte international van het land heeft wel een robuust aantal achter zijn naam: Rashad Sadygov trok 111 keer het nationale tenue aan. Bij Europese toppers of subtoppers kom je niet zo snel een Azerbeidzjaan tegen, de meeste internationals spelen voor de nationale topper Qarabağ.
Azerbeidzjan op de FIFA-ranking
Slechts enkele keren sinds Azerbeidzjan op de FIFA-ranking voorkomt wist het land een jaar binnen de top 100 te besluiten. Meestal zweeft het ergens tussen de plekken 100 en 130.