Nationaal elftal

Denemarken

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Denemarken zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Wat is de stand van Denemarken in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen Deense elftal

Iedere uitslag van Denemarken zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Selectie

Socials
@herrelandsholdet
Posts
Volgers
Volgend

Het is een van de mooiste verhalen uit de voetbalgeschiedenis: de Deense internationals lagen in de zomer van 1992 al op het strand toen ze te horen kregen dat ze, door de uitsluiting van Joegoslavië, toch mochten meedoen aan het EK. Ze sprongen in het vliegtuig naar Zweden en wonnen het toernooi

Denemarken heeft na Groot-Brittannië de oudste voetbalbond

Voetbal is een Britse (Engelse) uitvinding en het is daarom niet verwonderlijk dat de Britse landen als eerste een voetbalbond oprichtten. In 1889 was Denemarken het eerste niet-Britse land dat ook een bond in het leven riep: de Dansk Boldspil-Union. In 1904 was het een van de acht oprichtende leden van de wereld voetbalbond FIFA.

Olympische zomerspelen 1906

In 1906 werd Denemarken uitgenodigd voor de Olympische Zomerspelen 1906, die tussen de Zomerspelen van 1904 en 1908 in werden gehouden en daarom ook bekend staan als de ‘Tussenliggende Spelen’. Denemarken won het voetbaltoernooitje, waarvoor ook nog drie Griekse clubs waren uitgenodigd, maar tegenwoordig worden alle medailles van die Spelen niet meer meegeteld als officiële plak.

Nieuw Olympisch succes

In 1908 en 1912 was er wederom Olympisch succes, al moesten de Denen zich beide keren tevreden stellen met zilver nadat tweemaal Groot-Brittannië in de weg stond. In 1948 kwam er een bronzen Olympische plak bij en in 1960 een andere zilveren. Maar ondertussen lukte het Denemarken niet om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal? Wat was er aan de hand, gezien ‘de rød-hvide’ (de roodwitten) toch hadden bewezen zich te kunnen weren op het internationale podium?

Bijzondere gang van zaken

De bond DBU beschouwde voetbal als een vermaak voor amateurs. Deense voetballers die uitweken naar het buitenland om daar hun brood te verdienen met voetbal kwamen niet meer in aanmerking voor het nationale elftal. Pas in 1971 werd die regel afgeschaft, al was ondertussen wel brons behaald op het Europees kampioenschap van 1964. Dat hing vooral samen met een eenvoudige loting: de Denen wonnen van Malta, Albanië en Luxemburg.

Een succesvolle koerswijziging

De koerswijziging begon vanaf de jaren 80 zijn vruchten af te werpen. Danish Dynamite bereikte de halve finale op het EK 1984, de achtste finale op het WK 1986, kwam op het EK 1988 niet uit de loodzware groep, plaatste zich net niet voor het WK 1990 (een punt te weinig) en leek ook het EK 1992 mis te lopen (een punt minder dan Joegoslavië). Enfin, u weet hoe dat afliep: Denemarken werd tweede in zijn groep, versloeg Nederland na strafschoppen en verraste in de finale Duitsland. Een groot deel van die gouden generatie bereikte ook nog de kwartfinale op het WK 1998.

Sindsdien is Denemarken vaker wel dan niet present op een eindronde, al is de groepsfase meestal een onneembare horde. De recentste uitzonderingen zijn het EK 2004 (kwartfinale) en het WK 2018 (achtste finale).

De bekendste voetballers van Denemarken

Diverse grootheden uit het Deense voetbal hebben in de Eredivisie gespeeld: Christian Eriksen, de broertjes Laudrup, nationale topscorer Jon Dahl Tomasson en Dennis Rommedahl (de Deen met de op een na meeste caps), terwijl Morten Olsen trainer was van Ajax.

Denemarken op de FIFA-ranking

Het Deense elftal staat vaak tussen de tien en twintig, maar maakte vanaf 2011 een duikvlucht. Sinds 2017 wordt weer de vertrouwde positie ingenomen.

Vrouwenvoetbal in Denemarken

Denemarken behoort net als de andere Scandinavische landen in het vrouwenvoetbal tot de Europese top. Vijfmaal werd de halve finale van het EK bereikt en in 2017 grepen de Deense dames zilver.