Club

Vaduz

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Liechtenstein
Competitie:
Super League
Locatie:
Vaduz

Programma Vaduz

Standen

Uitslag Vaduz

Vaduz selectie

FC Vaduz is de grootste en de meest succesvolste voetbalclub uit Liechtenstein. Fussball Club Vaduz werd opgericht op 14 februari 1932 en won tientallen grote prijzen in eigen land. De club ‘FCV’ wist sinds 1949 maar liefst 47 keer het nationale bekertoernooi te winnen. Geen enkele andere club ter wereld won vaker de landelijke beker dan FC Vaduz. De voetbalclub speelt FC Vaduz speelt zijn wedstrijden in de Challenge League, het tweede voetbalniveau van Zwitserland.

Enige kans op een Europese deelname

Opmerkelijk genoeg kan de club geen Europese tickets verdienen in de Zwitserse competitie, aangezien die plaatsen zijn gereserveerd voor clubs die ook daadwerkelijk uit Zwitserland komen. FC Vaduz kan slechts op één manier de UEFA Europa League bereiken. Het nationale bekertoernooi van Liechtenstein levert de winnaar een ticket op voor de eerste voorronde van het Europese toernooi.

Promotie naar de Zwitserse Super League

In het seizoen 2007/2008 slaagde Fussball Club Vaduz erin om te promoveren naar de Zwitserse Super League. De club wist op het tweede niveau in de laatste speelronde het beslissende punt te pakken. De Braziliaan Gaspar was in het succesvolle seizoen de grote man met 31 doelpunten. Het avontuur op het hoogste niveau duurde niet lang, want al na één seizoen degradeerde FC Vaduz terug naar de Challenge League. In 2014 promoveerde de club nogmaals naar het hoogste niveau, dankzij de titel op het tweede niveau. Ditmaal wist FC Vaduz drie seizoenen in de Super League te overleven, maar degradeerde de ploeg in 2017 weer naar de Challenge League.

Rheinpark Stadion

FC Vaduz werkt al zijn thuisduels af in het Rheinpark Stadion in de stad Vaduz. De gemeente is zelf eigenaar van het voetbalstadion. Bij iedere thuiswedstrijd is er plaats voor ongeveer 7500 toeschouwers. Normaliter ligt dat aantal lager, maar tijdens de competitieduels bestaat het uit-vak uitsluitend uit staanplekken. In de UEFA Europa League is dat niet toegestaan en ligt de capaciteit op ongeveer 5600 toeschouwers.

Debuut in de Europa League

In het seizoen 2009/2010 mocht FC Vaduz deelnemen aan de tweede voorronde van de UEFA Europa League. De club uit Liechtenstein wist het Schotse Falkirk FC uit te schakelen. In de derde voorronde bleek Slovan Liberec uit Tsjechië echter een niveautje te hoog. Een jaar later werd FC Vaduz in de eerste voorronde uitgeschakeld door Brondy FC uit Denemarken. In het seizoen 2011/2012 wist FC Vaduz FK Vojvodina in de allerlaatste seconde uit te schakelen in de eerste voorronde, maar in de tweede ronde bleek Hapoel Tel Aviv veel te sterk.