Club

Reims

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Frankrijk
Competitie:
Locatie:
Reims

Stade de Reims is actief in de hoogste Franse voetbalcompetitie. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het Stade Auguste-Delaune. Bekijk hier alle uitslagen van de voetbal. Check ook de handige spelers en clubstatistieken.

Programma Reims

Bekijk hier de duels van Reims die dit seizoen op het programma staan.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Reims in de Ligue 1.

Uitslag Reims

Bekijk hier alle wedstrijduitslagen van Reims.

Reims selectie

Socials
@stadedereims
Posts
Volgers
Volgend

Geschiedenis, succes en spelers

De geschiedenisboekjes zeggen dat het verhaal van Stade de Reims op 18 juni 1931 begint. Maar dat is niet het ware begin van de voetbalclub die momenteel zes landstitels in de prijzenkast heeft staan. Het begon allemaal met de oprichting van Société Sportive du Parc Pommery in 1910.

In de eerste twintig jaar van zijn bestaan leed de club een onopvallend bestaan. In 1929 begon het echt mee te tellen via de promotie naar de Division Honneur du Nord-Est, de hoogste regionale divisie van dat moment. Toen de Franse voetbalbond in 1932 het clubs toestond om de profstatus aan te nemen, zag het nieuwbakken Stade de Reims daar vanaf. De directie kwam op die beslissing terug nadat in 1935 de amateurdivisie Division Honneur werd gewonnen.

In 1938 werden na een fusie met stadsgenoten Sporting Club Rémois de huidige rood-witte clubkleuren aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Reims ingedeeld in de hoogste klasse, de Division 1, en na de vierde, tweede en derde plaats werd in 1949 de eerste landstitel opgeëist. Het was het startschot van een gouden periode die tot de degradatie in 1964 zou duren.

De successen van Les rouges et blancs

Op een matig jaar na, 1956, waren ‘les rouges et blancs’ (de rood-witten) van 1949 tot 1964 continu in de top van de Franse Division 1 te vinden. Na de eerste titel duurde het weliswaar vier seizoenen voordat in 1953 de tweede volgde, maar de intervallen werden daarna korter. De club uit de champagnestad sloeg ook toe in 1955, 1958, 1960 en 1962.

Met die vierde titel in 1958 werd Stade de Reims de eerste Franse club met vier landskampioenschappen op zijn naam. En nadat de zesde titel in de wacht was gesleept, in 1962 dus, kon alleen Nice met vier trofeeën een beetje in de buurt komen. Het zou tot 1974 duren voordat Saint-Étienne het record verbrak.

Maar dat is niet het enige wapenfeit waarmee Reims jarenlang de grote trots van het Franse voetbal was. De beker Coupe de France ging in 1950 en 1958 naar Reims en in 1956 plus 1959 werd de finale van de Europa Cup I (voorloper van de Champions League) bereikt. Real Madrid stond in beide gevallen een triomf in de weg.

Bekendste spelers

Stade de Reims was hofleverancier van het Franse team dat op het WK 1958 tot de halve finale reikte. Just Fontaine maakte tijdens dat toernooi in zes matches liefst dertien treffers – tot nu toe het WK-record. Andere grote namen uit die tijd waren Roger Marche, Raymond Kopa en Roger Piantoni. Bram Appel, later als trainer met PSV Nederlands kampioen (1963), droeg in die tijd ook de nodige goals bij.

Het heden

Door financiële problemen werd Reims in de jaren 80 ver teruggeworpen. Pas in 2012 kwam een einde aan 33 jaar absentie op het hoogste niveau, waarna na vier jaar de pret over was en in 2018 via het kampioenschap in de Ligue 2 een nieuwe rentree werd gerealiseerd.

Te vrezen valt dat Stade de Reims vooralsnog een club in de categorie ‘vergane glorie’ blijft, maar de roodwitten hebben zich al eerder vanuit zeer diepe dalen terug geknokt.