Nationaal elftal

Griekenland

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Griekenland zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Op welke plaats staat Griekenland in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen Griekse elftal

Iedere uitslag van Griekenland zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Selectie

Het Griekse elftal

Het is een van de grootste verrassingen in de voetbalgeschiedenis: de Europese titel van Griekenland in 2004. Nooit daarvoor of daarna kwamen de Grieken ook maar in de buurt van het podium. Het was pas de derde deelname ooit aan een eindronde.

De eerste interland van Griekenland in 1929

In 1926 werd de Griekse voetbalbond opgericht en een jaar later werd Griekenland toegelaten tot de mondiale bond FIFA. Toch was er daarvoor al een Grieks elftal op het veld verschenen. Bijvoorbeeld tijdens de tussentijdse Olympische Spelen van 1906 en het eerste officiële Olympische voetbaltoernooi in 1920.

Pas in 1980 naar het Europees Kampioenschap

Tot het Europees kampioenschap van 1980 lukte het niet om een WK of EK te bereiken. Regelmatig werden zeer zware nederlagen geleden, zoals de 11-1 tegen Hongarije in 1938. Na de Tweede Wereldoorlog waren de binnenlandse problemen te groot om middelen aan voetbal te wijden en werd geen moeite gedaan om te proberen het WK 1950 te bereiken.

In 1980 lukte het wel om het EK te bereiken. Ethniki (Grieks voor het nationale team) was ingedeeld in een zware groep met ook Tsjecho-Slowakije, West-Duitsland en Nederland en ging met één punt naar huis. Het debuut op een WK volgde in 1994, na een puike kwalificatiecampagne met zes zeges en twee gelijke spelen. In de VS ging het echter mis tegen Argentinië, Bulgarije en Nigeria.

Europees kampioen in 2004

Pas in 2004 zouden we de Grieken weer terugzien op een Europees Kampioenschap. En hoe! De kwalificatie verliep opmerkelijk soepel met achttien punten uit acht speelronden. De hand van bondscoach Otto Rehhagel was duidelijk te zien in het doelsaldo: 8-4. Voor spektakel moest je niet bij de Grieken zijn, voor een zakelijk, defensief spel gericht op de omschakeling en spelhervattingen wel.

Met minimale overwinningen naar de titel

Op het hoofdtoernooi in Portugal werd die lijn doorgezet. De groepsfase werd op het nippertje overleefd, waarna in de knock-outfase driemaal op rij met 1-0 werd gewonnen. Vervolgens won Griekenland in de finale ook minimaal met 0-1 van gastland Portugal.

Geen hoogtepunten meer na de titel

Op het WK 2006 was Griekenland niet van de partij, daarna was het viermaal op rij wel aanwezig op een eindronde. Het leidde tot de kwartfinale op Euro 2012 en de achtste finale op het WK 2014. In de eerste editie van de Nations League werd Griekenland ingedeeld in Divisie C, waarin het zich wist te handhaven.

De bekendste spelers van Griekenland

Enkele helden van het kampioensteam uit 2014 zijn Giorgos Karagounis, Kostas Katsouranis, Angelos Charisteas en Theodoros Zagorakis, uitgeroepen tot beste speler van dat EK. In Nederland is Nikolaos Machlas de bekendste Griekse voetballer door zijn succesvolle jaren bij Vitesse en Ajax. Konstantinos Manolas is na zijn transfer van AS Roma naar Napoli in 2019 voor 36 miljoen euro de duurste Griek.

Griekenland op de FIFA-ranking

Sinds de ranking bestaat (1993) zweefde Griekenland tussen plekken 30 en 50, na de EK-triomf in 2004 wist het land jarenlang in de top twintig te blijven. Sinds 2013 glijden de Grieken omlaag en anno 2019 bleek de top 50 te hoog gegrepen.