Club

Belenenses

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Portugal
Competitie:
Locatie:
Lisboa

De Portugese club Belenenses komt uit de hoofdstad Lissabon. De voetbalclub ontstond uit een afsplitsing van CF Os Belenenses. Alle thuiswedstrijden van de club worden gespeeld in het Estádio Nacional. Volg hier de verrichtingen van Belenenses in de Primeira Liga en de Taça de Portugal.

Programma Belenenses

Check hier alle wedstrijden van Belenenses die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Belenenses in de Primeira Liga. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Belenenses

Elke wedstrijduitslag van Belenenses vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Belenenses selectie

Socials
@osbelenenses
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Belenenses

Slechts vijf clubs werden ooit kampioen van Portugal en CF Os Belenenses is er daar een van. De club uit de hoofdstad sloeg toe in 1946 en was daarmee de eerste die de hegemonie van de grote drie (Benfica, Porto en Sporting) verstoorde. Sinds 2018 is CF Os Belenenses weer een amateurclub.

Een van de oudste Portugese clubs

Het in 1919 opgerichte Belenenses richtte zich in zijn beginjaren op de regionale competitie, aangezien er nog geen nationale competitie bestond. Wel had de Portugese bond al een bekertoernooi opgericht onder de naam Campeonato de Portugal, de voorloper van de huidige Taça de Portugal. Vanaf 1922 werd via dat Campeonato bepaald wie zich de officieuze landskampioen mocht noemen.

In 1926 kwam Belenenses erg dichtbij, maar struikelde in de finale over Maritimo. In 1927, 1929 en 1933 was het wel raak, terwijl in de geschiedenis van de Campeonato Belenenses ook nog twee andere finales verloor. Heden ten dage worden deze titels dus niet beschouwd als een echte landstitel.

In 1934 was Belenenses van de partij bij de eerste editie van de landelijke competitie, de Campeonato da Liga da Primeira Divisão, wat toen nog werd aangeduid als een experiment. De ploeg werd vierde, vierde, tweede en vijfde voordat de bond besloot om de testfase af te sluiten en de competitie opnieuw te lanceren als de Campeonato Nacional da Primeira Divisão. Er volgde een sliert derde plekken met tussendoor de zesde positie in 1944, tot de jaargang 1945-1946 zou uitgroeien tot een legendarische: de in lichtblauwe shirts spelende Azúis grepen de landstitel.

O Belém na de landstitel

Helaas voor de fans van Belenenses bleek die doorbraak niet de opmaat voor meerdere titels. De club kon wel af en toe in de top drie eindigen maar moest versus het geweld van de grote drie permanent een pas op de plaats maken. Van 1946 tot 1982 eindigde de club meestal ergens tussen de derde en zesde plek, met twee tweede plekken (1955 en 1973) als hoogtepunt.

Terugkijkend was dat juist een periode van regelmaat en stabiliteit, want vanaf de jaren 80 was de aanwezigheid van Belenenses op het hoogste niveau geen zekerheid meer. In zowel de jaren 80, jaren 90 en in deze eeuw vond er minstens een degradatie plaats. Sinds 2000 zijn drie vijfde plekken de beste eindklassering in de Primeira Liga.

Bekendste spelers

Na het kampioenschap van 1946 brak een waar volksfeest uit in de wijk Belém. Een van de meest bejubelde spelers was captain Mariano Amaro, inmiddels al een veteraan van in de dertig die ook interlands namens Portugal speelde. In recentere tijden waren spits Dady en verdediger Edgar Ié de waardevolste krachten van Belenenses. Zij zorgden voor de tot nu toe hoogste uitgaande transfers in de clubgeschiedenis (beide 3,5 miljoen euro).

Het heden

In 1999 werd Belenenses SAD opgericht, een soort bestuursorgaan dat de voetbalclub ging runnen – een niet ongebruikelijk model in Portugal. In 2018 kwam er een split tussen Belenenses SAD en C.F. Os Belenenses, waarna SAD verder ging in de Primeira Liga en het originele Belenenses wel zijn stadion behield maar werd teruggezet naar de 1ª Divisão Distrital de Lisboa. Zie je Belenenses staan in een lijstje met Portugese voetbaluitslagen, dan gaat het dus eigenlijk om een heel andere club dan hierboven is besproken!