Nationaal elftal

Albanië

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Albanië zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Wat is de stand van Albanië in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslag nationaal elftal van Albanië

Iedere uitslag van Albanië staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Nadat Albanië een voetbalbond oprichtte duurde het nog opmerkelijk lang voordat daadwerkelijk de eerste interland werd gespeeld. In lijn daarmee ging er ook de nodige tijd overheen voordat het Albanese voetbalelftal zich plaatste voor een eindronde: op Euro 2016 debuteerden de Albanezen op het hoogste podium.

De eerste interland van Albanië in 1946

In 1912 wrikte Albanië zich los uit het Ottomaanse Rijk en in 1913 erkende de internationale gemeenschap de onafhankelijkheid van de nieuwbakken natie. In 1930 ging de nationale bond Federata Shqiptare e Futbollit van start, al werd er ook daarvoor al een Albanees elftal op de been gebracht. In 1932 erkende de mondiale bond FIFA de FSFH. In 1946 vond de eerste officiële interland plaats, tegen Joegoslavië. Datzelfde jaar werd direct een succes geboekt: bij de eerste deelname aan de Balkan Cup (inmiddels opgedoekt) ging Albanië naar huis met de hoofdprijs.

Het WK en EK debuut blijven uit

Toch betekende het niet dat Kuq e Zinjtë (de roodzwarten) zich vanaf dat moment nadrukkelijker gingen manifesteren op het internationale podium. Sterker nog, van 1930 tot en met 1962 poogde Albanië zich geen enkele maal te kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal. Wel trachtte het land deel te nemen aan de eindronde van het Europees kampioenschap 1964. In de eerste kwalificatieronde ging het direct mis tegen Denemarken.

Even ontnuchterend was de eerste poging om een WK te bereiken. Richting het WK 1966 werd in een groep met onder meer Nederland uit zes duels slechts één punt gehaald. Tot ver in deze eeuw bleef het ultieme doel ver weg. Vaak sloot Albanië de kwalificatiecyclus af met geen of één winstpartij, tot vanaf de jaren 90 de groepen groter werden, er dus meer duels gespeeld moesten worden en er tegen nog zwakkere broeders twee of drie zeges behaald konden worden. Maar genoeg om in de buurt te komen voor plaatsing werd het nooit.

2016, het jaar van eerste EK

Tot de cyclus richting Euro 2016 in Frankrijk dan. In groep I moesten de Albanezen latere winnaar Portugal voor laten gaan maar wisten ze wel Denemarken naar de play-offs te verwijzen. Op de eindronde werd tegen Roemenië de eerste zege op een EK of WK ooit geboekt. Die drie punten waren niet genoeg om als een der beste nummers drie door de groepsfase te komen.

De bekendste spelers van Albanië

Recordinternational Lorik Cana (93 caps) is tevens de tot nu toe duurste Albanese voetballer. Hij ging in 2009 naar Sunderland voor dik 5 miljoen euro. Ook kwam hij uit voor fraaie clubs als Galatasaray, Paris Saint-Germain en Lazio Roma.  Keeper Etrit Berisha stond vier jaar onder de lat bij Napoli en Elseid Hysaj was bij dezelfde Italiaanse topper jarenlang een basiskracht achterin. In de Eredivisie speelden er niet zoveel Albanese voetballers, al dook in 2019 de toenmalige jeugdinternational Agim Zeka op bij Fortuna Sittard.

Albanië op de FIFA-ranking

Van 1993, de start van de ranglijst, tot 2010 eindigde Albanië het jaar dikwijls tussen de plekken 80 en 100. Daarna was er een opmars die eind 2015 tot het voorlopige hoogtepunt leidde: 35e. Daarna bleef het land hangen rond plek 60.