Standard Luik

Country |
Active in |

Standard Luik

Royal Standard de Liège (Standard Luik) is een Belgische professionele voetbalclub. Deze Luikse club werkt zijn thuisduels af in het indrukwekkende 'Le Stade Maurice Dufrasne'. Het team speelt in een rood-wit tenue en kent de bijnaam 'Rouches'. Standard Luik kent ook een eigen dameselftal, welke verreweg de meeste landstitel wist binnen te halen.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Standard Luik

Royal Standard de Liège (Standard Luik) is een Belgische professionele voetbalclub. Deze Luikse club werkt zijn thuisduels af in het indrukwekkende ‘Le Stade Maurice Dufrasne'. Het team speelt in een rood-wit tenue en kent de bijnaam ‘Rouches'. Standard Luik kent ook een eigen dameselftal, welke verreweg de meeste landstitel wist binnen te halen.

Standard Luik behoort tot de meest succesvolle clubs van België. Deze voetbalclub won tien keer het landskampioenschap, acht keer de nationale beker, vier keer de Supercup en bereikte één keer de finale van een groot Europees toernooi. Overigens was Standard Luik naast deze prijzen ook vaak dichtbij nog meer. Dertien keer werd de ploeg tweede in de Jupiler Pro League en nog eens negen en vijf finales van de beker en supercup gingen verloren.

Sinds 1921 speelt Standard in de Eerste Klasse en is sindsdien ook niet meer gedegradeerd vanuit het hoogste voetbalniveau van het land. Een van de grootste vijanden van de club is RSC Anderlecht.

Succesvolle periodes van Standard Luik

In 1923 vierde Standard Luik al zijn 25e jarige bestaan, het kreeg toen de koninklijke titel toebedeeld Royal Standard Club Liège. Tussen 1926 en 1928 begon de voetbalclub op te komen in de competitie en wist het de eerste top drie plaatsen veilig te stellen. In 1936 werd opnieuw een tweede plaats op de ranglijst bemachtigd. In het seizoen 1957/1958 werd Standard voor de eerste keer in zijn bestaan landskampioen en daar bleef het niet bij. Tussen 1961 en 1971 schreef de club namelijk nog vijf titels op zijn naam.

Het was daarna lang wachten op nieuw succes in de competitie. In '82 en '83 volgende nog titels en daarna pas weer in '08 en '09. Tussendoor werden er overigens wel diverse bekers gewonnen. In 1982 werd de zevende landstitel gewonnen en in datzelfde jaar werd de finale in de Europese Beker voor Bekerwinnaars bereikt. Deze finale ging helaas met 2-1 verloren tegen FC Barcelona.

Prijzenkast van Standard Luik

Standard Luik wist tien landskampioenschappen te winnen, waaronder in de seizoenen 2007/2008 en 2008/2009. Hierdoor mag de club met een Gouden Kampioensster op het shirt spelen, deze sterren worden vergeven per tien titels. Daarnaast won de club nog acht nationale bekers, waaronder in 2016 en 2018. De Belgische Supercup werd vier keer gewonnen, waarbij de beker in 2008 en 2009 naar Standard Luik ging.