Nationaal elftal

Schotland

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Schotland zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Op welke plaats staat Schotland in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Schotland staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Vanaf Euro 2000 tot en met het WK 2018 was Schotland absent op de grote toernooien, terwijl het in de decennia daarvoor wel (samen met het fanleger Tartan Army) regelmatig aanwezig was. Schotland was zelfs een partij in de allereerste officiële voetbalinterland ooit.

De eerste interland van Schotland in 1872

Op 30 november 1872 ging de bal rollen bij Engeland tegen Schotland, het jaar daarop beschikte Schotland als tweede land ooit over een nationale voetbalbond. Toch wisten de Schotten die voorsprong op de rest van de wereld niet om te zetten in resultaten. Sowieso kon het als individueel land niet deelnemen aan de Olympische Spelen, waar het deel uitmaakte van Groot-Brittannië. Daarnaast toonde de bond geen interesse om aan de eerste drie wereldkampioenschappen ooit deel te nemen.

In Zwitserland moest het gebeuren

Het WK 1954 te Zwitserland werd het toneel van Schotlands debuut op een eindronde. Direct werd begonnen aan een treurige traditie: de Schotten moesten na de groepsfase afscheid nemen van het toernooi, iets wat tot nu toe bij elke deelname aan een EK of WK is gebeurd. Na het WK 1958 lukte het pas in 1974 weer om kwalificatie te realiseren. Vijf mondiale eindronden op rij was Schotland deelnemer en de eerste drie keer was de knock—out fase nabij: telkens ging het mis op doelsaldo.

Of toch pas begin jaren 90

Het duurde tot 1992 voordat de Schotten ook zich mochten mengen in de strijd om de Europese titel. Beide keren kwam het Nederland tegen in de groepsfase en in 1996 was wederom het doelsaldo de bottleneck: evenals Oranje was het saldo min één, maar Nederland had twee goals meer gescoord.

Het nieuwe millennium dan?

Daarna viel er een gat wat betreft deelname aan eindronden. De komst van de Nations League in 2018 bood soelaas. Daarin werd Schotland ingedeeld in Divisie C en werkte het zich via negen punten uit vier matches omhoog naar Divisie B.

Of Schotland ooit een land wordt om echt rekening mee te houden valt te bezien. Wel is de prijzenkast aardig gevuld met eremetaal dankzij deelname aan het British Home Championship, dat van 1884 tot 1984 bestond. Schotland was 41 keer de sterkste.

De bekendste spelers van Schotland

De recordinternational van Schotland is Kenny Dalglish (102 caps) en hij deelt de status van nationale topscorer met Denis Law (30 stuks). Keeper Jim Leighton maakte vier WK’s en een EK mee gedurende zijn 91 caps. De duurste Schotse voetballer is Oliver Burke, die voor wik 15 miljoen euro naar West Brom ging. Graeme Souness haalde in de jaren 80 als captain vijf Engelse landstitels met Liverpool en werd daar later ook trainer.

Schotland op de FIFA-ranking

De Schotten zijn aan het einde van het jaar meestal tussen de plekken 20 en 50 te vinden. De gemiddelde ranking sinds 1993 is plek 40.

Vrouwenvoetbal in Schotland

Tot in de jaren 70 was vrouwenvoetbal in competitievorm niet toegestaan in Schotland. Met tegenzin richtte de bond, op aanwijzing van de EUFA, toch een vrouwentak op. In 1972 vond de eerste interland plaats van het Schotse vrouwenelftal. In 2017 maakte Schotland zijn debuut op een EK en in 2019 op een WK, beide keren falend om de groepsfase te overleven.