SBV Vitesse

Country |
Active in |

SBV Vitesse

Vitesse is een Gelderse betaald voetbalclub afkomstig uit de provincie hoofdstad Arnhem. Vitesse werd in 1892 opgericht. De Arnhemse club is hiermee de oudste betaald voetbalclub in Nederland. Vitesse speelt de thuiswedstrijden in het Gelredome. Geschiedenis van Vitesse Vitesse werd in 1887 opgericht als zowel voetbal- als cricketvereniging. Dit Vitesse had geen lang bestaan, 5 jaar later werd de club alweer opgeheven omdat het niet kon beschikken over een geschikte locatie om de activiteiten te organiseren. Op 14 mei 1892 werd Vitesse opnieuw opgericht als cricketclub. Het bestuur besloot in september 1982 naast cricket ook weer voetbal te spelen. VitesseRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

SBV Vitesse

Vitesse is een Gelderse betaald voetbalclub afkomstig uit de provincie hoofdstad Arnhem. Vitesse werd in 1892 opgericht. De Arnhemse club is hiermee de oudste betaald voetbalclub in Nederland. Vitesse speelt de thuiswedstrijden in het Gelredome.

Geschiedenis van Vitesse

Vitesse werd in 1887 opgericht als zowel voetbal- als cricketvereniging. Dit Vitesse had geen lang bestaan, 5 jaar later werd de club alweer opgeheven omdat het niet kon beschikken over een geschikte locatie om de activiteiten te organiseren.

Op 14 mei 1892 werd Vitesse opnieuw opgericht als cricketclub. Het bestuur besloot in september 1982 naast cricket ook weer voetbal te spelen. Vitesse speelde met de voetbaltak van de vereniging twee jaar lang alleen maar vriendschappelijke wedstrijden tot de Nederlandse Voetbal Bond (NVB) werd opgericht. Daarna wist Vitesse zich snel omhoog te spelen binnen het Nederlandse voetbal en tegenwoordig is Vitesse een vast sub-topper in de Eredivisie.

Op 16 augustus 2010 komt Vitesse met de berichtgeving naar buiten dat de Georgische ondernemer Merab Jordania 100 procent aandeelhouder wordt van de club. De nieuwe clubeigenaar zegt met ‘’Project 13’’ Vitesse binnen 3 jaar mee te laten strijden om het kampioenschap.

Vitesse laat op 22 oktober 2013 weten dat Merab Jordania zijn aandelen van Vitesse afstond aan de Russische Aleksandr Tsjigirinski, die al vanaf 2010 de belangrijkste financier is van de club. Met veel gehuurde spelers van Chelsea weet Vitesse de laatste seizoenen behoorlijke elftallen op de mat te zetten.

De Hertog van Vitesse

Vitesse maakt op 28 augustus 2008 bekend dat er vanaf het komende seizoen een nieuwe mascotte in dienst is bij de club. Niet zomaar een mascotte, in navolging op de Portugese club Benfica verwelkomt Vitesse de Afrikaanse vechtarend Hertog.

Vitesse heeft een speciale band met deze roofvogel. In het logo van de Arnhemse club is een arend verwerkt en ook in het stadswapen van Arnhem staat een arend. Helaas kon de club maar kort genieten van Hertog, het dier overleed in 2009 aan de gevolgen van aspergillose, een schimmelinfectie bij roofvogels.

Het publiek in het Gelredome krijgt in 2010 een nieuwe mascotte. genaamd Hertog II. Deze Noordelijke Amerikaanse zeearend vliegt vandaag de dag nog steeds rond door het stadion bij de thuiswedstrijden in Arnhem.