SBV Excelsior Rotterdam

Country |
Active in |

SBV Excelsior Rotterdam

SBV Excelsior, ook wel Excelsior, is een Rotterdamse profclub afkomstig uit de wijk Kralingen. De thuishaven van de club is het stadion Woudestein, dat plaats biedt aan 3.785 toeschouwers. Excelsior is naast Feyenoord en Sparta de derde betaald voetbalclub uit Rotterdam. Geschiedenis van SBV Excelsior In 1902 komt een groep Kralingse vrienden regelmatig bij elkaar op Woudestein om met elkaar te voetballen. Op 23 juli besluit de groep vrienden een voetbalclub op te richten, Excelsior. Het werd de eerste arbeidersclub van Nederland. Excelsior werd in 1958 de eerste voetbalclub in Nederland met een overdekte staantribune. De leden van de RotterdamseRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

SBV Excelsior Rotterdam

SBV Excelsior, ook wel Excelsior, is een Rotterdamse profclub afkomstig uit de wijk Kralingen. De thuishaven van de club is het stadion Woudestein, dat plaats biedt aan 3.785 toeschouwers. Excelsior is naast Feyenoord en Sparta de derde betaald voetbalclub uit Rotterdam.

Geschiedenis van SBV Excelsior

In 1902 komt een groep Kralingse vrienden regelmatig bij elkaar op Woudestein om met elkaar te voetballen. Op 23 juli besluit de groep vrienden een voetbalclub op te richten, Excelsior. Het werd de eerste arbeidersclub van Nederland.

Excelsior werd in 1958 de eerste voetbalclub in Nederland met een overdekte staantribune. De leden van de Rotterdamse club kwamen met het geld en een aantal vrijwilligers zorgden voor de bouw.

In 1974 kreeg Excelsior nog een primeur. Het werd de eerste profclub in Nederland die met shirtsponsoring ging spelen. Op het tenue van de club verscheen een grote letter ‘A’. Deze letter was afkomstig van de firma van Rob Albers, Akai. Men maakte duidelijk dat de letter stond voor het A-elftal van Excelsior, maar de letter werd verboden. In 1982 werd reclame op het tenue ingevoerd en speelde Excelsior alsnog met Akai op de borst.

Tussen 1997 en 2005 was Excelsior een satellietclub van stadsgenoot Feyenoord. Voor Excelsior hield dit in dat het spelers van Feyenoord kreeg die op een lager niveau konden wennen aan het spelen op het hoogste niveau. Doordat de Feyenoord-spelers steeds minder gingen presteren bij Excelsior, en er steeds minder spelers terecht kwamen, werd in het seizoen 2014/15 de samenwerking stopgezet.

Bekende spelers bij SBV Excelsior

Bij Excelsior hebben flink wat grote namen in de voetballerij gespeeld. Zo speelde Robin van Persie bij de Rotterdamse club in de jeugd. Van Persie maakte daarna de overstap naar Feyenoord waar hij zich manifesteerde. Later speelde de spits nog voor Arsenal, Machester United en tegenwoordig komt hij uit voor de Turkse club Fenerbahçe.

Jordy Clasie
Ook Jordy Clasie speelde in het verleden voor de Rotterdamse club. Hij maakte zijn profdebuut bij Excelsior in de wedstrijd tegen de club die hem uitleende, Feyenoord. Excelsior won deze wedstrijd en later keerde Clasie terug naar Feyenoord. Daar groeide hij uit tot een vaste basiskracht en tegenwoordig speelt de middenvelder bij het Southampton van zijn oude Feyenoord-coach Ronald Koeman.

Royston Drenthe
Royston Drenthe kwam van 2003 tot 2005 uit voor Excelsior. De excentrieke middenvelder maakte vervolgens veel indruk bij Feyenoord en werd opgemerkt door het grote Real Madrid. Het kwam tot een transfer maar dit werd geen daverend succes.

Andere grote namen die in het verleden voor Excelsior uitkwamen: Salomon Kalou, Mounir El Hamdaoui, Mario Been, Winston Bogarde en Gaston Taument.