Eliteserien

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

Eliteserien

De Eliteserien, ook wel de Tippeligaen genoemd, is de hoogste divisie in het Noorse voetbal. Door de jaren heen heeft het Noorse voetbal aardig wat veranderingen ondergaan. Voor 1948 was er nog geen sprake van een landelijke competitie in Noorwegen.

Teams waren opgedeeld aan de hand van verschillende districten en alleen de Noorse beker was een landelijk fenomeen. In 1948 werd er een systeem opgesteld waarbij de beste zestien teams van de verschillende competitie uitmaakten wie er kampioen van Noorwegen werd.

In dit systeem werden de teams verdeeld in twee groepen van acht en de winnaars van elke groep speelden in een finale om een kampioenschap. Door de grote afstanden en het koude weer in Noorwegen duurde het tot 1963 voordat er een echte landelijke Noorse voetbalcompetitie werd begonnen.

Teams in het noorden van Noorwegen konden echter pas vanaf 1972 deelnemen aan deze league.

Opzet Eliteserien

Net als het geval is bij de Zweedse Allsvenskan, wijkt de opzet van de Eliteserien af van de meeste andere nationale competities. Vanwege de strenge winters in het Scandinavische land, wordt er een seizoen in één volledig jaar gespeeld. Een seizoen start in maart en loopt tot begin november.

Op 16 mei vindt voor de Noren een speciale speeldag plaats, omdat 17 mei een nationale feestdag is. Vaak worden op deze dag toppers gespeeld en zijn de bezoekersaantallen hoger, vergelijkbaar met de wedstrijd op Tweede Kerstdag in de Premier League.

Alle teams spelen twee keer tegen elkaar, waarbij de nummer één aan het einde van het seizoen de competitiewinnaar is. In Noorwegen wordt dit team niet de kampioen genoemd. Deze titel is voor de bekerwinnaar.

Europees voetbal en degradatie

De winnaar van de competitie plaatst zich voor de tweede voorronde van de Champions League. De nummer twee en bekerwinnaar komen terecht in de tweede voorronde van de Europa League, terwijl de nummer drie zich plaatst voor de eerste voorronde van de Europa League.

De twee laagste teams (positie vijftien en zestien) degraderen direct naar het tweede niveau. De nummer veertien neemt deel aan play-offronde om handhaving op het hoogste niveau te bewerkstelligen. De ploeg speelt hierbij een tweeluik tegen de winnaar van de promotieplay-offs van de tweede divisie.