Kwalificatie play-offs EK 2020

Snel naar: EK 2020 | Historie | OpzetKwalificatie | Speelsteden | Stadions | Speelschema | Play-offs | Loting | Groepsfase | Kaarten | Nederlands elftal | Rode Duivels | Prijzengeld | Nations League | WK 2022 | Actueel

Aan het Europees kampioenschap voetbal 2020 nemen 24 landen deel. Twintig nationale teams plaatsen zich voor de eindronde via de reguliere kwalificatiefase. Dit doen deze twintig landen door als eerste of tweede in hun groep te eindigen. De vier resterende tickets worden verdeeld via de play-offs voor Euro 2020. Voor het eerst komen er play-offs aan te pas om de startbewijzen voor een EK te verdelen. Dat hangt samen met de introductie van de Nations League. Hoe dat allemaal zit lees je hieronder.

Wat zijn de EK kwalificatie play-offs?

Op 21 maart 2019 begonnen de kwalificatierondes voor Euro 2020. Daaraan nemen 55 landen deel. Die worden verdeeld over tien groepen. Per groep plaatsen de nummers één en twee zich voor de eindrondes die in twaalf Europese steden wordt afgewerkt. Er vallen dus 35 landen buiten de boot. Zestien daarvan krijgen een herkansing via de play-offs. Die zestien nationale teams worden verdeeld over vier groepen, gebaseerd op de divisie waarin ze speelden in de Nations League. Om een ticket voor het EK te bemachtigen, moet een land binnen zijn groep de halve finale en daarna de eindstrijd winnen.

Welke rol speelt de Nations League in deze play-offs?

In 2018 werd voor het eerst het landentoernooi Nations League georganiseerd. De Nations League zou een echte prijs worden, inclusief beker en geldbedrag. Om het toernooi extra waarde te geven, kwam er een koppeling met het Europees kampioenschap. Er zijn dus twee manieren om mee te mogen doen aan het EK: via de reguliere kwalificatie en via de play-offs. Ben je in de Nations League wel als eerste geëindigd in je poule, maar ben je niet op reguliere wijze geplaatst voor het EK 2020? Dan mag je meedoen aan de play-offs. Is de winnaar van een poule al wel geplaatst, dan worden de vier hooggeplaatste landen (gebaseerd op het aantal behaalde punten) per divisie toegelaten.

nations league - play offs

Hoeveel landen plaatsen zich voor het EK via de play-offs?

Het aantal landen dat zich plaatst voor het EK via de play-offs is vier. Het aantal deelnemende landen aan de play-offs is zestien. De play-offs worden per divisie van de Nations League georganiseerd. Er komt dus per divisie (A, B, C en D) een play-off. De loting vindt plaats op 22 november 2019. Om een play-off groep te winnen, moet een land dus twee opponenten verslaan, eerst in de halve finale, dan in de finale. Zo rollen er vier winnaars uit de bus die elk een startbewijs krijgen voor het EK 2020. De play-offs worden tussen 26 en 31 maart 2020 gespeeld.

Waar stromen deze landen op het EK in?

De vier landen die via de play-offs het EK 2020 bereiken, zullen net als de andere 20 deelnemers gewoon in de groepsfase starten. De loting voor het EK wordt verricht voordat de 4 play-offs-winnaars bekend zijn. Tijdens de loting worden ze simpelweg aangeduid als winnaars 1 tot en met 4.

Wanneer is de loting van de groepen?

De datum van de loting voor de play-offs is 22 november 2019. Eigenlijk is het geen echte loting. Per divisie van de Nations League worden vier landen toegelaten tot de play-offs. De UEFA kijkt naar de positie van die landen op de Overall Nations League Ranking. In elke play-off groep speelt het hooggeplaatste team thuis tegen het laagst-geplaatste team en speelt het als tweede hoogst-geplaatste team thuis tegen het derde geplaatste team. Wel wordt geloot welke van de twee landen in de finale thuis mag spelen. De loting voor het EK in 2020 vindt plaats op 30 november 2019 om 19:00 uur Nederlandse tijd in Boekarest, Roemenië.

Wanneer worden de play-offs gespeeld?

De play-offs worden gespeeld tussen 26 en 31 maart 2020. Dat komt neer op twaalf wedstrijden in zes dagen. De halve finales zijn gepland op 26 en 28 maart, de finales op 31 maart 2020. Voor de finales wordt geloot om te bepalen welk team thuis mag spelen. Er zijn vier leagues en in iedere league worden halve finales en een finale gespeeld. Zo blijven er vier landen over die het EK ticket veroveren.

Halve finales:

  • Het best geklasseerde team neemt het op tegen de nummer vier (26-28 maart 2020)
  • De nummers twee en drie in het klassement nemen het tegen elkaar op (26-28 maart 2020)

Finale

  • De winnaars van de halve finales nemen het in hun league tegen elkaar op (29-31 maart 2020)

Waar worden de play-offs gespeeld?

Er zijn zestien wedstrijden in de play-offs: vier duels in elk van de vier groepen. Vooraf staat vast welke landen in de halve finale thuis mogen spelen: dat zijn de landen die in een groep de eerste en derde hoogste ranking hebben in de Overall Nations League Ranking. Voor de finale wordt via een loting bepaald welk land thuis speelt.

Dit zijn de landen die deelnemen aan de play-offs

Op woensdag 20 november 2019 maken we bekend welke landen definitief deelnemen aan de play-offs.

Welk land zit in welke groep?

Wanneer de groepen bekend zijn, zullen we deze hier direct plaatsen.

Welke landen hebben zich al geplaatst voor het EK?

Oostenrijk, België, Portugal, Nederland, Kroatië, Tsjechië, Engeland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Rusland, Spanje, Zweden, Turkije, Denemarken, Zwitserland en Oekraïne.