actueel background image

Nederland op het EK 1992

13 jan 2020 | 13:36 0

In 1988 boekte het Nederlands elftal zijn grootste succes ooit door het EK te winnen. Vier jaar later stond het elftal wederom op het eindtoernooi, ditmaal met minder groot succes. Oranje bereikte wel de halve finale, maar daarin ging het onderuit na strafschoppen tegen Denemarken. Volgens veel voetballiefhebbers waren de spelers van het Nederlands voetbalelftal met hun hoofd al bij de finale tegen Duitsland.

Het EK 1992 werd georganiseerd in Zweden en er waren slechts acht deelnemende landen. Vier jaar later werd het deelnemersveld uitgebreid naar 16 deelnemende landen. Nederland begon het EK 1992 in Groep B, waarin het moest spelen tegen Duitsland, Schotland en GOS (voormalige Sovjet-Unie). Oranje begon aan het Europees Kampioenschap met een achttal voetballers die vier jaar eerder nog het EK wonnen.

Nederland wint van Schotland

Nederland begon aan het EK 1992 met een groepswedstrijd tegen Schotland. Deze wedstrijd was op papier een eenvoudige opgave. In Göteborg onder het toeziend oog van ruim 35.000 bezoekers won Oranje met 1-0. Het winnende doelpunt kwam op naam van Dennis Bergkamp, hij scoorde in de 75e minuut na goed voorbereidend werk van het ervaren duo Van Basten en Gullit. Nederland was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, maar kwam slechts één keer tot scoren. Desondanks waren de eerste drie punten binnen en kwam de titel weer een stukje dichterbij.

Doelpuntloos gelijkspel tegen GOS

Het gemakkelijke samenspel en de creativiteit kwam er al stukken minder uit tegen GOS. In het tweede groepsduels tegen de voormalige Sovjet-Unie werd niet gescoord. Ruud Gullit was tegen Schotland nog de beste man op het veld, maar kwam tegen GOS amper aan spelen toe dankzij goed verdedigend werk van Viktor Onopko. Nederland kwam wel tot scoren, maar de treffer van Marco van Basten werd afgekeurd door de scheidsrechter Peter Mikkelsen.

Nederland wint opnieuw van Duitsland

De Wereldkampioen Duitsland was na het EK 1988 opnieuw de tegenstander van Oranje. Ditmaal speelde het Nederlands elftal tegen een herenigd Duitsland. De Duitsers hadden het moeilijk in de eerste twee groepswedstrijden en zagen enkele basisklanten geblesseerd afhaken. Duitsland won wel beide groepswedstrijden, al was door tegen GOS wel een doelpunt in de blessuretijd voor nodig.

Nederland moest winnen van Duitsland om met zekerheid de volgende ronde te bereiken op het EK 1992 in Zweden. Bij een nederlaag was de ploeg afhankelijk van het resultaat op het andere veld. Nederland schoot geweldig uit de startblokken en stond al na 14 minuten met 2-0 voor. In beide gevallen ging het om dode spelmomenten. De doelpunten werden gemaakt door Frank Rijkaard en Richard Witschge. Van Basten knalde in de eerste helft nog een bal op lat.

In de tweede helft kwam Duitsland beter voor de dag. De Duitsers kwamen al vroeg in de tweede helft op 2-1 dankzij een doelpunt van Klinsmann. Nederland leek in paniek te raken en ontsnapte meerdere malen. Rijkaard schoot kort na de aansluitingstreffer op zijn eigen lat. In de 72e minuut maakte Bergkamp een einde aan alle onzekerheid en scoorde de 3-1. Duitsland ging door naar de volgende ronde dankzij een Schotse overwinning op GOS (3-0). Nederland eindigde in Groep B op de eerste plaats.

Halve finale tegen Denemarken

Nederland plaatste zich wederom voor de halve finale op een EK en moest het daarin opnemen tegen het verrassend sterke Denemarken. Echter leek Oranje de grote favoriet en het hele land was al bezig met de EK-finale tegen Duitsland. Alles bleek anders aangezien Denemarken furieus aan het duel begon. Al na vijf minuten lag de bal in het net en scoorde Larsen de 0-1 voor Denemarken. Na 23 minuten was het niemand minder dan Dennis Bergkamp die de gelijkmaker aantekende. Nederland leek de zaakjes op orde te hebben, maar het was in de 33e minuut opnieuw Larsen die de trekken overhaalde. Wederom was het Ronald Koeman die slecht uitverdedigde en Denemarken de kans gaf om op voorsprong te komen.

In de tweede speelhelft leek het wachten op de beslissende 1-3 van Denemarken, maar die kwam er niet. De gelijkmaker kwam er wel, want in de 86e minuut was het Frank Rijkaard die een verlening uit het vuur sleepte. In de verlening was Bryan Roy dichtbij de winnende treffer, maar de aanvaller miste. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Koeman, Bergkamp, Rijkaard en Witschge faalde niet. Marco van Basten moest de tweede strafschop nemen en deze werd gestopt door de legendarische doelman Peter Schmeichel. De Denen scoorde alle strafschoppen, waaronder de winnende van Christofte. Denemarken won uiteindelijk ook het EK 1992 door met 2-0 te winnen van Duitsland.