actueel background image

De EK titel van Nederland in 1988

27 sep 2019 | 06:48 0

Nederland was voor even helemaal in de ban van Oranje. Voor veel voetballiefhebbers is 25 juni 1988 één van de mooiste dagen ooit. Op die dag, inmiddels 31 jaar geleden, won Nederland de finale op het EK 1988. Die finale werd met 2-0 gewonnen van de Sovjet-Unie. Ruud Gullit kwam tot scoren in de EK-finale, maar vooral het doelpunt van Marco van Basten is iedere Nederlander bijgebleven. Sinds 1988 wist het Nederlands elftal geen grote prijs meer te pakken. Hieronder een terugblik naar de EK winst van Oranje op het EK 1988, want wat was dat een memorabele wedstrijd!

Bondscoach EK 1988

Marinus Jacobus Hendricus (Rinus) Michels was één van de grootste voetbaltrainers die Nederland ooit heeft gehad. De Amsterdammer werd in 1999 door de FIFA verkozen tot de beste coach van de 20e eeuw. Ook de krant ‘The Times’ verkoos de trainer tot de beste coach van na de Tweede Wereldoorlog. Als voetballer speelde Michels alleen in het shirt van Ajax, maar hij was trainer van een groot aantal clubs. Zo stond Michels aan het roer bij FC Barcelona, Bayer Leverkusen en de Los Angelos Aztecs. De bekende coach loodste het Nederlands elftal in 1974 naar de finale van het WK en won het EK als trainer in 1988. Vier jaar later bereikte de trainer met Oranje de halve finale op het EK 1992.

Nederlands elftal 1988

Het gouden Nederlands elftal kende enkele grote namen, waaronder die van Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Wim Kieft en Ronald Koeman. Bekijk hieronder de volledige selectie van het Nederlands Elftal dat het EK 1988 wist te winnen:

EK 1988 shirt

Het shirt dat het Nederlands elftal droeg op het EK 1988 is tegenwoordig een collectors-item. Toch is het volgens velen één van de lelijkste shirts aller tijden, maar het is en blijft iconisch. De diagonale blokken, ook wel visschubben genoemd, zorgen voor een uniek effect op het shirt. Je bent er gek op of je walgt ervan. Ruud Gullit beschreef het shirt op het EK 1988 eens als ‘hele strakke oude troep’. Maar Ronald Koeman had schijnbaar nog een grotere hekel aan het shirt van de Duitsers.

ek shirt 1988

De wedstrijden van Nederland in 1988

Het EK 1988 kende een poulefase, een halve finale en een finale. De beste twee landen uit de groepen gingen direct door naar de halve finale. De nummers één troffen de nummer twee van de andere poule. Nederland speelde in de groepsfase tegen de Sovjet-Unie, Engeland en Ierland. In de halve finale trof het West-Duitsland en in de finale opnieuw de Sovjet-Unie voor een ultieme revanche.

Zondag 12 juni 1988 begon het EK voor Nederland met een groepsduel tegen de Sovjet-Unie in het Müngersdorfer Stadion in Keulen. Oranje ging met 0-1 onderuit door een doelpunt van Rats in de 62e minuut. Het Nederlands elftal kreeg de beste kansen, maar tweemaal wist Gullit niet te scoren. Een prachtige uithaal van Rats leverde uiteindelijk de overwinning op voor de Sovjet-Unie. Oranje had het overwicht en raakte onder andere de lat, maar kwam niet tot een doelpunt.

Het duel tussen Engeland en Nederland was alles of niks voor beide landen, de verliezer zou direct worden uitgeschakeld. John Bosman raakte zijn basisplaats kwijt aan Marco van Basten en met succes. De aanvaller scoorde driemaal, waardoor Oranje met 1-3 won. In de tweede helft mocht Oranje niet mopperen, aangezien Engeland tot tweemaal toe de paal raakte. Het was een zenuwslopende wedstrijd, zelfs nadat Van Basten de ban brak met een treffer. Engeland kwam in de tweede helft op gelijke hoogte door een stiftje van Robson. Maar door doelpunten in de 71e en 75e minuut van Van Basten won Nederland.

In Gelsenkirchen speelt Nederland zijn laatste poulewedstrijd en ook dit duel moet worden gewonnen om de halve finale te kunnen bereiken. Beide landen kregen kansen in het begin van de wedstrijd. In de tweede helft knalde Wouters de bal op de lat. Het leek met nog tien minuten te gaan een moeilijk karwei te gaan worden voor Oranje, aangezien de Ieren aan een gelijkspel voldoende hadden. Een mislukt schot van Ronald Koeman kwam op het hoofd van invaller Wim Kieft terecht en op miraculeuze wijze ging de bal het doel in.

In de halve finale stond Nederland tegenover aartsrivaal West-Duitsland, destijds was de haat richting onze oosterburen vele malen groter dan nu. Het Volksparkstadion in Hamburg was het decor voor de halve finale, waarin het er erg onvriendelijk aan toeging. Na enkele schoten van beide ploegen ging de bal in de 55e minuut op de stip. Matthäus faalde niet, ondanks het feit dat doelman Van Breukelen de bal wel nog toucheerde. Tot dat moment was Nederland de betere ploeg op het veld. De Duitse ploeg maakte schwalbe op schwalbe en dat zorgde voor de nodige irritatie bij de Oranjespelers. In de 74e minuut kreeg Oranje ook een strafschop, deze werd benut door Ronald Koeman. In de 89e minuut wist Van Basten de beslissing te brengen met een technisch hoogstandje.

25 juni 1988 was de grote dag, de finale tegen de Sovjet-Unie. In hetzelfde stadion waar het veertien jaar eerder de WK-finale verloor, het Olympiastadion in München. In de eerste helft moest Van Breukelen al snel in actie komen en zag Gullit zijn vrije trap nipt gekeerd worden. Maar in de 33e minuut was het wel raak. Een voorzet van Erwin Koeman werd doorgekopt door Van Basten, waarna Gullit de bal hard kon inkoppen. En in de 54e minuut werd alles nog mooier. Een voorzet van Arnold Mühren leek niet meer haalbaar voor Van Basten, maar vanuit een onmogelijke hoek schoot de spits de bal direct vanuit de lucht over de doelman in het doel.

Penalty EK finale 1988

De Sovjet-Unie liet het er niet bij zitten en schoot niet veel later op de paal. Na een aantal minuten spelen kreeg de tegenstander zelfs een strafschop na een onbesuisde actie van Van Breukelen. De doelman stopte de strafschop en daarmee leek alle hoop te zijn gevlogen voor de Sovjet-Unie.

De helden van ’88

Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete moment van het EK 1988, maar de winst op West-Duitsland was voor velen één van de mooiste momenten uit het leven. Marco van Basten begon op de bank, maar wist uiteindelijk Nederland naar de titel te loodsen en de topscorerstitel te pakken. De wonderschone treffer van Van Basten is nog altijd één van de mooiste doelpunten aller tijden.

De kopbal van Ruud Gullit in de finale zal ook veel voetballiefhebbers bijblijven. Net als het moment dat Van Breukelen de tegenstander vlak voordat de penalty genomen zou worden, duidelijk liet blijken dat hij precies wist waar de bal heenging.  Ook dat was een iconisch moment. Ronald Koeman had ook een groot aandeel in de EK-winst, maar menig supporter zal zich nog wel het moment herinneren dat hij zijn billen afveegde met het shirt van de Duitsers.