actueel background image

Alle EK voetbal mascottes vanaf 1980

03 okt 2019 | 11:37 0

We zijn inmiddels wel gewend dat er bij grote evenementen altijd een mascotte is. Ook bij het EK voetbal kan er natuurlijk geen mascotte ontbreken. Skillzy zal in 2020 het EK als mascotte vertegenwoordigen. Voor hem waren er al elf anderen die het EK voetbal vertegenwoordigde als mascotte. Wil je weten wie de andere elf mascottes waren? Check dan onze lijst hieronder.

Mascotte EK 1980

Land: Italië
Naam: Pinocchio

Pinocchio, de houten pop met zijn groeiende neus als hij liegt. Dit typisch Italiaanse symbool had de eer om als eerste mascotte voor het EK voetbal te fungeren. Hiervoor kreeg hij een bal in zijn handen, een wit hoedje met ‘Europa 80’ en een tricolore (groen, wit en rood) neus. Het EK van 1980 vond plaats in Italië.

pinocchio mascotte ek voetbal 1980
peno 1984 ek voetbal mascotte

Mascotte EK 1984

Land: Frankrijk
Naam: Peno

Het nationale symbool van Frankrijk is natuurlijk de haan. Dit was dan ook meteen de inspiratiebron voor het EK in 1984. De mascotte van dit EK werd Peno, een witte haan met het blauwe Franse shirt en zwarte voetbalschoenen. Merchandise artikelen van Peno lagen al lang voor het toernooi in de winkels en werden in grote aantallen gekocht.

Mascotte EK 1988

Land: Duitsland
Naam: Berni

De Duitsers hadden voor het EK voetbal een sportief konijn als mascotte bedacht. Berni, zoals het konijn heet, droeg uiteraard een tenue in de kleuren van de Duitse vlag en sportieve zweetbandjes. Het Nederlands elftal zal zich absoluut deze mascotte herinneren. Het is namelijk het jaar waarin Nederland de titel veroverde. Wist je dat Berni ook de naam is van de mascotte van Bayern München?

berni 1988 ek voetbal mascotte
EK voetbal 1992 mascotte Rabbit

Mascotte EK 1992

Land: Zweden
Naam: Rabbit

De Zweden vonden het blijkbaar lastig om met iets origineels te komen. Vier jaar na Berni werd er wederom een konijn als mascotte ontworpen met de naam Rabbit. Deze naam is het Engelse woord voor konijn, niet erg creatief dus. Er zijn verder weinig verschillen te ontdekken tussen Rabbit en Berni, behalve dat Rabbit het Zweedse tenue draagt.

Mascotte: EK 1996

Land: Engeland
Naam: Goliath

Engeland organiseerde in 1966 het WK voetbal en was toen het eerste land dat met een mascotte kwam. Destijds veroverde leeuw Willy de wereld en ontstond de traditie van mascottes op toernooien. Dertig jaar later liet Engeland opnieuw een leeuw aantreden, ditmaal was dat Goliath. Deze mascotte kende een tenue in de kleuren van het Engelse tenue, maar had zijn strakke korte broekje wel heel hoog opgetrokken! Dat zien we hedendaags in het voetbal niet meer.

EK voetbal 1996 mascotte goliath
EK voetbal 2000 mascotte benelucky

Mascotte EK 2000

Landen: Nederland en België
Naam: Benelucky

Wat ons betreft is Benelucky de leukste mascotte die het EK voetbal tot dusverre heeft gekend. De organisatie is er prima in geslaagd om de kenmerken van twee landen te combineren. De leeuw Benelucky kent manen in de kleuren van de Nederlandse en Belgische vlag, heeft een duivelse staart en hoornen. De naam komt ook logischerwijs voort uit de twee landen, aangevuld met een geluk wens. We zijn benieuwd naar de volgende mascotte als Nederland en België weer een toernooi samen organiseren!

EK voetbal 2004 mascotte kinas

Mascotte EK 2004

Land: Portugal
Naam: Kinas

Voor het EK voetbal in 2004 werd de hulp ingeroepen van Warner Bros. Zij zijn de bedenkers van Kinas, een jongen die symbool staat voor de energie van de Portugese jeugd. De naam Kinas is afkomstig van de benaming van de nationale vlag ‘Bandeira das Quinas.’ Net als andere mascottes draagt ook Kinas een tenue, van Portugal.

Mascotte EK 2008

Landen: Oostenrijk en Zwitserland
Naam: Trix en Flix

Ook in de EK editie van 2008 mocht Warner Bros de mascotte ontwerpen. Zij kwamen met het idee van twee mascottes. Het waren twee vrolijke jongens die ieder uit een ander land kwamen, Oostenrijk en Zwitserland. Trix en Flix droegen toepasselijk de nummers 20 en 08, het jaartal van de EK editie. De tenues die de jongens droegen waren rood en wit. Logischerwijs is ook dit een verwijzing naar de nationale vlaggen. Een leuk detail om te weten, is dat het stekelige haar van de jongens het Alpen-gebergte representeerde. Goed over nagedacht dus!

EK voetbal 2008 mascotte trix en flix
EK voetbal 2004 mascotte slavko slavek

Mascotte EK 2012

Landen: Polen en Oekraïne
Naam: Slavek en Slavko

Het idee van twee mascottes werd ook in 2012 op het EK aangehouden. Eerlijk is eerlijk, het concept lijkt wel heel veel op dat van 2008. Misschien is dat ook wel, omdat wederom Warner Bros de ontwerpstudio in mocht van de organisatie. Slavek en Slavko heette de jongens die als mascotte fungeerde voor het Europees kampioenschap voetbal in 2012. Ieder representatief voor hun land. Dit kwam dan ook tot uiting in hun kleding (en kapsel), een Pools en Oekraïens tenue.

Mascotte EK 2016

Land: Frankrijk
Mascotte: Super Victor

Een enthousiaste en voetballende jongen werd in 2016 het symbool van het EK in Frankrijk. Super Victor droeg het Franse tenue en natuurlijk een bijpassende cape. Deze mascotte wist met merchandise artikelen veel geld in het laatje te brengen voor de UEFA. Ook een andere organisatie profiteerde wellicht van de populariteit van Super Victor. Deze naam zou namelijk ook gebruikt worden voor een seks speeltje, oeps!

EK voetbal 2004 mascotte victor
Skillzy mascotte EK voetbal 2020

Mascotte EK 2020

Landen: Engeland, Duitsland, Italië, Azerbeidzjan, Rusland, Roemenië, Nederland, Ierland, Spanje, Hongarije, Schotland en Denemarken
Naam: Skillzy

Met de dubbele mascottes zou je bijna denken dat er in 2020 maar liefst twaalf mascottes zouden zijn. Dat is waarschijnlijk iets te veel van het goede, want de keuze is gevallen op Skillzy. Deze mascotte staat voor het straatvoetbal, freestyle en panna’s.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.